Grecia a intrat oficial în proiectul de gazoduct South Stream

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 aprilie 2008

Rusia şi Grecia au semnat ieri la Moscova un acord care prevede intrarea Greciei în proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream. Acest acord "de cooperare pentru înfiinţarea şi exploatarea gazoductului pe teritoriul Greciei" a fost semnat la Kremlin de ministrul rus al energiei, Viktor Hristenko, şi ministrul elen al dezvoltării, Christos Folias, cu ocazia vizitei la Moscova a premierului elen Costas Karamanlis. Ministrul elen al dezvoltării Christos Folias declarase la începutul lunii că Grecia s-a hotărât să se alăture proiectului South Stream, susţinut de Kremlin, consolidându-şi astfel legăturile energetice cu Rusia.

La rândul său, premierul Karamanlis a declarat vineri că guvernul elen susţine "puternic" proiectul South Stream şi examinează participarea la acest proiect. Grecia importă din Rusia 80% din gazul natural consumat.

Conducta South Stream, care va fi construită de compania rusă Gazprom în colaborare cu grupul italian ENI, va transporta anual către Europa 30 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Rusia. Grecia va deveni un stat de tranzit al braţului sudic al conductei, care va transporta gaz către Italia.

Proiectul, care are ca obiectiv declarat transportul către Europa al gazelor exploatate de Gazprom în Siberia şi care este considerat principalul competitor al proiectului Nabucco, susţinut de SUA şi UE şi destinat să reducă dependenţa energetică a Europei de Rusia, va costa în jur de 10 miliarde de euro.

Nabucco, ale cărui costuri sunt estimate la jumătate faţă de South Stream, prevede cons-truirea unui gazoduct care să tranziteze Turcia şi sud-estul Europei transportând gaz provenind din Orientul Mijlociu şi Asia către Uniunea Europeană, reducând astfel dependenţa europenilor de gazul rus.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Privind in urma am fost exclusi de-a lungul istoriei din toate tratatele care erau in avantajul nostru.Nu cred ca Nabucco se va materializa.Vom cumpara in continuare de la rusi.Doar suntem cei mai "buni" clienti ,nu?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb