GRECIA: Opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator

G.D.
Internaţional / 26 ianuarie 2023

Opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator

Fostul premier grec şi lider al opoziţiei de stânga, Alexis Tsipras, a depus ieri o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis după ce a dezvăluit în faţa parlamentarilor că un ministru şi cinci militari au fost puşi sub supravegherea statului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a "sprijini democraţia" şi în urma unei anchete a unei autorităţi publice privind supravegherea unui ministru şi a cinci militari, "prim-ministrul nu mai poate rămâne" la putere, a declarat în faţa deputaţilor Alexis Tsipras, liderul Syriza.

Votul asupra acestei moţiuni de cenzură ar trebui să aibă loc până mâine. El l-ar putea determina pe prim-ministru să anunţe alegeri anticipate, aşa cum solicită opoziţia de luni de zile, în timp ce scrutinul legislativ urmează oricum să fie organizat până în vară.

În Parlament, Alexis Tsipras l-a acuzat pe şeful guvernului şi liderul Noii Democraţii (ND) că este "creierul şi şeful acestei reţele infracţionale" ce vizează urmărirea de către serviciile de informaţii a personalităţilor de rang înalt.

Scandalul interceptărilor ilegale afectează guvernul elen încă de anul trecut. El s-a amplificat în iulie anul trecut, după ce Nikos Androulakis, europarlamentar şi lider al partidului socialist grec Pasok-Kinal, a dezvăluit că telefonul său a fost piratat cu ajutorul software-ului de spionaj Predator.

Mai mulţi politicieni şi jurnalişti au întreprins, de asemenea, acţiuni în justiţie, susţinând că au fost monitorizaţi de serviciile secrete.

Alexis Tsipras a dezvăluit în faţa deputaţilor că are "dovezi", furnizate de Autoritatea Independentă pentru Securitatea Telecomunicaţiilor despre supravegherea ministrului Muncii Kostis Hadzidakis, a şefului Statului Major Konstantinos Floros, a şefului forţelor tereste, Haralambos Leloussis şi doi foşti oficiali militari.

Tsipras a mai acuzat că Mitsotakis "a minţit cu bună ştiinţă" timp de şase luni şi "şi-a folosit întreaga greutate a autorităţii" pentru a împiedica adevărul să iasă la iveală.

Guvernul conservator dispune de o majoritate de 156 de deputaţi dintr-un total de 300 de parlamentari şi, teoretic, această moţiune de cenzură ar urma să fie respinsă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb