Greenpeace: "Negocierile pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ ar trebui oprite"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 mai 2016

Organizaţia susţine că parteneriatul acordă prea multă putere corporaţiilor

Franţa: "Suspendarea negocierilor - opţiunea cea mai probabilă"

Greenpeace se opune Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), susţinând că acesta ar acorda prea multă putere corporaţiilor, pe seama consumatorilor şi guvernelor naţionale, conform Agerpres. În schimb, susţinătorii TTIP apreciază că parteneriatul ar permite realizarea unor economii de peste 100 de miliarde de dolari pe ambele maluri ale Atlanticului.

Luni, Greenpeace Olanda a dat publicităţii 248 de pagini de documente, reprezentând 13 capitole, aproximativ jumătate din textul TTIP. Aceste documente datează de la începutul lunii aprilie, înaintea rundei de discuţii care a avut loc la New York, săptămâna trecută.

"Am făcut acest lucru pentru a da naştere unei dezbateri", a precizat expertul pentru comerţ al Greenpeace, Juergen Knirsch, adăugând că documentele arată că negocierile pentru TTIP ar trebui oprite.

"Cel mai bun lucru pe care Comisia Europeană îl poate face este să spună: «Ne pare rău, am făcut o greşeală»", a spus Juergen Knirsch.

De la debutul discuţiilor privind TTIP, activiştii de mediu au cerut dezvăluirea tuturor documentelor din acest dosar, însă oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat importanţa secretului negocierilor.

După finalizare, TTIP ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, care va acoperi aproximativ 800 de milioane de persoane. Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a guvernelor statelor membre din UE.

Negociatorii UE Şi SUA speră să ajungă la o variantă preliminară a acordului TTIP până în iulie, când ar urma să aibă loc cea de a 14-a rundă de discuţii bilaterale, iar chestiunile mai spinoase să fie rezolvate în a doua jumătate a acestui an. Cu toate acestea, un sondaj realizat luna trecută de Fundaţia Bertelsmann arată că sprijinul pentru TTIP este în scădere, atât în Germania, cât şi în SUA, la trei ani de la debutul negocierilor.

TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană şi SUA, ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două pieţe prin reducerea barierelor tarifare şi non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică şi standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice.

Conform Greenpeace Olanda, UE şi SUA au ajuns la un acord referitor la cadrul serviciilor financiare. Greenpeace susţine că UE a acceptat un capitol de sine stătător privind serviciile financiare, al cărui conţinut urmează să fie negociat, iar Statele Unite au fost de acord cu procesul negocierii. Capitolul SUA referitor la serviciile financiare acoperă doar furnizorii de astfel de servicii, care sunt reglementaţi şi supervizaţi ca instituţii financiare, în timp ce capitolul UE vizează toate categoriile de furnizori de servicii financiare.

Uniunea Europeană şi SUA nu şi-au modificat poziţia în privinţa cooperării autorităţilor de reglementare referitoare la serviciile financiare.

Hollande: "Franţa ar respinge acordul"

Franţa ar respinge TTIP, dacă decizia s-ar lua în acest moment, avertizează preşedintele Francois Hollande, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

"În acest stadiu al negocierilor, Franţa ar spune «nu» Parteneriatului, deoarece nu putem susţine comerţul liber fără reguli", a declarat Hollande, conform Mediafax.

"Nu vom accepta niciodată renunţarea la principii fundamentale pentru agricultura noastră, pentru cultură, pentru reciprocitatea accesului la pieţe publice", a subliniat preşedintele Franţei.

"Suspendarea negocierilor pe tema TTIP este opţiunea cea mai probabilă în acest moment", a afirmat, la rândul său, secretarul de stat francez pentru Comerţ Exterior, Matthias Fekl.

SUA critică Greenpeace

Statele Unite au acuzat luni Greenpeace că interpretează greşit informaţiile despre un proiect al TTIP, pe care acest ONG ar reuşi să-l obţină în pofida eforturilor SUA şi ale UE de a-l păstra secret.

Un purtător de cuvânt al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poartă negocierile cu UE, a declarat, conform agenţiei France Presse, că "interpretările făcute pe marginea acestui document par a fi în cel mai bun caz înşelătoare şi în cel mai rău caz total eronate".

Acordul aflat în curs de negociere "va păstra, nu va relaxa regulile noastre solide de protecţie a consumatorilor, a sănătăţii şi mediului şi va pune SUA şi UE în poziţia de a promova reguli mai solide în întreaga lume", a adăugat sursa citată.

Şi Comisia Europeană şi-a exprimat "regretul" faţă de "neînţelegerile" provocate de scurgerea de informaţii confidenţiale despre TTIP.

"Niciodată UE nu va semna vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecţie a consumatorilor, securitatea alimentară sau protecţia mediului", a scris pe blogul personal comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Partidul România Unită: "România să respingă TTIP din start"

Documentele dezvăluite recent de Greenpeace confirmă că TTIP va da lovitura finală suveranităţii României, declară Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită, care susţine că tratatul ar fi un pericol la adresa economiei autohtone, o ameninţare la adresa resurselor naturale şi o negare gravă a drepturilor cetăţenilor.

"Odată cu adoptarea TTIP, ultimul capital autohton, agricultorii şi produsele româneşti care au reuşit să supravieţuiască pe piaţă vor dispărea", spune domnia sa, adăugând: "Firmele şi produsele româneşti nu vor avea nicio şansă să intre în competiţie cu multinaţionalele de peste Ocean şi, aşa cum au arătat documentele făcute publice de Greenpeace, vom fi bombardaţi cu organisme modificate genetic care, fiind mai ieftine, vor elimina definitiv produsele alimentare româneşti de pe piaţă".

Statul român trebuie să respingă acest tratat TTIP din start, pentru că acesta va aduce o stare de îngenunchere a economiei şi a populaţiei României similară celei mai negre epoci coloniale, potrivit lui Bogdan Diaconu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb