Grupul de investiţii PPF vrea să controleze "Zentiva"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 mai 2008

Grupul ceh de investiţii PPF a lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, o ofertă de cumpărare de acţiuni Zentiva, având ca scop majorarea participaţiei la un nivel care să-i permită controlul deciziilor strategice şi a activităţilor zilnice.

Astfel, PPF oferă 950 de coroane cehe pe acţiune (58,13 dolari), evaluând Zentiva la 36,2 miliarde de coroane (2,21 miliarde dolari), potrivit Reuters.

Grupul a anunţat că acţionea­ză concertat împreună cu PPF Generali Holding, o companie mixtă a grupului ceh cu asigurătorul italian Generali. Ofertantul deţine deja 19,1% din Zentiva, printre acţionarii producătorului de medicamente numărându-se şi Sanofi-Aventis, cu 24,9% din titluri.

Oferta lansată de PPF este cu 1,9% peste cotaţia de 932,5 coroane pe unitate (57,2 dolari) atinsă de acţiunile Zentiva la închiderea tranzacţiilor de vineri şi cu 3,3% peste preţul mediu al acţiunilor Zentiva din ultimele şase luni, la bursa din Praga. Faţă de cotaţia înregis­trată la închiderea tranzacţiilor din 30 aprilie, oferta PPF este cu 3,6% mai mare.

"Grupul PPF evaluează pozitiv direcţia strategică urmată de Zentiva. PPF intenţionează să-şi exercite activ drepturile de acţionar pentru a susţine eforturile conducerii de dezvoltare şi creştere a valorii companiei", potrivit reprezentanţilor PPF.

Cotaţia acţiunilor Zentiva a scăzut cu 38,3%, în 2007, după ce compania a emis două avertismente legate de profitabilitate, în urma scăderii vânzărilor în România şi Cehia.

Zentiva a cumpărat în 2007 compania turcă Eczacibasi Generic Pharmaceuticals, în cadrul strategiei de extindere a operaţiunilor, în special în Europa Centrală şi de Est.

În urma acestei preluări, veniturile Zentiva au crescut în primul trimestru cu 30%, la circa 4,4 miliarde coroane (269,8 milioane dolari).

Operaţiunile Zentiva pe piaţa locală au fost afectate în acest an de reformele de reducere a costurilor aplicate de guvernul ceh în sectorul sănătăţii.

"Nu cred că PPF va acumula multe acţiuni Zentiva, la preţul de 950 de coroane. Cred că PPF nu doreşte să fie proprietarul Zentiva, ci să obţină profit din participaţia acumulată", a declarat un analist din Praga.

În România, Zentiva a preluat producătorul român Sicomed Bucureşti, în septembrie 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb