GRUPUL BANCA MONDIALĂ: Femeile sunt în continuare discriminate pe piaţa muncii din Europa şi Asia Cetrală

Mirabela Vasile
Internaţional / 10 septembrie 2015

Europa şi Asia Centrală deţin cele mai mari restricţii la nivel global în ceea ce priveşte locurile de muncă pentru femei, nepermiţându-le să practice numeroase profesii, menţionează raportul Grupului Banca Mondială intitulat Femei, Afaceri şi Legislaţie, trimis redacţiei.

În acelaşi timp, regiunea este cel mai mare reformator la nivel global atunci când vine vorba de asigurarea oportunităţilor egale pentru femei în domeniul antreprenoriatului şi ocupării forţei de muncă, menţionează raportul care monitorizează barierele legale şi de reglementare în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a femeilor. Cea mai recentă ediţie a raportului bienal include 173 de economii la nivel global, inclusiv 23 din regiunea Europa şi Asia Centrală.

Raportul evidenţiază că ţara cu cele mai multe bariere cu privire la locurile de muncă este Rusia, unde 456 de profesii nu pot fi practicate de către femei. În Kazahstan, femeile nu pot profesa 299 de profesiuni, în timp ce femeile din Belarus nu pot profesa 182 de profesiuni, o scădere semnificativă de la cifra de 252 înregistrată de precendeta ediţie a raportului de acum doi ani.

Astfel de restricţii pot reduce în mod semnificativ potenţialul de venit al femeilor şi participarea lor în cadrul forţei de muncă, exacerbând diferenţa de remunerare dintre femei şi bărbaţi, menţionează raportul care evaluează la nivel global legile ce nu permit femeilor să acceseze piaţa muncii şi antreprenoriatul.

Deşi restricţiile de gen în ceea ce priveşte accesarea locurilor de muncă rămân omniprezente în Europa şi Asia Centrală, există progres semnificativ pe alte fronturi.

De-a lungul ultimilor doi ani regiunea s-a remarcat ca lider global în ceea ce priveşte reformarea legislaţiei pentru a obţine un nivel mai ridicat de egalitate de gen, cu un număr de 19 reforme puse în aplicare în 10 economii.

Belarus a pus în aplicare cel mai mare număr de reforme, 4 legi fiind schimbate în beneficiul femeilor. Alături de Letonia, Belarus a adoptat o legislaţie pentru a proteja femeile împotriva violenţei domestice. Acest lucru a redus numărul economiilor care nu au legi împotriva violenţei domestice la 3. Cele trei economii sunt Armenia, Rusia şi Uzbekistan.

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a adoptat o lege nouă extinsă cu privire la violenţa domestică, iar Georgia a modificat codul penal pentru a pedepsi penal violul conjugal. În plus, Albania a introdus în codul penal sancţiuni penale pentru hărţuirea sexuală.

În ceea ce priveşte alte domenii, de exemplu dreptul de proprietate, Europa şi Asia Centrală se remarcă prin egalitatea de gen în faţa legii. În domenii recent reglementate, precum accesarea unui împrumut, 10 economii deţin legi ce nu permit creditorilor discriminarea de gen atunci când vine vorba de accesarea unui împrumut. Regiunea dispune totodată de politici puternice în ceea ce priveşte indemnizaţiile parentale. Femeile din regiune au dreptul legal de a beneficia de concediu de maternitate plătit şi aproximativ 43 la sută dintre economii asigură totodată concediu paternal, iar 83 la sută asigură concediu paternal ce poate fi împărţit de către mamă şi tată, asigurând o mai mare flexibilitate pentru familiile cu responsabilităţi în ceea ce priveşte îngrijirea copilului.

În ultimii doi ani, Belarus, Croaţia, Georgia, Letonia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi-au îmbunătăţit legislaţia în domeniul indemnizaţiilor parentale. Totodată, Turcia şi Tadjikistan au pus în aplicare reforme în domeniul îngrijirii copilului. Raportul a determinat faptul că din ce în ce mai multe femei lucrează în economii unde guvernul oferă sprijin pentru îngrijirea copiilor.

Albania, Kazahstan şi Serbia au adoptat la rândul lor o legislaţie pentru a creşte în mod treptat vârsta de pensionare în rândul femeilor, pentru ca acestea să aibă drepturi egale cu bărbaţii. Eliminarea diferenţelor de gen în ceea ce priveşte vârsta de pensionare poate avea un impact pozitiv asupra perspectivelor generale de carieră ale femeilor, asupra câştigurilor, beneficiilor şi economiilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb