Cei 12.000 de însoţitori de bord ai companiei aeriene "British Airways" Plc au început, ieri, o grevă de cinci zile, protestând faţă de planul de reducere a personalului şi salariilor.
Sindicatul Unite, care îi reprezintă pe însoţitorii de bord, solicită reintroducerea beneficiilor de călătorie, care au fost retrase în urma unei greve ce a avut loc în luna martie. Numeroşi angajaţi ai "British Airways" depind de tarifele reduse de care beneficiază (plătind doar 10% din preţul normal al biletelor), întrucât fac naveta între Londra şi oraşele din Marea Britanie, şi chiar de pe continent.
Conducerea "British Airways" şi-a exprimat speranţa că, în pofida grevei, societatea va putea transporta peste 60.000 de pasageri pe zi, urmând să opereze peste 60% din zborurile pe distanţe lungi şi peste 50% din cele pe distanţe medii, de pe aeroportul londonez Heathrow. În plus, compania susţine că toate zborurile de pe aeroporturile londoneze Gatwick şi City vor opera în mod normal.
Vineri, "British Airways" a anunţat pierderi anuale record pentru exerciţiul fiscal 2009-2010, ca urmare a grevelor din luna martie şi a căderilor de zăpadă care au paralizat traficul în iarnă, dar a prognozat că va reveni la echilibru în acest an. "British Airways" a pierdut 425 de milioane de lire sterline în perioada de raportare, acesta fiind cel mai mare deficit înregistrat după privatizarea companiei, în 1987. Numai greva din luna martie a costat 43 de milioane de lire sterline.
Sindicatul Unite şi conducerea operatorului de transport discută de mai multe luni pe marginea unui program drastic de reducere a costurilor, care urmează să afecteze salariile şi condiţiile de muncă. Conducerea "British Airways" vrea să ajungă la un acord cu sindicatele ca să poată realiza economii de 72 milioane euro pe an.
Greva începută ieri va fi urmată de alte două mişcări similare, care vor fi lansate în 30 mai şi 7 iunie. Acestea vor putea fi evitate doar dacă managementul companiei va ajunge la o înţelegere cu sindicatele.