Grecia a suspendat activitatea unei exploatări de aur operată de canadienii de la Eldorado Gold

Alexandru Costea
Internaţional / 20 august 2015

Guvernul Greciei a suspendat activitatea unei exploatări miniere de aur din nordul ţării operată de compania canadiană Eldorado Gold, din cauza încălcării termenilor contractuali, decizie care reprezintă o lovitură pentru unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii din ţară, transmite Reuters.

Proiectul, de 1 miliard de dolari, este considerat un test pentru capacitatea Greciei de a atrage investiţii străine care să contribuie la relansarea economiei, dar a fost marcat de probleme din cauza opoziţiei localnicilor, din motive de poluare a mediului.

Ministerul elen al Energiei, Panos Skourletis, a declarat ieri că proiectul a fost blocat, dar ar putea fi reluat dacă Eldorado Gold va respecta termenii contractului.

Proiectul din regiunea Halkidiki include mine de aur în stare de funcţionare şi două fabrici în construcţie, care vor permite companiei să proceseze aur şi alte minerale în Grecia.

Eldorado Gold şi-a asumat proiectul în 2012, cu promisiunea de a investi 1 miliard de dolari în cinci ani, în cadrul unui plan în care ar fi urmat ca 30% din producţia globală a aur a companiei să aibă loc în Grecia.

O sursă din Ministerul elen al Energiei a declarat că Guvernul consideră că divizia elenă a Eldorado Gold, Hellas Gold, a încălcat contractul pentru că nu a oferit autorităţilor detalii referitoare la tehnicile de extracţie în siguranţă a aurului.

În schimb, au fost furnizate detalii legate de metodele aplicate în Finlanda, care nu au fost acceptate, a precizat sursa.

Eldorado a anunţat că analizează anunţul Ministerului Energiei şi va începe o acţiune în justiţie.

Potrivit companiei, testele din Finlanda sunt parte a unor studii tehnice care au format baza altor autorizaţii necesare pentru dezvoltarea proiectelor Skouries şi Olympias.

"Suntem foarte dezamăgiţi şi consternaţi de decizia complet nepotrivită a Ministerului Energiei", a declarat directorul general al Eldorado, Paul Wright.

În luna martie, Guvernul a revocat autorizaţia de finalizare a construcţiei a unei fabrici de procesare la Skouries.

Locuitorii din zona respectivă s-au opus proiectului ani de zile de teama impactului asupra mediului şi au făcut nenumărate apeluri în justiţie împotriva acestuia. Două astfel de petiţii au fost respinse de Curtea Supremă din Grecia, în această lună.

Eldorado Gold este prezentă şi în România, unde deţine concesiunea minieră de la Certeju de Sus, din Munţii Apuseni, în apropierea Roşiei Montana.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb