GRECIA A INTRAT ÎN GRUPUL ŢĂRILOR BOGATE! În criză, averea grecilor a crescut la $111.400/ adult

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie 2015

În criză, averea grecilor a crescut la $111.400/ adult
  • document ataşat Modificarea procentuală a bogăţiei gospodăriilor, 2013-2014
    apasă aici pentru a descărca.

    Cei 19 miliardari ai Greciei aveau avere de circa 75 miliarde de dolari, potrivit Wikipedia din 14 iulie

    Armatorii greci au ameninţat cu mutarea în alte ţări, dacă tratamentul fiscal preferenţial va fi eliminat. Este posibil ca procesul să fi început deja

    În ciuda crizei în care se află de circa cinci ani, averea grecilor este în creştere, potrivit raportului Credit Suisse Wealth din 2014.

    Grecia se află în top 5 ţări unde averea gospodăriilor a crescut cel mai mult anul trecut. Astfel, în Danemarca, Grecia, Spania şi Coreea, averea gospodăriilor a crescut cu 15-18%.

    Creşterea averii grecilor, de circa 17%, este substanţial mai mare decât în SUA, Elveţia, Israel.

    Turcia, de exemplu, ţară cu o creştere economică în această perioadă, averea medie a scăzut cu circa 10% pe cap de adult.

    Argentina şi Ucraina au pierdut anul trecut cel mai mult în ceea ce priveşte averea gospodăriilor, scăzând cu 30%. Chile, Indonezia, Rusia, Thailanda au înregistrat pierderi mai mari de 5%, iar Regatul Unit a avut o creştere a averilor de 19%.

    Creşterea de anul trecut a averilor personale din Grecia a propulsat-o elita mondială a ţărilor bogate, cu o valoare netă a averii de peste 100.000 de dolari pe cap de adult, ajungând la 111.400 de dolari. Valoarea netă se referă la active minus datorii. Analiştii susţin că, în Grecia, sunt mulţi bani îngropaţi în active neproductive care fac populaţia înstărită, iar economia falită. Potrivit acestora, banii şi activele trebuie reintroduse în circuitul economic şi nu blocaţi în averi personale, cel mai adesea făcute pe credit la dobânzi foarte mici.

    În acest an, revista Forbes, potrivit Wikipedia din 14 iulie, a calculat că, în Grecia, sunt 19 miliardari, cu averi cuprinse între 11,5 miliarde de euro şi 1,1 miliarde de euro, totalizând circa 75 de miliarde de dolari.

    Cei mai mulţi dintre aceşti miliardari provin din afacerile maritime comerciale, din cei 19 miliardari 14 ocupându-se cu transportul naval (vezi tabelul alăturat) .

    Potrivit unei analize Bloomerg din martie 2015, performanţa armatorilor greci este de-a dreptul de invidiat pentru a 42-a economie a lumii, în condiţiile în care tulburările economice şi politice au lăsat şomeră un sfert din populaţia activă.

    Deşi Grecia contribuie cu doar 0,4% în economia globală, flota elenă, care numără 3669 vase operaţionale, este cea mai mare din lume, conform anuarului Uniunii Armatorilor Greci, iar, în 2013, realiza 7% din economia greacă şi furniza 192.000 de locuri de muncă.

    Succesul armatorilor greci contrastează puternic cu problemele interne ale ţării, unde 36% din populaţia greacă este în pragul sărăciei, potrivit Eurostat.

    Flota elenă este cea mai valoroasă din lume, potrivit analizei Bloomberg din martie 2015, fiind estimată la 106 miliarde de dolari, conform VesselsValue.com, şi având o pondere de 19% din totalul capacităţii globale de transport maritim.

    Armatorii greci au un statut fiscal privilegiat, câştigat prin Constituţia din 1967. Astfel, industria de transport maritim nu plăteşte niciun impozit pe veniturile internaţionale aduse în ţară, potrivit regulilor introduse în Constituţia Greciei.

    Ca şi în restul lunii, industria maritimă în Grecia este supusă doar impozitării pe tonaj, o taxă anuală complicată, dar relativ modestă plătită guvernului, bazată pe tonajul navelor operate de companii. Armatorii au fost de acord, în urmă cu ceva timp, să dubleze suma plătită statului, doar ca să-şi arate bunăvoinţa, dar au menţionat că mai mult de atâta nu vor da autorităţilor.

    Preşedintele Uniunii Armatorilor Greci, Theodore Veniamis, a declarat la începutul anului că proprietarii de nave doresc să rămână în Grecia, dar păstrarea legilor existente care reglementează sectorul este "o cerinţă ne-negociabilă". "Toate aceste legi sunt pentru a proteja societăţile de administrare a navelor, care deservesc mai ales comerţul internaţional", a declarat Ilias Bissias, lector la Alba Graduate Business School din Atena, precizând: "Acest regim nu ar trebui să fie schimbat, deoarece este similar şi în conformitate cu legile fiscale internaţionale care există în cele mai multe centre maritime din toate părţile lumii".

    Anthony Zolotas de la Eurofin, spune, potrivit Bloomerg, că transportul naval şi turismul sunt sectoarele care generează venit în Grecia. În opinia lui Zolotas, guvernul grec s-ar putea să fie prost sfătuit ca să ia măsuri împotriva armatorilor, care îşi pot muta afacerile în alte ţări, ceea ce ar duce la creşterea explozivă a şomajului.

    Atât Singapore, cât şi Hong Kong au trimis delegaţii în Grecia în ultimele şase luni pentru a încerca să atragă armatori greci în Asia.

    Guvernul avea în vedere eliminarea treptată a facilităţilor fiscale

    Tsipras propune eliminarea treptată a facilităţilor fiscale pentru companiile maritime greceşti, dar nu se grăbeşte să treacă la fapte. În acest timp, este posibil ca o parte din afaceri şi din active să fie mutate din Grecia

    Mulţi greci îi percep pe armatori ca pe un grup privilegiat, protejat de legile fiscale speciale. Mai mulţi politicieni Syriza au împărtăşit ideea, la începutul acestui an, că industria maritimă ar trebui să plătească mai multe taxe statului grec, iar anumite facilităţi fiscale acordate sectorului ar trebui eliminate.

    Harry Vafias, care conduce Stealth Gas Ltd., companie listată la New York care operează 63 de metaniere, a menţionat că, dacă guvernul Tsipras nu vrea să facă un compromis cu armatorii, aceştia îşi vor face bagajele, statul grec va pierde taxele care sunt plătite în prezent, navele vor fi trasferate sub alt pavilion, şi multe locuri de muncă vor fi pierdute".

    Cinci alţi proprietari de nave, contactaţi de Wall Street Journal, au declarat, la începutul anului, că au un "Plan B" care presupune mutarea centrelor de transport, cum ar fi la Londra, Monaco, Singapore sau Dubai.

    Împins de creditorii interanţionali, premierul Alexis Tsipras a propus în luna iulie creşterea impozitelor pe tonaj în Grecia şi eliminarea treptată a tratamentului fiscal preferenţial al industriei maritime. Autorităţile greceşti, însă, nu au dat publicităţii clarificări despre modul cum vor fi aplicate aceste măsuri şi nici despre un calendar clar. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pus personal presiune pe guvernul din Grecia pentru a creşte impozitele pe industria maritimă şi să elimine Legea 89, care acordă statutul de legislaţie off-shore pentru companiile de transport maritim şi de servicii care au sediul în ţară.

    Cum dispar averile miliardarilor greci, pe internet

    Averile miliardarilor greci dispar de la o zi la alta, de pe internet.

    Alaltăieri, pe 14 iulie, Wikipedia (având ca referinţe un articol din Forbes) afişa un tabel cu primii 20 de miliardari ai Greciei, realizat în mai 2015, dar ieri, în ziua votului Parlamentului grec pentru ajutorul financiar internaţional, averile se "topiseră"...electronic!

    În topul de acum două zile, se afla Philip Niarchos şi familia sa cu o avere de 11,5 miliarde de dolari (industrie maritimă şi colecţionar de artă), pe al doilea loc se situa Spiros Latsis şi familia sa cu o avere de 11,4 miliarde de dolari (sector bancar, industrie maritimă şi piaţa imobilară), iar pe al treilea loc Vardis Vardinogiannis şi familia cu o avere de 9,1 miliarde de dolari (industria petrolieră, maritimă şi bancară).

    Tabelul menţiona alţi 19 miliardari ai Greciei, cu o avere totală de circa 75 miliarde de dolari.

    Lista prezentată de Wikipedia se baza pe evaluarea anuală a bogăţiei şi activele compilate şi publicate de revista Forbes, în 2015. Această listă poate să fie sau să nu fie corectă, întrucât site-ul Wikipedia nu este însăşi sursa informaţiilor (respectiv revista Forbes) .

    Însă, a doua zi, pe 15 iulie, căutând pe internet lista respectivă, am constatat că aceasta a fost ştearsă, referinţele ducând la o pagină Forbes în care averile miliardarilor greci erau de aproape zece ori mai mici, în 2015.

    Astfel, Philip Niarchos apare cu o avere de 2,5 miliarde de dolari, sursa averii fiind acum doar colecţiile de artă, Spiro Latsis - 2,4 miliarde de dolari - doar piaţa bancară şi industria martimă -, iar al treilea loc nu mai este ocupat de familia Vardinogiannis, ci de Aristotelis Mistakidis - 2,1 miliarde de dolari, cu afaceri în minerit şi mărfuri.

    O astfel de "labilitate" a informaţiilor afişate creionează un viitor sumbru presei electronice, după cum escamotarea avuţiilor are loc într-un moment sumbru pentru greci, fie că sunt, fie că nu sunt miliardari.

    Opinia Cititorului ( 18 )

    1. Exista vreo explicatie logica a acestuli fenomen, in afara faptului ca el este "aranjat°?

      1. da

        Urmeaza confiscarea averilor din banci, asta este explicatia.

        La ei, imediat, acum.

        La noi, putintel spre toamna. 

        Da!

        Bai grecilor, nu va mai plangeti atat, ca aveti de unde sa va luam! 

        La tine nu va ajunge de la ei nici o para chioara.

        Ti se va lua si tie, ai sau n-ai, nu conteaza. 

      In Grecia, fondurile imprumutate au fost furate. Iar, iIn loc sa protesteze in piata Syntagma impotriva natiunilor care au muncit pentru a furniza fonduri de imprumut Greciei, grecii ar trebui sa ia la puricat furtul national aplicat acestor fonduri de imprumut.

      1. fondurile au mers la bancile asa zise "grecesti", sa fie salvati actionarii americani si la obligatiunile Greciei, sa fie salvate bancile nemtesti, frantuzesti si italiene care le cumparasera stiind ca Grecia nu le poate plati.

        Nu mai umblati cu cioara vopsita! Furtul din imprumuturile internationale a fost facut de populatia autohtona, in principal prin reprezentantii sai de frunte (dar nu numai). Ca si in Romania, unde actionarii OMV n-ar fi avut nicio sansa, daca haita incolonata in spatele lui Adrian Nastase nu ar fi pus botul la furt. Si nu uita ca cifrele din articol vorbesc limpede despre cresterea bogatiei in randurile grecilor, nu in randurile actionarilor din SUA, Germania sau Franta. Tu nu faci decat sa colportezi in mod umil o propaganda ruseasca urat mirositoare. Naiv, sau cu buna stiinta, tu asta faci.

        Cunosti structura actionariatului bancilor "grecesti"?

        Habar n-ai, dar dai din gura: asta-i definitia "propagandei". 

        "Umileste-te" sa pui mana pe carte, informeaza-te! 

        Iar pe de alta parte, ce propaganda ruseasca ai vazut tu in Romania?! 

        Unde?

        Spune, desteptule! 

        Baga la cap ce scrie: "In criza, averea GRECILOR a crescut la $111.400/ adult"! Propaganda ruseasca inseamna, acum, exact a refuza sa citesti asta: "averea GRECILOR a crescut", nu averea americanilor sau a germanilor. Asta este propaganda ruseasca!

        Inca o data, ca poate n-ai inteles:

        1. unde ai vazut propaganda ruseasca in Romania?; 

        2. cunosti structura actionariatului bancilor "grecest"?

        Spune, desteptule, nu mai face pe niznaiul! 

        Mai, omule, pe mine nu ma intereseaza polemica voastra si nu ma intereseaza daca exista sau nu exista propaganda ruseasca in problema Greciei. Exista insa un rationament extrem de simplu: In Grecia, au intrat peste 300 de miliarde de Euro, numai in ultimii cinci ani, timp in care economia Greciei s-a ruinat, iar populatia Greciei s-a imbogatit. Concluzia nu poate fi decat una singura: GRECII AU FURAT! Lasa-o incolo de polemica pe dupa cires!

        Mai omule, nu pricepi ca banii nu au intrat in Grecia?!

        Totul e doar chestie de contabilitate, chiar si natura banilor! 

        Datoria creste in catastife, singura realitate este ca noi muncim mai mult ca sa acoperim cifrele inscrise acolo. 

        Grecii s-au imbogatit "in medie"! 

        Adica armatorii, care nnu platesc nici o taxa, si-au multiplicat miliardele, iar populatia s-a pauperizat, platind cifrele de pe hartie.

        Ce e asa greu de inteles?! 

        Banii n-au intrat in Grecia, dar grecii s-au imbogatit. No, bine, acu meri de te culca, ca ti s-o crescut tensiunea.

        E greu Tibi, este doar explicit.

        Imi place că va certați pentru greci.

        Dacă ar fi fost vorba despre un român (de exemplu Sârbu), toți ați fi de acord că trebuie să dea banii înapoi! 

      Se spune că averea / grec este de 100 de mii €. Averea / român este de 20 de mii €.

       

      Problema este că o mare parte din această avere este distribuită la puțini (adică 19). 

      Populatia adultă a Greciei este de 950 de mii. 

      Averea totală = 100 de mld € din care scădem averea celor 19 de 75 mld. Rezultă 25 de mld care de fapt se distribuie la 950 de mii de adulți normali. 

      Rezultă o avere de 26 de mii € / cap de adult. România nu are astfel de "ultra high net worth individuals", după cum sunt numiți într-un studiu al Credit Suisse numit "The Global Wealth Pyramid". Deci, în realitate, diferența dintre averea românilor de 20 de mii € / adult și 26 de mii € / adult grec nu este prea mare. Ea este dată de valoarea mai mare a proprietăților rezidențiale din Grecia comparativ cu România. 

      1. Evident că mă refeream la 9.5 milioane de adulți în Grecia (sunt puțin peste un mil de juniori).

        Și atunci averea grecilor care exclude pe cea a multi-miliardarilori devine 25 000 mil / 9.5 mil = 2600 € / adult. Deci cifra de 100 de mld pare o aberație. 

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb