GRUPUL DE LA VISEGRAD ŞI ŢĂRILE NORDICE: "Situaţia din Ucraina, mai bună decât înainte de Minsk"

Internaţional / 14 martie 2015

"Situaţia din Ucraina, mai bună decât înainte de Minsk"

Situaţia din Ucraina nu este ideală, însă este mai bună decât înainte de încheierea acordurilor de încetare a focului de la Minsk, au transmis, ieri, şefii diplomaţiilor din ţările nordice şi baltice, precum şi din statele membre ale Grupului de la Visegrád (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria), scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Situaţia din Ucraina, în ceea ce priveşte respectarea armistiţiului, nu este ideală, dar este mai bună decât înainte de încheierea acordurilor de la Minsk. Numărul incidentelor este mai mic decât înainte", a declarat ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajèák, după reuniunea de două zile ce a avut loc la ©trbské Pleso, în Slovacia.

Totuşi, Lajcak a atras atenţia că miniştrii de externe reuniţi ieri nu sunt, încă, "suficient de avansaţi" ca să poată vorbi despre suprimarea sancţiunilor.

Potrivit unei declaraţii comune, reprezentanţi din 12 ţări (Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Islanda, Lituania, Letonia, Norvegia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Suedia) au subliniat că soluţia politică la criza ucraineană ar trebui să se bazeze pe "respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", în interiorul "graniţelor recunoscute la nivel internaţional".

"Cum toate ţările noastre sunt situate la graniţa de est a UE sau NATO, ne confruntăm cu probleme similare", a constatat Miroslav Lajcak. Iniţial aşteptat la Strbske Pleso, ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a anunţat, joi seară, că nu mai poate participa, din cauza agendei încărcate.

Acordurile de la Minsk semnate la 12 februarie cu medierea preşedintelui francez François Hollande şi a cancelarului german Angela Merkel şi în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin prevăd retragerea armelor cu calibru peste 100 mm pentru a crea o zonă tampon de 50 până la 140 km, în funcţie de tipul de arme. Conflictul în estul separatist prorus al Ucrainei s-a soldat cu peste 6.000 de morţi în 11 luni, victimele fiind în principal civili.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb