Ancheta epidemiologică preliminară conduce la concluzia că păsările domestice din localitatea Murighiol au fost contaminate cu virusul gripei aviare prin intermediul păsărilor migratoare, a informat, ieri, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"Conform datelor prezentate în raportul Rezervaţiei Naturale Biosfera Delta Dunării, în data de 28 noiembrie a fost semnalat în zona Murighiol, un număr de 6.800 de păsări sălbatice. Trebuie menţionat că furajele administrate păsărilor din gospodăria respectivă proveneau dintr-o zonă frecventată de păsări sălbatice", se precizează în comunicatul ANSVSA.
Ieri a fost efectuată cea de-a doua dezinfecţie a gospodăriei unde a fost diagnosticată gripa aviară. De asemenea, în cursul zilei de ieri a avut loc şedinţa Comandamentului Antiepizootic Judeţean în care s-a hotărât ca Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) să organizeze vânători de control la păsările sălbatice, să colecteze şi să transporte cadavrele pentru analize specifice de laborator.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a anunţat, miercuri, 28 noiembrie, că în localitatea Murighiol din Delta Dunării au fost semnalate păsări moarte, iar, în urma analizelor efectuate s-a constat că este vorba de virusul gripei aviare. ANSVSA a confirmat, miercuri, existenţa virusului aviar H5N1, în localitatea Murighiol din Delta Dunării.
Potrivit ANSVSA, a fost întrunit Comandamentul Antiepizootic judeţean care a stabilit zona de protecţie (raza de 3 km) care include localitatea Murighiol şi zona de supraveghere (raza de 10 km), care include gospodăriile din localităţile: Mahmudia, Dunăvăţul de Jos, Dunăvăţul de Sus, Plopu şi Sarinasuf. De asemenea, toate păsările din gospodăria respectivă, 56 de găini şi 16 raţe, au fost ucise şi distruse şi a fost efectuată prima dezinfecţie.
La intrarea şi ieşirea din localitatea Murighiol au fost instalate filtre de dezinfecţie. Este restricţionată circulaţia animalelor şi este interzisă comercializarea şi transportul păsărilor, cărnii de pasăre şi a ouălor. În judeţele limitrofe, medicii veterinari au intensificat supravegherea sanitară veterinară pentru gripa aviară şi controlul mişcării animalelor.