Grecii, tot mai pesimişti în privinţa situaţiei economice

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2013

Datoria Greciei este estimată să atingă 175,5% din PIB anul acesta.

Datoria Greciei este estimată să atingă 175,5% din PIB anul acesta.

Pesimismul grecilor privind evoluţia situaţiei economice naţionale şi a finanţelor gospodăriilor a crescut de la începutul anului, potrivit unui sondaj al Camerei de Comerţ şi Industrie din Atena (EBEA).

"Barometrul Economic", realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 20-23 octombrie 2013, arată că indicele de pesimism referitor la perspectiva economică a ţării a crescut la 70 de puncte, de la 68 în sondajul anterior. Totodată, indicele de optimism a scăzut la 15 puncte, de la 18, iar indicele de pesimism faţă de perspectiva finanţelor personale a ajuns la 75 de puncte, de la 74, conform Agerpres.

"Este evident că poziţia generală a creditorilor noştri a îngreunat climatul deja negativ care predomină în societatea greacă", a afirmat preşedintele EBEA, Constantinos Mihalos, adăugând: "Acest lucru se reflectă în cel mai recent Barometru Economic al EBEA, potrivit căruia indicii de optimism şi pesimism au atins cele mai reduse niveluri de la începutul lui 2013".

Indicii mai sus menţionaţi ajung acum la nivelurile din 2012, conform sondajului.

Pe de altă parte, în Grecia s-a înregistrat, de la începutul crizei, o creştere semnificativă a numărului de deconectări de la reţeaua electrică, atât pentru gospodării, cât şi pentru întreprinderi, din care doar 60% s-au reconectat ulterior, potrivit unor date prezentate de directorul operatorului reţelei de electricitate din Grecia (HEDNO), Georgios Kollias. Acesta a declarat că numărul de deconectări a crescut la 350.000 pe an, de la circa 300.000 în urmă cu doi ani. Doar 210.000, din care 60% gospodării şi restul de 40% societăţi, s-au reconectat ulterior la reţeaua electrică.

Excedent bugetar primar de 1,1 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2013

Veniturile Greciei din taxe au depăşit estimările în octombrie, ţara fiind astfel în grafic pentru îndeplinirea ţintelor fiscale pe acest an. Conform Guvernului de la Atena, Grecia a înregistrat un excedent bugetar primar înainte de plata dobânzilor şi excluzând veniturile excepţionale, de 1,1 miliarde euro (1,48 miliarde dolari) în perioada ianuarie-octombrie 2013.

Viceministrul elen de finanţe, Christos Staikouras, a menţionat că veniturile din taxe au depăşit cu 250 de milioane de euro obiectivul stabilit de Guvern, în pofida recesiunii cu care se confruntă Grecia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb