Grecia a încheiat negocierile cu FMI şi UE

F.A.
Internaţional / 2 mai 2010

Guvernul grec a încheiat negocierile cu FMI şi Uniunea Europeană, asupra planului de ajutor financiar, relatează Antena3.ro. Acordul prevede măsuri de austeritate fără precedent pentru reducerea uriaşului deficit bugetar al Greciei. Măsurile vor fi anunţate duminică într-un discurs televizat de premierul Georges Papandreu. Dar planul de austeritate a fost deja respins de sindicate, la tradiţionalele demonstraţii de 1 Mai. La Atena şi Salonic, manifestaţiile au degenerat în acte de vandalism şi ciocniri violente cu poliţia.

Grecia va renunţa la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu şi va tăia sporurile funcţionarilor publici, ca măsuri pentru ieşirea din criză.

O altă condiţie impusă de FMI este ca deficitul public să coboare sub 3% din PIB, până în 2014. Grecia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană şi cu FMI pentru un pachet de finanţare în valoare de mai multe miliarde de euro, însă acesta va necesita sacrificii majore din partea populaţiei.

Uniunea Europeană şi FMI cer guvernului grec să facă economii de 25 de miliarde de euro în următorii doi ani, pentru a reduce deficitul bugetar care a atins, anul trecut, 14% din Produsul Intern Brut. Un asemenea plan de austeritate este fără precedent în zona Euro.

Potrivit presei de la Atena, veniturile salariaţilor bugetari şi ale pensionarilor vor fi reduse , iar TVA-ul ar putea creşte cu 1-2%.

Marşurile, în general paşnice, de 1 Mai, au degenerat la final în incidente violente. La Atena, tulburările au început atunci când poliţia i-a oprit pe manifestanţi în faţa ministerului de Finanţe. Mici grupuri de anarhişti înveşmântaţi în negru au spart vitrine şi au incendiat pubele, maşini şi chiar vehicule ale televiziunilor. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Câteva zeci de anarhişti au fost arestaţi. Sindicatele organizează, la 5 mai, o grevă generală. Dar protestele ar putea lua şi mai multă amploare la toamnă, când se va simţi pe deplin impactul măsurilor de austeritate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb