Grafomanie politico-penală

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 8 aprilie 2015

Grafomanie politico-penală

Politicieni, afacerişti sau oameni de televiziune aflaţi în libertate sau în spatele gratiilor au căzut în patima scrisului, mii de pagini tipărite, cu pretenţii de lucrări ştiinţifice sau literare, au invadat piaţa. Respectul pentru carte pare să fi dispărut total, în condiţiile în care de sub tipare apar volume care nu au niciun fel de valoare, multe dintre ele fiind scrise cu un singur gând, la Legea 275/2006, care se referă la diminuarea pedepselor cu executare. Oameni politici de primă mână, cum ar fi preşedintele Klaus Iohannis, au luat scrisul în serios, luând faţa scriitorilor în ceea ce priveşte vânzarea de carte. După succesul de anul trecut cu volumul "Pas cu pas", preşedintele se pregăteşte de o nouă lansare situată "pe acelaşi drum". Trebuie spus că volumul lansat la sfârşitul anului trecut a fost vândut în peste 130.000 de exemplare, marcând numeroase recorduri editoriale. Conform editurii Curtea Veche Publishing, "Pas cu pas" a fost cea mai căutată carte din istoria Târgului Gaudeamus cu aproape 8.000 de exemplare vândute în trei zile. "Pas cu pas" a devenit unul dintre volumele cu cea mai rapidă ascensiune în topul vânzărilor din ţara noastră, atingând cifre rar întâlnite pentru piaţa de profil, atât pentru ediţia tipărită, cât şi pentru cea în format electronic. Cu un asemenea succes în spate, cu greu te mai poţi opri din scris, aşa că preşedintele a făcut...următorul pas. Volumul "Primul pas" va fi lansat pe 23 mai şi va dezvălui informaţii din culisele campaniei electorale şi din primele zile ale mandatului de preşedinte.

Ion Iliescu a fost un alt preşedinte care s-a dovedit a fi pasionat de scris, ultimul său volum "Destinul unui om de stânga.Amintiri" fiind lansat în toamna trecută, dar din câte se pare succesul literar al unui politician depinde foarte mult de poziţia pe care o ocupă în stat.

O altă zonă cuprinsă de grafomanie este cea a penitenciarelor. Zeci de cărţi şi mii de articole, postate pe diverse blog-uri sau site-uri ale unor publicaţii, au fost scrise în ultimii doi ani în puşcărie, Adrian Năstase, George Becali, Dan Voiculescu, Mihai Stoica, Sorin Roşca Stănescu, Gică Popescu, Relu Fenechiu, Sorin Ovidiu Vântu aflându-se printre semnatari. Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă". Ca să se încadreze în limitele acestei legi deţinuţii trebuie să anunţe conducerea închisorii în legătură cu lucrarea ştiinţifică pe care doresc să o scrie şi să prezinte şi o recomandare privind relevanţa tematicii din partea unui cadru universitar cu competenţe în respectiva specialitate. Ulterior se stabileşte un program strict, zile şi ore, în timpul căruia să scrie respectiva lucrare. De exemplu, cartea "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" i-a redus lui Adrian Năstase pedeapsa cu 45 de zile. Un minus de pedeapsă de 33 de zile a obţinut Sorin Ovidiu Vântu după ce a publicat lucrarea "România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare".

George Becali este un alt autor de succes, cu volume tipărite în mii de exemplare, deşi puţini sunt aceia care pot spune că au văzut una dintre cărţile semnate de finanţatorul echipei de fotbal Steaua. În închisoare, Gigi Becali a terminat de scris două cărţi, "Muntele Athos, patria Ortodoxiei" şi "Becali şi Steaua", iar în februarie 2015 a anunţat că se apucă de o a treia carte, "Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României". Pentru fiecare dintre cărţile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei, fapt contestat de procurorii DNA care nu consideră lucrarea "Becali şi Steaua" ca fiind una ştiinţifică. În cele din urmă Becali a fost eliberat condiţionat din închisoare săptămâna trecută. Mult mai productiv se dovedeşte a fi fostul patron al clubului de fotbal Rapid, George Copos, care a scris cinci cărţi într-un singur an de detenţie, una de istorie şi patru de turism.

Cu şase - şapte ani în urmă, vedetele de televiziune atacau în forţă piaţa cărţii. În 2009, cartea "Nişte răspunsuri", semnată de Mihaela Rădulescu, a rupt topurile cu 40.000 de volume vândute într-o lună, devansând-o lejer la vremea respectivă pe laureata premiului Nobel pentru literatură, Herta Muller. De asemenea, "Ce-am făcut când am tăcut", de Andreea Esca, "Cum iubesc bărbaţii", de Mihaela Rădulescu s-au vândut foarte bine la Salonul de Carte Bookfest, din primăvara anului trecut. Sub acest adevărat asediu, scriitorii de profesie cu greu îşi mai pot face loc pentru a prinde un loc în faţă în rafturile librăriilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pacat de hartia stricata si de padurile patriei carora se vede ca le-a pus gand rau Iohannis (vezi si contractul cu austriecii care taie la propriu padrtile noastre)!

    Din nefericire apetitul si asa foarte scazut pentru lectura al poporului roman n-are cum sa fie sporit prin aceste "capodopere". 

    Inițial am fost puțin intrigat de apariții dar după aceea m-am relaxat. De ce nu? Toate aceste personaje pe care le-ați menționat (inclusiv președintele) au dreptul capitalist de a profita de pe urma notorietății pe care o au. Că cei care cumpără cartea la târg au luat o mare țeapă și acum o găsesc la 50% reducere, este problema lor. Că nu vor rămâne cu nimic în cap după ce o citesc, este partea a doua. Este timpul lor pe care și-l irosesc.

    Tirajul în sine nu trebuie să stârnească mirări. A fost ieftină cartea. Eu cred că dacă Ileana Vulpescu și-ar vinde cărțile cu 7-8 lei, s-ar cumpăra mult mai multe. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb