Grecia şi FMI: je t´aime... moi non plus...

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 9 martie 2015

Cristian Pîrvulescu

Pentru prima dată de la începutul aşa numitei crize greceşti, un oficial al FMI - şi nu unul oarecare, ci chiar un membru ales al Consiliului director al acestei instituţii, brazilianul Paolo Nogueira Batista - a spus public că "banii (pentru finanţarea deficitului grecesc s.n.) au fost daţi pentru salvarea băncilor franceze şi germane, nu pentru Grecia". În cadrul unui interviu la postul de televiziune grec Alpha TV de marţi, 3 martie, Nogueira Batista a criticat atât politicile impuse Greciei de către Comisa Europeană şi Banca Centrală Europeană în privinţa austerităţii, cât şi poziţia Christinei Lagarde, directoarea generală a FMI, pe care a acuzat-o că a apărat mai degrabă interesele Uniunii Europene decât peale grecilor.

În fond, poziţia lui Nogueira Batista, economist heterodox, nu este chiar atât de surprinzătoare, dar este pentru prima dată când critică deschis politicile de austeritate bugetară impuse Greciei de către Troică. În 2011, imediat după demisia lui Dominique Strauss Khan din funcţia de director general al FMI în urma cunoscutului scandal juridico-sexual de la New York, Nogueira Batista propunea susţinerea de către statele emergente a candidaturii mexicanului Agustín Carstens la FMI. Doi ani mai târziu, în iulie 2013 în cadrul şedinţei Consiliului director al FMI, Nogueira Batista, care reprezintă 11 state latino-americane, se abţinea de la vot în cazul aprobării unui nou împrumut de 1,8 miliarde de dolari Greciei. Cu acea ocazia Nogueira Batista spunea că evoluţia situaţiei din Grecia "confirmă unele dintre cele mai mari temeri ale noastre" (confirm some of our worst fears) şi că "depresiunea economică care nu se mai termină şi nivelul crescut al şomajului conduc la dezbinare politică" (Never-ending economic depression and severe unemployment levels have led to political discord). În urma acelui vot controversat şi a declaraţiilor sale publice, Nogueira Batista a fost rechemat pentru explicaţii de ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega. În acel context, Mantega a dat asigurări FMI şi Christinei Lagarde că ţara sa sprijină integral politica faţă de Grecia şi că Batista a acţionat fără a avea autorizaţia guvernului său. Cu toate acestea, ori poate chiar din această cauză, în septembrie 2014 guvernul brazilian l-a reconfirmat pe Nogueira Batista ca reprezentat al ţării la FMI.

Fiind unul dintre directorii executivi aleşi, Nogueira Batista este mai puţin constrâns în exercitarea atribuţiilor sale decât membrii Consiliului guvernatorilor care reprezintă guvernele şi băncile naţionale. Dar chiar şi aşa, criticile severe adresate instituţiei în a cărei conducere se află, chiar dacă nu poate influenţa determinant politicile sale, nu sunt deloc în spiritul în care se prezintă FMI publicului larg. Pe de altă parte, în acelaşi interviu de la Alpha TV, Nogueira Batista recunoaşte că între timp politicile FMI au evoluat de la ordoliberalism dominant spre poziţii mult mai nuanţate, mai ales datorită eforturilor depuse de Olivier Blanchard, economistul şef al instituţiei şi cunoscut neokeynesian. În acelaşi timp, aceste poziţii par să definească încă politicile susţinute de Comisia Europeană şi BCE. De aceea, Paulo Nogueira Batista invită Grecia să negocieze cu un FMI mult mai conciliant restructurarea datoriei sale, mai ales că nimeni nu mai poate să nu ţină cont de rezultatul alegerilor greceşti din ianuarie. Mai mult, brazilianul crede că acordurile anterioare nu angajează în nici un fel guvernul Tsipras. Iar aceasta este cu siguranţă un argument mai puţin obişnuit! Chiar să se fi schimbat într-atât FMI!?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si ce a rezolvat stimabilul? ati vazut vreo reactive palpabila? 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb