Cei peste 160 de salariaţi ai societăţii gălăţene Mehid au intrat, ieri, în grevă generală, după ce negocierile Contractului Colectiv de Muncă s-au blocat în privinţa prevederilor cu caracter salarial. Potrivit liderului de sindicat din societate, Viorel Ciorbă, citat de Rompres, sindicatul a solicitat managerului două majorări salariale, de câte şapte la sută, una aplicată din 1 iunie şi una aplicată din 1 septembrie, fără reducerea sporului de vechime sau a tichetelor de masă, în timp ce conducerea a oferit o creştere salarială de 14 la sută cu diminuarea sporului de vechime.
Viorel Ciorbă a precizat că sindicatul a respectat procedurile legale privind declanşarea conflictelor de muncă, respectiv organizarea unei încercări de mediere a conflictului şi o grevă de avertisment.
Totuşi, conducerea societăţii a contestat în instanţă legalitatea acţiunii greviste, susţinând că între greva de avertisment şi cea generală nu au trecut cinci zile, aşa cum prevede legea. În plus, conducerea susţine că nu poate accepta cererea sindicatului privind majorarea salarială, având în vedere pierderile Mehid, de 64.100 de lei.
Pe de altă parte, conducerea Mehid respinge şi varianta înaintată de sindicat, potrivit căreia s-ar putea reduce numărul de angajaţi, în vederea creşterii fondului de salarii, deoarece un număr mai mic de muncitori nu ar mai putea onora comenzile.
Societatea Mehid a fost cumpărată în 2000 de Metal SA, acţionar majoritar care a investit în 2006, pentru relansarea societăţii, 1,5 milioane de euro, iar în urma unui plan de restructurare numărul angajaţilor a scăzut de la 600 la 430. În urma unor alte restructurări succesive, societatea numără în prezent doar 165 de salariaţi.