Grexit...Brexit...Czecxit...

C.C.
Ziarul BURSA #Politică / 2 martie 2016

După cum era de aşteptat, jalnica farsă a guvernului Cameron, "Noi ne facem că vrem să ieşim din UE, voi ne mai daţi nişte avantaje şi toată lumea-i mulţumită"face valuri, iar unele dintre ele ar putea fi mult mai mari decît şi-au dorit organizatorii circului. Tema posibilei restructurări a UE, de data aceasta prin plecări, a devenit una foarte serioasă. Ieşirea Greciei nu mai este de mult o simplă ipoteză discutată de dragul scenariilor sau pentru uzul presei. Evoluţia economică, dar mai ales cea politică, complicată de tema gestiunii fluxurilor de refugiaţi pe ruta balcanică şi de "eterna" competiţie cu Turcia, în care Atena, ca şi Ankara, de altfel, vrea să marcheze puncte din orice poziţie, nu face decît să complice ecuaţia rămînerii elenilor în zona euro şi, per ansamblu, în UE. Astăzi, spre disperarea Atenei, instituţiile şi oamenii politici importanţi ai Europei repetă pe toate tonurile că Turcia a devenit mai importantă pentru Europa, decît Grecia. Rezultatele aşa ziselor restructurări economice şi bugetare, au adîncit recesiunea, sărăcia şi nemulţumirea socială, iar creşterea capacităţii de plată a datoriilor este mai mult o dorinţă decît o realitate. Între timp politicienii de la Atena sunt mai preocupaţi să-şi păstreze poziţiile şi puterea electorală, decît să lucreze pentru a ajuta Grecia să iasă din fundătura în care se află.

Nici la Londra lucrurile nu se simplifică după "victorioasa" întoarcere a lui Cameron de la Bruxelles cu mandatul concesiilor în dinţi. Jumătate din miniştri guvernului pe care îl conduce nu cred că ceea ce a primit Marea Britanie schimbă radical datele problemelor pentru care maşinăria votului plebiscitar a fost pusă în mişcare, ca să nu mai vorbim de baza partidului şi de liderii locali. Ca să taie avîntul rezistenţei de la bază, Cameron a anunţat un fel de reformă a structurii partidului, care reduce numărul asociaţiilor locale şi scade considerabil puterea lor politică. Nu este sigur că planul, deja anunţat, va putea fi transformat în realitate, întrucît reacţiile negative din partea unor membri influenţi ai conservatorilor nu sunt deloc favorabile acestei transformări care ameninţă mai degrabă să dizolve partidul, decît să-l întărească. Este adevărat, unele "răzgîndeli" îi sunt acum favorabile lui Cameron care s-a pus în fruntea partidei "Noi vrem în UE!". De acolo de unde pînă de curînd s-a spus că vine unul dintre cele mai consistente impulsuri ale mişcării anti-UE, marile corporaţii financiare, fondurile de investiţii etc au apărut semnale care arată clar că această parte a "industriei" britanice este favorabilă rămînerii şi atrage atenţia serios asupra costurilor greu de estimat ale unei extrageri britanice din sistemul UE. Vestea proastă pentru Cameron este că partida adversă are acum un lider serios, din rîndul conservatorilor şi nu din periferia spectrului politic (ukip), Boris Johnson, Lord Mayor of the City of London.

Iar, pentru ca situaţia şi stabilitatea UE să fie încă şi mai zdravăn zguduite, în gama de nuanţe ale "exiturilor" a apărut şi Cehia. De ce ar părăsi această ţară UE? Cît se poate de simplu, întrucît balanţa beneficii-costuri se înclină tot mai mult spre costuri, iar unele dintre acestea, mai ales cele politice şi sociale create de haosul refugiaţilor şi deciziile alandala de la Bruxelles, sunt considerate şi la Praga inutile, prea mari şi, la urma urmei, inacceptabile.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. UE este pt multinationale.

    Aceeasi lege, salar, drepturi - obligatii. 

    Acelasi produs costa diferit in Ue ex o bicicleta + ca in Romania nu se livreaza, cred ca de pe Amazon.

    Praful pe Ue. 

    1. era clar mai rau fara ue, dar nici la aderare nu te-a intrebat nimeni...asa ca, taci si rabda :))

      Am votat pt aderare.

      In Uk nu se supune votului de a ramqne sau nu.

      Si eu vreau sa fiu intrebat. 

    Trebuie sa iesim din Ue.

    Suntem doar piata de desfacere cu magazine tot ale lor.

    Laptele nost nu e bun e bun al lor. 

    Pana acum, nu am inteles avantajele de membru UE.

    Astept sa vad macar unul, pana la desfiintare. 

    1. Poti sa speli vase in Spani daca vrei

      Pe lângă vasele de spălat pe care 3.1 le-a spus, ar mai fi și fondurile europene de coeziune (practic, UE ne plătește cât timp suntem mai săraci decât media europeană).

      Cele capusate?

      Ca cele pt rromi?

      Teoria ca teoria dar practica ne omoara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb