GRĂBIND ÎNCHEIEREA FORUMULUI ORGANIZAT LA BUCUREŞTI, Chinezii veniţi după investiţii au plecat de urgenţă în Budapesta

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 11 iulie 2012

Chinezii veniţi după investiţii au plecat de urgenţă în Budapesta

Peste 20 de firme din China au venit, zilele trecute, în România, să caute oportunităţi de investiţii în zona dunăreană.

Oamenii de afaceri chinezi, alături de reprezentanţi ai autorităţilor din România, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi China s-au reunit la Bucureşti, în cadrul Forumului "Contribuţia Chinei la dezvoltarea Regiunii Dunării", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB).

Evenimentul urma să se desfăşoare pe parcursul a două zile.

Preşedintele CCIB Sorin Dimitriu, care s-a arătat foarte mulţumit că, după doi ani de încercări, a reuşit să organizeze acest forum internaţional, ne-a spus că două zile de întâlniri între investitorii chinezi şi reprezentanţii ţărilor amintite sunt suficiente, altfel evenimentul ar risca să devină plictisitor.

Se pare, însă, că oamenii de afaceri din China s-au plictisit după numai o zi de participare la Forumul de la Bucureşti.

Deşi programul se întindea pe două zile, în cea de-a doua zi fiind prevăzute întâlniri bilaterale, evenimentul s-a încheiat luni seara - după prima zi de manifestare.

Marţi dimineaţa, când am mers la hotelul unde se desfăşura Forumul, pentru a participa şi noi, în calitate de ziarişti, la eveniment, ni s-a spus că acesta "s-a amânat".

Chinezii au plecat de urgenţă la Budapesta. Aşa ne-au motivat reprezentanţii CCIB. Potrivit acestora, se pare că partea chineză nu ar fi anunţat că-şi schimbă programul. Ei ne-au mai spus că, de fapt, Forumul nu a fost amânat, ci "s-a mutat", de marţi pe luni. Cu alte cuvinte, programul stabilit pentru marţi a avut loc luni seara, până târziu în noapte, după spusele reprezentanţilor CCIB.

La întrebarea dacă investitorii din China au plecat aşa repede şi neanunţat pentru că s-au supărat din vreun motiv anume pe noi, sursele citate ne-au spus că, dimpotrivă, chinezii au fost foarte încântaţi de întâlnirile de la Bucureşti: "Au fost prezentate o serie de proiecte. Toate au ridicat interesul participanţilor, iar feed-back-ul participanţilor chinezi a fost unul foarte bun. Pe parcursul cinei de gală care a marcat sfârşitul forumului, participanţii au avut ocazia de a aprofunda posibilităţile de colaborare".

Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, care nu a fost prezent la eveniment, pentru că, după cum susţine domnia sa, nu a fost invitat, este de părere că Forumul de la Bucureşti a fost "o altă manifestare de agendă, o acţiune organizată pe fonduri europene, la care chinezii au participat din diplomaţie şi la care noi, comparativ cu celelalte ţări, nu am pus pe masă niciun proiect concret".

Care să fie motivele pentru care nişte oameni de afaceri chinezi veniţi să caute oportunităţi de investiţii în cadrul unui Forum din România au plecat la jumătatea evenimentului?

Teoretic, fie nu au găsit nimic interesant la Bucureşti şi aveau lucruri mai bune de făcut în Budapesta, fie i-a supărat ceva la gazde (poate prezenţa subţire a autorităţilor din ţara noastră, reprezentate de preşedintele CCIB, un consultant şi doi secretari de stat).

Sau poate că au încurcat încă de la început capitalele şi au avut impresia că vin la Budapesta...

PRECIZARE

În urma articolului cu titlul "Grăbind încheierea Forumului organizat la Bucureşti/ Chinezii veniţi după investiţii au plecat de urgenţă la Budapesta", publicat, ieri, 11 iulie 2012, în ziarul BURSA, Camera de Comerţ şi Industrie Bucuerşti face următoarele precizări:

"Forumul de investiţii < Implicarea Chinei în dezvoltarea regiunii Dunării > nu este parte a unui proiect derulat cu fonduri europene, ci este prevăzut în strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene vizând dezvoltarea, cu prioritate, a relaţiilor cu ţările din Asia de Sud şi de Est şi din Orientul Mijlociu şi s-a realizat pe costurile CCIB şi cu sprijinul unor sponsori. Subliniem că în ultimii ani CCIB a organizat numeroase misiuni şi forumuri economice pe relaţia China şi a dezvoltat relaţii excelente de colaborare pe piaţa chineză.

Evenimentul a avut loc în baza unui acord de colaborare semnat de CCIB şi Consiliul Chinez de Promovarea Comerţului Internaţional în septembrie 2011 în capitala Chinei, cu ocazia Conferinţei internaţionale a camerelor de comerţ. Acest document stipula, printre alte elemente concrete vizând apropierea celor două comunităţi de afaceri, organizarea la Bucureşti a acestui forum de investiţii de către CCIB, în parteneriat cu CCPIT Beijing.

Programul evenimentului a cuprins şi o sesiune de networking, des­făşurată în cadrul galei dinner, la care au participat companiile care au prezentat proiecte şi delegaţia chineză. Ulterior, membri ai delegaţiei chineze au efectuat vizite de lucru la sediul unor firme bucureştene.

Precizăm că Dl. Gabriel Ghelmegeanu este preşedintele unei structuri care nu face parte din sis­temul cameral, dar care a fost invitat să participe la eveniment (punem la dispoziţia celor interesaţi documentul aferent)".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In primul rand Romania ar trebui sa se fereasca de asa-zisele investitii chineze. Sa nu uitam ca o mare parte din "marfa" chineazasca e de calitate proasta. Aruncati numai un ochi la autostrada poloneza pe care trebuiau sa o construiasca: si-au luat banii, iar la momentul potrivit si-au luat si talpasita.

    In al doilea rand la chinezi se practica foarte mult turismul de afaceri, gen "hai sa facem o delegatie sa mergem in Europa". Au gasit motivul, si-au facut bagajul si-au pornit la plimbare, cu bilet de avion si sedere la hotel probabil subventionate... a, si viza obtinuta usor. Nu au venit la Bucuresti interesati de vreo afacere cat de ideea unei excursii in Europa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb