Guvernul grec a încheiat negocierile cu FMI şi Uniunea Europeană, asupra planului de ajutor financiar, relatează Antena3.ro. Acordul prevede măsuri de austeritate fără precedent pentru reducerea uriaşului deficit bugetar al Greciei. Măsurile vor fi anunţate duminică într-un discurs televizat de premierul Georges Papandreu. Dar planul de austeritate a fost deja respins de sindicate, la tradiţionalele demonstraţii de 1 Mai. La Atena şi Salonic, manifestaţiile au degenerat în acte de vandalism şi ciocniri violente cu poliţia.
Grecia va renunţa la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu şi va tăia sporurile funcţionarilor publici, ca măsuri pentru ieşirea din criză.
O altă condiţie impusă de FMI este ca deficitul public să coboare sub 3% din PIB, până în 2014. Grecia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană şi cu FMI pentru un pachet de finanţare în valoare de mai multe miliarde de euro, însă acesta va necesita sacrificii majore din partea populaţiei.
Uniunea Europeană şi FMI cer guvernului grec să facă economii de 25 de miliarde de euro în următorii doi ani, pentru a reduce deficitul bugetar care a atins, anul trecut, 14% din Produsul Intern Brut. Un asemenea plan de austeritate este fără precedent în zona Euro.
Potrivit presei de la Atena, veniturile salariaţilor bugetari şi ale pensionarilor vor fi reduse , iar TVA-ul ar putea creşte cu 1-2%.
Marşurile, în general paşnice, de 1 Mai, au degenerat la final în incidente violente. La Atena, tulburările au început atunci când poliţia i-a oprit pe manifestanţi în faţa ministerului de Finanţe. Mici grupuri de anarhişti înveşmântaţi în negru au spart vitrine şi au incendiat pubele, maşini şi chiar vehicule ale televiziunilor. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.
Câteva zeci de anarhişti au fost arestaţi. Sindicatele organizează, la 5 mai, o grevă generală. Dar protestele ar putea lua şi mai multă amploare la toamnă, când se va simţi pe deplin impactul măsurilor de austeritate.