Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost minunat negociat de reprezentanţii auto-mandataţi ai României, urmând neabătut liniile directoare de inexprimabilă însemnătate teoretică şi pratică ale green deal - ului programat de CE şi de măreţul său conducător Ursula.
De aceea, consumatorii români urmează să plătească, odată cu facturile de electricitate, profitul minimal, programat pe următorii 15 ani, al producătorilor şi furnizorilor de energie regenerabilă. Dacă banii nu vor putea fi colectaţi de la consumatori, va plăti statul. Evident, din bani publici.
Splendida măsură ecoterorist... pardon, ecoamicală, urmează a intra în vigoare din decembrie 2023.
Beneficiarii acestui program sunt aceleaşi corporaţii din energie care ne-au cocoşat anii trecuţi cu facturile, plus băncile care ne-au uscat de bani prin dublarea sau chiar triplarea ratelor bancare. Sunt puţini "dezvoltători" de parcuri mari de fotovoltaice şi eoliene care le-au construit pentru a le exploata. Cei mai mulţi le-au construit pentru a le vinde corporaţiilor din energie sau fondurilor de investiţii în green sh..., pardon, în green wash..., ptiu, în green deal, la un milion de euro/megawat (ăsta e preţul de piaţă azi).
Băncile, care au trecut, paradoxal, de la "dezvoltările imobiliare", la "dezvoltările de parcuri de energie regenerabilă", nu au văzut un risc în această afacere, ci un profit sigur, pe 15 ani de-acum încolo. Iată că nu s-au înşelat ...
Acest profit sigur va fi colectat de la consumatori şi de la cetăţenii plătitori de taxe. Adică, de la cei care nu ştiu, iar dacă ştiu, nu pot.
Sarcastic, acest instrument juridico-financiar se numeşte "contract pentru diferenţă". Va fi alocat prin "licitaţii", dar şi direct. Vă imaginaţi deja şi transparenţa şi onestitatea acestor contracte, nu?
Cine şi prin ce proceduri va stabili care este acest preţ minim garantat?
Ce economie de piaţă mai e şi asta, dacă se vehiculează preţuri GARANTATE de stat, ca la chinezi sau ca pe vremea planului cincinal naţional unic de dezvoltare economică şi socială?
Suplimentar: plafonarea preţurilor din energie şi a dobânzilor a putut fi ştampilată drept "comuniste". De ce, în schimb, garantarea de către stat a câştigurilor corporaţiilor din energie şi banking este considerată atât de minunată şi aplaudată?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 16:07)
Unul din cele mai mari proiecte de fotovoltaice din Romania in 2023 a fost facut de mita ciolacu, nepotu lui ciolacu chiar el, stirea am citit-o in zf, dar azi dc o cauti pe google sau in arhiva zf, nu mai exista.
Deci nu va mirati ca acesti "investitori" sau unii din ei primesc preturi garantate l;a energia electrica , garantate de noi binenteles. pt ca nu oricine ar primi, din marinimia guvernului ciolacu asa o garantie de preturi pe 15 ani.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2023, 09:31)
Ce voiai sa faca dupa ce la imprumutat pe nepot cu una suta mii euro? Ca doara nu era sa-l lase numai cu benzinariile? sau medicamentele?