Mii de funcţionari publici din Grecia au intrat, ieri, într-o grevă de 24 de ore, ca urmare a apelului Confederaţiei sindicale ADEDY. Aceştia au protestat faţă de măsurile de austeritate stabilite de guvernul elen, res-pectiv cerute de Uniunea Europeană pentru scoaterea ţării din criza financiară. Pe lângă îngheţarea salariilor funcţionarilor publici, planul guvernului priveşte oprirea noilor angajări şi eliminarea unor privilegii fiscale. Toate acestea urmăresc reducerea deficitului bugetar al Greciei, care a fost de 12,7% din PIB în 2009 - cel mai ridicat din Uniunea Europeană.
Greva de ieri s-a desfăşurat în Atena şi în alte oraşe, ducând la închiderea birourilor guvernamentale, a şcolilor, spitalelor, tribunalelor şi la anularea zborurilor. Controlorii de trafic şi lucrătorii din aviaţia civilă au închis, practic, spaţiului aerian al Greciei. Au fost anulate circa 483 de zboruri interne şi internaţionale, potrivit reprezentanţilor Aeroportului Internaţional din Atena. Transportul terestru nu a fost afectat de grevă.
Deşi legea le interzice să intre în grevă, la protest au participat poliţişti, pompieri şi lucrători ai pazei de coastă.
Vicepreşedintele ADEDY, Ilias Vrettakos, a declarat că recunoaşte problema guvernului, însă nu lucrătorii din sectorul public ar trebui să sufere. În opinia sa, "bancherii au creat problemele Greciei, drept pentru care aceştia ar trebui să plătească". Vrettakos spune că sindicaliştii sunt dispuşi să facă compromisuri numai dacă guvernul va rezolva mai întâi corupţia generalizată la nivel înalt.
La rândul său, preşedintele ADEDY, Spyros Papaspyros, a declarat recent: "Reducerea salariilor din sectorul public este o alegere politică uşoară. Atacurile începute asupra sectorului public se vor generaliza".
ADEDY reprezintă aproximativ 600.000 de funcţionari publici. Organizaţia ar putea declanşa o nouă grevă, în 24 februarie, când va avea loc un protest al grupului GSEE din sectorul privat.