Grupul de la Lima, alcătuit din ţări care nu îl recunosc pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, a cerut marţi Curţii Penale Internaţionale (CPI) să includă în "examinarea preliminară" a Venezuelei denunţul ONU al unor "posibile crime împotriva umanităţii" care ar fi fost comise de "regim", notează Agerpres.
Cele 13 naţiuni de pe continentul american care compun această organizaţie, plus liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, au semnat la Bogota o declaraţie comună respingând "încălcările sistematice ale drepturilor omului comise de regimul ilegitim" condus de Nicolas Maduro.
Pentru a cere CPI să acţioneze, Grupul de la Lima se sprijină pe raportul prezentat în septembrie de anchetatori ai ONU, care s-au referit la "crime coordonate şi comise în numele directivelor de stat în cunoştinţă de cauză şi cu susţinerea directă a unor ofiţeri superiori şi înalţi responsabili ai guvernului".
Ţările membre "recomandă ca raportul să poată face obiectul unei examinări preliminare a situaţiei din Venezuela de către biroul procurorului Curţii Penale Internaţionale".
Ele au propus ca, "în lumina rezultatelor acestor anchete, responsabilii acestor crime să fie aduşi în faţa justiţiei, iar victimele şi martorii să primească despăgubiri şi protecţia care le este datorată".
Guvernul Maduro a criticat raportul misiunii ONU, calificându-l ca "plin de neadevăruri, elaborat la distanţă, fără rigoare metodologică de către o misiune fantomă îndreptată împotriva Venezuelei şi controlată de guverne supuse" Statelor Unite care nu îl recunosc pe Nicolas Maduro şi exercită o puternică presiune diplomatică şi economică pentru a-l răsturna de la putere.
Grupul de la Limba, din care fac parte printre altele Canada, Brazilia, Chile şi Columbia, şi-a exprimat din nou sprijinul pentru şeful opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări, şi a respins alegerile legislative convocate de regim în luna decembrie.