GRECIA Tsipras, reconfirmat premier după victoria Syriza în alegerile parlamentare

Alexandru Costea
Internaţional / 21 septembrie 2015

Tsipras, reconfirmat premier după victoria Syriza în alegerile parlamentare

Alexis Tsipras a fost reconfirmat de greci la conducerea Guvernului, după ce partidul său, Syriza (stânga radicală), s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative anticipate desfăşurate ieri în Grecia.

Syriza a obţinut un scor de 35,53%, ceea ce înseamnă că a câştigat 145 dintre cele 300 de locuri din Parlamentul Greciei, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 90% din buletinele de vot, transmite AFP. Cum nu a reuşit să obţină majoritate în Parlament (151 de locuri), Alexis Tsipras a anunţat refacerea coaliţiei de guvernare cu formaţiunea de dreapta Grecii Independenţi - Anel (cu orientare suverană puternică), condusă de Panos Kammenos. Anel a guvernat alături de Syriza şi în precedentul Executiv. Tsipras a sărbătorit victoria alături de susţinătorii ieşiţi în stradă în centrul Atenei, promiţând implementarea reformelor cerute de creditorii ţării.

Partidul Nouă Democraţie (centru-dreapta) s-a clasat pe locul al doilea la scrutinul de ieri, cu peste 7 procente în urmă Syriza, obţinând un scor de 28,05%.

Tsipras a sărbătorit victoria alături de susţinătorii ieşiţi în stradă în centrul Atenei: "În Europa momentului, Grecia şi poporul grec sunt sinonime cu rezistenţă şi demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani. Am primit un mandat clar de a elimina corupţia sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată", a promis fostul şi viitorul premier al Greciei.

"Ne aşteaptă vremuri dificile, dar, în acelaşi timp, ne aflăm pe o baza solidă. Nu ne vom reveni din această luptă prin minune, ci prin multă muncă", a adăugat liderul Syriza.

"Am primit un mandat clar de a da la o parte forţele care ne-au ţinut pe loc", a mai spus Tsipras, subliniind că se simte "răzbunat", cu referire la deputaţii Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaţionali şi care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în Parlament şi determinându-l pe Tsipras să demisioneze şi să convoace aceste alegeri anticipate.

Grecii au votat ieri în cel de-al treilea scrutin naţional de anul acesta, fiind chemaţi să aleagă cine va implementa noile măsuri prevăzute în acordul cu creditorii internaţionali.

Partidul Syriza, al fostului premier Alexis Tsipras, care a promis că va aplica măsurile de austeritate în schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditori, era creditat în sondaje cu un uşor avans faţă de formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie.

Însă sondajele, care au arătat că mulţi dintre cei 9,9 milioane de alegători sunt indecişi sau ar putea lipsi de la vot, sugerau că niciun partid nu va obţine suficiente voturi pentru a guverna singur.

Acum, politicile partidului câştigător al alegerilor sunt deja stabilite de acordul de creditare, iar în tabăra antiausteritate au mai rămas doar partidul de extremă-dreapta Zori Aurii şi Unitatea Populară, format luna trecută de rebelii din Syriza.

Campania principalului rival al lui Tsipras, liderul în vârstă de 61 de ani al partidului Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, s-a concentrat pe revenirea la stabilitate. El l-a descris pe Tsipras drept un politician nesăbuit, fără experienţă, care a condus ţara spre o potenţială catastrofă şi a introdus restricţii bancare.

Creditorii urmează să revizuiască progresul reformelor prevăzute în acordul de finanţare, iar Guvernul va trebui să redacteze bugetul pe 2016, să reformeze sistemul de pensii, să crească o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, să efectueze privatizări şi să supravegheze un program de recapitalizare a băncilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Care nu văd niciodată victoria Syrizei, nici la referendum, nici acum. Ori nu știu să le facă, ori sunt făcute "bine" (ca să manipuleze).

    Referendum inutil, alegeri inutile!

    Totul doar sa nu guverneze.

    Tsipras asta este o hahalera ca și Ponta. 

    1. hahalera si analfabet politic esti tu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb