Grecia vrea să ceară extinderea temporară a programului de asistenţă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2015

Grecia vrea să ceară extinderea temporară a programului de asistenţă

Atena le pune, însă, condiţii creditorilor

Germania nu va accepta propunerile Atenei

Actualizare 09:53 Analiză Saxo Bank: "Retragerea Greciei din UE este singurul deznodământ"

În problema Greciei, nu există soluţii: retragerea din UE este singurul deznodământ, susţine Steen Jakobsen, economistul-şef al Saxo Bank, ţinând cont de datoria imensă a ţării şi de riscul statului elen de a intra în incapacitate de plată, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

În acest sens, Jakobsen ia în calcul mai multe scenarii. Primul dintre acesta prevede că premierul grec Alexis Tsipras obţine un plan de tranziţie pentru câteva luni, ca să aibă mai mult timp pentru a negocia un nou plan de urgenţă.

"Planul de tranziţie ar putea conţine promisiuni că va face ce i se cere, dar nu va fi nimic altceva decât o tentativă de a trage de timp. În ochii celor din partidul Syriza - pentru că ei au mandatul poporului grec - poate că arată bine, dar, la finalul zilei, e dificil pentru guvern să împrumute bani ca să facă ceea ce trebuie", a comentat oficialul Saxo Bank.

Dacă Grecia şi Germania nu ajung la un compromis, Jakobsen atrage atenţia asupra incompatibilităţii dintre cerinţele celor două ţări, adăugând: "Pur şi simplu, nu există un compromis sau anumite soluţii politice care să nu lase în urmă unul sau doi mari perdanţi politici. Germania nu-şi mai permite pierderi în Uniunea Europeană - mai ales că emisiunea monetară a BCE a fost o lovitură dură pentru ea - şi, desigur, preluarea puterii de către Syriza în Grecia a fost o a doua grea încercare. Poate a venit momentul ca lumea să vorbească despre elefantul din cameră - nivelul nesustenabil de îndatorare în cazul Greciei (dar şi în cazul Spaniei, Portugaliei, Italiei şi Franţei)".

Totuşi, economistul admite că este posibil să se ajungă la o măsură care să mai tragă de timp, dar apreciază că nu există cu adevărat soluţii.

"Cred că retragerea Greciei din UE este singurul deznodământ şi singurul mod de a menţine starea asta de «să ne facem că facem». Dacă Grecia îşi vede toate dorinţele împlinite, atunci şi Irlanda, Portugalia, Cipru ori Spania trebuie să primească împrumuturi în condiţii mai uşoare. Dacă Germania iese învingătoare, atunci Syriza este terminat ca partid în politica din Grecia. Deci, nu prea văd soluţii. Dar, dacă vor face eforturi considerabile şi dacă vor pretinde şi dacă va fi soare şi vom avea vânt bun în pânze, am putea ajunge la un compromis...", a opinat Jakobsen.

Dacă se va produce aşa-numitul Grexit (Grecia se retrage din Uniunea Europeană), implicaţiile actului vor fi "aproape zero" pe piaţa globală, "dacă ne uităm la Spania, Italia şi Portugalia", este opinia oficialului Saxo Bank.

Steen Jakobsen a adăugat: "Dar vom avea un nou an de pierderi în faţa procesului de revenire din recesiune şi ne vom refugia în monede precum CHF, DKK sau USD. Piaţa de capital pariază şi se bazează pe compromis - dacă nu îl vom găsi, vom vedea cea mai tulburată piaţă din 2000 încoace. Dacă vorbim despre impactul asupra economiei Europei şi a restului lumii, în general, atunci vorbim despre un impact egal cu zero. Dacă analizăm cazurile Spaniei, Italiei şi Portugaliei, atunci vom vorbi despre 2015 ca un alt an în care nu şi-au revenit economic... Piaţa de capital pariază şi contează pe un compromis - lipsa unei înţelegeri vă supăra cea mai satisfăcută piaţă de capital pe care am văzut-o din 2000 încoace..."

Economistul-şef a adăugat: "Ideea principală este că şi cu, şi fără o înţelegere în cazul Greciei, am asistat la o schimbare politică seismică, o adevărată schimbare de paradigmă, care nu ne mai permite să interpretăm lucrurile sau să le facem cum ne era obiceiul înaintea alegerilor din Grecia. Syriza nu va avea, probabil, succes în a convinge Germania că are virtuţile necesare de a cheltui banii pe care încă nu-i are, dar lobby-ul european împotriva orice pare mai puternic ca oricând şi este posibil să mai vedem câteva asemenea «alunecări de teren» în alegerile din Spania, Marea Britanie sau Danemarca. Pentru mine, este ultima mişcare spre un mandar spre schimbare - nu uitaţi că toate macro-ciclurile noi încep cu erori politice".

Reprezentantul Sako Bank a încheiat, declarând că "suntem în pragul uneia dintre cele mai proaste perioade din istoria Europei moderne în termeni de productivitate, slujbe şi pieţe".

"Tare mi-e teamă că nu va fi un bilanţ plăcut", a punctat Jakobsen.

(Valentin Busuioc)

---

Guvernul grec urmează să trimită astăzi, către autorităţile europene, o cerere pentru prelungirea pe câteva luni a planului de asistenţă financiară convenit cu creditorii internaţionali, conform oficialilor de la Atena.

"Ne pregătim să trimitem cererea mâine dimineaţă (astăzi - n.r.)", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Gabriel Sakellarides. Acesta nu a oferit detalii, nici măcar referitoare la perioada pentru care va fi solicitată extinderea, dat fiind că părţile urmează să negocieze.

Guvernul de la Atena lucra, ieri, la detaliile propunerii ce presupune prelungirea actualului acord de împrumut, care expiră la finele acestei luni.

Dar, presa internaţională scrie, citând surse anonime, că prelungirea va fi solicitată pe o perioadă de patru-şase luni, cu promisiunea că Atena va reconstrui economia ţării. Potrivit surselor, Grecia va accepta termenii acordului de creditare, însă va cere, în schimb, să nu fie obligată să impună măsuri care să ducă economia în recesiune, precum tăierea pensiilor sau majorarea taxelor.

Dar, Germania, ţara cu cea mai mare contribuţie la pachetul de sprijin destinat Greciei, a informat că nu va accepta o ofertă din partea Atenei, care trebuie "să respecte termenii acordului de finanţare internaţională existent".

Ministrul de finanţe de la Berlin, Wolfgang Schaeuble, a declarat: "Nu vorbim despre extinderea programului de creditare, ci dacă programul actual este îndeplinit - da sau nu".

Unele surse citate de presa străină afirmă că o reuniune a Euro Working Group va avea loc astăzi pentru analiza cererii Greciei, care trebuie mai întâi trimisă preşedintelui Eurogrup (miniştrii de finanţe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem. Eurogrup are programată pentru vineri o reuniune sau o conferinţă telefonică pe tema Greciei, însă numai dacă Atena va prezenta o cerere considerată valabilă.

Discuţiile dintre Grecia şi miniştrii de finanţe din zona euro, pe marginea finanţării, au eşuat luni, iar Atena a primit ultimatum până vineri să facă o solicitare oficială pentru prelungirea actualului program, care expiră în 28 februarie. În lipsa unui acord, Grecia riscă să rămână fără lichidităţi în decurs de o lună.

Euro avea un curs de 1,1366 dolari, ieri, la ora 11.21, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,4% faţă de ziua precedentă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt curios cum executa o tara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb