Lucrătorii căilor ferate din Ungaria au intrat ieri în grevă pe termen nelimitat, protestând astfel faţă de reformele privind sistemul de sănătate şi cel al pensiilor. Aproape jumătate din serviciile de transport feroviar au fost oprite ieri, înainte de votul Parlamentului privind sistemul asigurărilor de sănătate. Circa 3.500 de lucrători feroviari au participat la această mişcare. Greviştii sunt nemulţumiţi din cauză că guvernul vrea introducerea capitalului privat în sistemul asigurărilor de sănătate. Coaliţia aflată la putere urmăreşte înlocuirea parţială a sistemului asigurărilor de sănătate centralizat cu unul privat. Mai precis, Agenţia de asigurări sociale publice ar putea fi transformată în 22 de centre regionale din care până la 49% s-ar putea privatiza.
Organizaţia sindicală Liga a chemat la grevă întreaga industrie a transporturilor şi nu numai, astfel că şoferi de autobuze şi lucrători ai aeroporturilor au declanşat greve scurte în unele regiuni din ţară. Câteva mii de profesori şi angajaţi din sistemul de sănătate au încetat lucrul între două şi şase ore. Din sectorul educaţional au participat aproape 10.000 de persoane.
La aeroportul internaţional Ferihegy din Budapesta a avut loc o grevă de două ore, care nu a generat întârzieri semnificative. Şi unii fermieri au blocat anumite drumuri.
Potrivit participanţilor la grevă, introducerea banilor privaţi în sistemul mai sus amintit va face ca persoanele cu venituri mici să aibă de suferit.
Reforma din sistemul de sănătate face parte dintr-o serie de reforme menite să reducă deficitul bugetar uriaş al Ungariei, care, în 2006, a fost de 9,2% din PIB. Reformele mai prevăd majorarea unor taxe, a preţului energiei şi introducerea de comisioane pentru vizitele medicale.