GRAFOMANIE, LITERATURĂ, ŞTIINŢĂ, JUSTIŢIE "Opera" lui Ioan Niculae nu a convins!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2015

"Opera" lui Ioan Niculae nu a convins!

Valul de "opere" literar-ştiinţifice scrise după gratii în ultimii ani nu a reuşit să producă o revoluţie în librării, multe dintre volumele respective fiind total necunoscute publicului, iar autorii lor rămân în continuare în atenţie pentru cu totul altceva decât pentru cărţile lor. Aşa cum am mai scris, toată povestea cărţilor elaborate în penitenciar a căzut în derizoriu, în multe dintre cazuri chiar autorii încearcă să ascundă respectivele producţii, editând tiraje discrete, pe care le cumpără tot ei. Cu toate acestea, fenomenul merită puţină atenţie, fiind posibil ca, poate din prea multă modestie, cei care scriu în penitenciar să nu-şi dea seama că respectivele volume nu preţuiesc doar 30 de zile de pedeapsă mai puţin şi chiar au valoare literară sau ştiinţifică. În următoarea perioadă vom încerca să prezentăm, pe rând, activitatea unor autori "celebri" sau câte un volum, în cazul în care reuşim să punem mâna pe el.

Unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai acestei ţări, Ioan Niculae , aflat temporar în spatele gratiilor, a reuşit în doar câteva luni să scrie şi să publice nu mai puţin de cinci cărţi. Cărţile atacă domenii relativ cunoscute de către autor, precum agricultura şi chimia, în care omul de afaceri are investiţii consistente. Deocamdată se cunosc titlurile a două dintre ele: "Bioetanolul, combustibilul viitorului" şi "Valorificarea energetică a biomasei", a căror valoare ştiinţifică a fost certificată de mai mulţi profesori universitari. Cele cinci cărţi îi pot aduce lui Ioan Niculae o reducere a pedepsei de cinci luni, dar nu acum. La începutul săptămânii, cererea de eliberare condiţionată, analizată de comisia de specialitate din Penitenciarul Găeşti şi înregistrată la Judecătoria Găeşti pe 18 august, a fost respinsă. În aceste condiţii, Niculae mai poate introduce o cerere de eliberare condiţionată în luna octombrie, la 60 de zile după ce a fost examinată prima. Un lucru ar trebui luat în considerare de către scriitorii din Penitenciarul Găeşti: Judecătoria din oraş, acolo unde le este pusă în discuţie inclusiv activitatea literar-ştiinţifică, se află între Colegiul Naţional "Vladimir Streinu" şi Şcoala Gimnazială "Şerban Cioculescu", instituţii de învăţământ care poartă numele a doi dintre cei mai importanţi critici literari autohtoni ai secolului XX. Probabil că şi pretenţiile în ceea ce priveşte cartea tipărită sunt mult mai mari decât în alte locuri. Chiar dacă avocatul omului de afaceri, care l-a comparat cu Balzac pentru productivitatea în materie de scris, consideră că acesta merita să fie eliberat pentru cele cinci cărţi scrise în patru luni, instanţa a considerat că deocamdată nu este cazul. De altfel, Ioan Niculae a mai solicitat Judecătoriei Găeşti, pe 29 iunie, să fie eliberat condiţionat, însă, pe 6 august, instanţa a respins ca prematură această cerere. Trebuie spus că omul de afaceri nu a neglijat nici activităţile fizice, a muncit după gratii 80 de zile, pentru care a obţinut o reducere a pedepsei cu 16 zile.

Pe 2 aprilie 2015, Ioan Niculae a fost condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul "mită la PSD". În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

Activitatea literară fără precedent ( mai exact grafomania) care a cuprins penitenciarele i-a surprins şi pe procurori. La începutul verii, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Ministerul Justiţiei prin care cere modificarea legii privind executarea pedepselor. Procurorii cer o analiză mai riguroasă a lucrărilor ştiinţifice scrise de către condamnaţi, mai ales că acestea scurtează consistent timpul petrecut după gratii. În discuţie este pusă Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale: " În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate". Ca să se încadreze în limitele legii deţinuţii trebuie să anunţe conducerea închisorii în legătură cu lucrarea ştiinţifică pe care doresc să o scrie şi să prezinte şi o recomandare privind relevanţa tematicii din partea unui cadru universitar cu competenţe în respectiva specialitate. Ulterior se stabileşte un program strict, zile şi ore, în timpul căruia să scrie respectiva lucrare.

"Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" (autor Adrian Năstase), "România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare" (Sorin Ovidiu Vântu), "Muntele Athos, patria Ortodoxiei", "Becali şi Steaua" (ambele de Gigi Becali), "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI" (George Copos) , "Economia românească : realităţi şi perspective de dezvoltare" ( Dan Voiculescu) sunt doar câteva dintre cărţile care ar merita un studiu amănunţit din partea specialiştilor în domeniile respective, de la profesori de drept, economişti, istorici până la teologi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Feri Doamne, sa fie lovit careva dintre psihopatii astia de vreun Nobel!

    1. Din pacate alaturi de el nu stau si alti mari scriitori....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb