Grecia ar putea cere ajutorul FMI luna viitoare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 martie 2010

Reprezentanţii zonei euro se opun ideii ca Grecia să solicite sprijin de la FMI, considerând că problema acestei ţări trebuie rezolvată în interiorul regiunii.

Reprezentanţii zonei euro se opun ideii ca Grecia să solicite sprijin de la FMI, considerând că problema acestei ţări trebuie rezolvată în interiorul regiunii.

Grecia ar putea cere ajutor financiar de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna aprilie, deoarece autorităţile elene sunt tot mai pesimiste în privinţa sprijinului aşteptat de la Uniunea Europeană.

Premierul elen, George Papandreou, le-a cerut ieri, liderilor Uniunii Europene, să ajungă la un acord privind eventualul ajutor în cadrul reuniunii care va avea loc săptămâna viitoare. Potrivit afirmaţiilor sale, Grecia îşi menţine deschise opţiunile de solicitare a sprijinului, însă ar prefera să beneficieze de credite de la ţările Uniunii Europene. Dacă, însă, acest lucru nu se va întâmpla, atunci Grecia se va adresa FMI.

Premierul grec a luat legătura cu FMI, iar reprezentanţii instituţiei creditoare internaţionale au apreciat că măsurile fiscale dure, de austeritate, adoptate de Grecia sunt conforme cerinţelor Fondului. "Nu vor cere nimic în plus", a spus premierul grec.

Potrivit unor surse citate de presa străină, guvernul de la Atena este din ce în ce mai convins că FMI va fi singura soluţie.

Oficialii germani cred că Grecia ar trebui să apeleze la FMI, dacă are nevoie de ajutor extern. Michael Meister, purtător de cuvânt al Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania, partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat: "Trebuie să gândim cine are instrumentele pentru a determina Grecia să-şi recâştige accesul la pieţele de capital. Nimeni nu are aceste instrumente, cu excepţia FMI. Încercarea de a salva Grecia fără FMI ar fi un experiment foarte îndrăzneţ".

Declaraţia oficialului CDU subliniază atitudinea cancelarului Merkel, care nu se pronunţă pentru sprijinirea Greciei printr-un pachet de salvare din Europa. Merkel consideră că problema trebuie soluţionată de Grecia, pe cont propriu, şi orice opţiune trebuie orientată în această direcţie.

Liderii Uniunii Europene au promis că vor lua măsuri coordonate pentru apărarea stabilităţii financiare a zonei euro, însă nu au anunţat încă planuri concrete de sprijin pentru Grecia.

Preşedintele Eurogroupului, Jean-Claude Juncker, a declarat, luni, că miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit aspectele tehnice care să permită o intervenţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb