Grecia obţine 3 miliarde de euro în urma revenirii pe piaţa de obligaţiuni

Cristina Radu
Internaţional / 25 iulie 2017

Grecia obţine 3 miliarde de euro în urma revenirii pe piaţa de obligaţiuni

Grecia a obţinut 3 miliarde de euro în prima exploatare a pieţei obligaţiunilor de după 2014. Investitorii s-au încrezut în aşteptările conform cărora răul a fost depăşit pentru ţara care a fost epicentrul crizei datoriilor din Europa, potrivit Bloomberg.

BNP Paribas, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs, HSBC Bank Plc şi Bank of America Merrill Lynch International gestionează noua emisiune a Greciei.

Investitorii au salutat noua emisiune, ce a avut un randament de 4,625%. Vânzarea de către ţara cu rating sub-investiţie a atras 6,5 miliarde de euro la 200 de oferte, potrivit unui oficial guvernamental care a solicitat anonimatul, fiindcă informaţiile nu sunt publice. Ultimele obligaţiuni pe 5 ani ale Greciei din aprilie 2014 au fost de 4,95%. Grecia a vândut noile obligaţiuni împreună cu o ofertă pentru notele din 2019.

Guvernul premierului Alexis Tsipras încearcă să creeze odată cu vânzarea o cale de ieşire din programul de salvare actual, care se va termina în august 2018, acoperind nevoile de finanţare ale ţării de circa 19 miliarde euro în 2019. Grecia a decis să testeze pieţele după ce nu a reuşit să convingă creditorii să-şi reducă imediat povara datoriei şi a fost lăsată în afara programului de cumpărare de obligaţiuni al BCE.

Ministrul grec de finanţe Euclid Tsakalotos a afirmat în comentariile transmise în direct pe postul de televiziune de stat ERT că rezultatul a fost mai bun decât cel aşteptat. Acesta a adăugat că va exista o a doua şi a treia vânzare de obligaţiuni pentru a se asigura că ţara va ieşi din programul de salvare în august 2018.

Nicholas Wall, manager la Old Mutual Global Investors a afirmat că Tsipras a lăsat economia de coliziune în urmă acum mult timp şi aparent a decis că cea mai bună strategie pentru realegerea în 2019 este ieşirea din programul de salvare. Wall a precizat: "Pentru aceasta, are nevoie de o creştere economică, de acces la pieţe şi de cooperare cu partenerii europeni. O ieşire reuşită a Greciei din programul de ajutor ar fi un avantaj pentru politicienii europeni, care s-au confruntat cu critici referitoare la abordarea crizei greceşti şi nu doresc să ceară mai mulţi bani contribuabililor atunci când acest pachet de salvare expiră în vara următoare".

Creditorii din zona euro au convenit să elibereze noi împrumuturi în valoare de 8,5 miliarde de euro pe 15 iunie. Aceştia au amânat însă până la jumătatea lui 2018 o decizie obligatorie vizând măsurile pe care le vor oferi pentru a uşura povara ţării. A doua revizuire reuşită a planului de salvare, o economie îmbunătăţită şi un sprijin crescut din partea partenerilor din zona euro au încurajat Grecia să revină pe piaţă.

În vederea tendinţelor pozitive care au sporit interesul investitorilor, FMI a aprobat joi un nou împrumut condiţionat de 1,8 miliarde de dolari pentru Grecia, ce implică plăţi contingente pentru ţările din zona euro care oferă scutirea de datorii. Totodată, S&P Global Ratings a ridicat vineri perspectivele ratingului ţării de la stabil la pozitiv.

Vânzarea obligaţiunilor a fost amânată de săptămâna trecută, din cauza unui plafon fixat de FMI pentru numărul de datorii pe care le poate deţine ţara. O soluţie tehnică a fost găsită din acel moment, permiţând emiterea unei noi datorii, potrivit unei persoane familiarizate cu chestiunea. FMI a refuzat să comenteze afirmaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb