Gripa a produs mai multe victime în ţara noastră şi creează probleme în toată Europa şi SUA. La sfârşitul lunii februarie se va atinge "vârful" în ceea ce priveşte numărul de bolnavi la nivel mondial. În acest sezon, în Europa şi SUA virusurile de tip A(H3N2) sunt cele mai frecvente, fiind responsabile de îmbolnăviri severe printre copiii mici şi adulţii peste 65 de ani.
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ţara noastră ajunsese ieri la 30, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele patru persoane decedate din cauza virusului gripal sunt doi bărbaţi din judeţul Iaşi de 41 şi 35 de ani, ambii având condiţii medicale preexistente şi nefiind vaccinaţi antigripal, o femeie de 84 de ani din Bucureşti, având condiţii medicale preexistente, şi o femeie de 88 de ani, tot din Capitală. Majoritatea deceselor au survenit la persoane în vârstă care aveau diverse boli asociate şi care nu au fost vaccinate antigripal. Peste 129.000 de cazuri de infecţii respiratorii s-au înregistrat în ultima săptămână, cu 44 % mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat că morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută în ultima săptămână, depăşind nivelul minim aşteptat.
Săptămâna aceasta, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, avertiza că sezonul de gripă se va prelungi până în aprilie: "Am început în urmă cu două săptămâni avertismentele vizavi de această situaţie. Am fost şi eu informată în acest moment că avem al 27-lea deces (n.r. între timp s-a ajuns la 30). Încă nu putem vorbi despre o epidemie, dar cred că populaţia nu este interesată de termeni, ci de situaţia punctuală din acest moment. (...) Sezonul de gripă la noi s-a deschis mai târziu. Domnul profesor Străinu Cercel spunea că se va prelungi până în aprilie, deci trebuie să ne luăm măsurile de siguranţă. La cabinetele medicilor de familie avem în stoc 135.884 de vaccinuri. Cel mai simplu este să respectăm nişte reguli minime de igienă, spălatul mâinilor, de exemplu". Conform ministrului, până acum au fost vaccinate peste 800.000 de persoane, precizând că măsurile de protecţie sunt fundamentale, fiind obligatorie carantina în unele spitale, iar acest lucru este decis de direcţiile de sănătate. Specialiştii susţin că măsurile de igienă personală sunt foarte importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Spălarea mâinilor, folosirea batistelor, evitarea contactului direct cu persoanele bolnave, o alimentaţie bazată pe legume şi fructe, sunt câteva dintre măsurile simple, dar eficiente. De asemenea, vaccinarea antigripală este recomandată chiar şi pentru aceia care nu se încadrează în niciuna din categoriile de risc de a dezvolta complicaţii ale gripei.
Specialiştii americani avertizează că epidemia de gripă din 2018 va fi la fel de severă şi lungă precum aceea din 2009, până acum doar pe teritoriul SUA au murit 63 de copii.
China a anunţat primul caz de îmbolnăvire la om cu virusul gripei aviare de tipul H7N4, contractat de o femeie dintr-o provincie de pe coasta de est, care între timp s-a însănătoşit, informează Reuters. Acesta este primul caz de îmbolnăvire cu tulpina H7N4 la om, din lume. Persoana infectată este o femeie de 68 de ani din provincia Jiangsu, care a început să prezinte simptome pe 25 decembrie, a fost spitalizată pe 1 ianuarie şi externată pe 22 ianuarie.