Grupul englezesc EFT a intrat pe piaţa autohtonă de energie electrică

ALINA CIMPOERU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 noiembrie 2005

Grupul "Energy Financing Team" (EFT) şi-a deschis o filială în ţara noastră prin înfiinţarea unei societăţi comerciale sub numele "EFT România" SRL. Compania se ocupă de comercializarea energiei electrice, ca obiect principal de activitate.

Sosirea grupului demonstrează potenţialul ţării noastre de a dobîndi rolul conducător în dezvoltarea pieţei regionale a energiei din Europa de Sud-Est. Directorul general al grupului EFT, James Nye, ne-a explicat că acest potenţial e determinat de mai mulţi factori. Printre aceştia: aderarea din viitorul apropiat, creşterea economică din ultimii ani, forţa de muncă bine calificată, potenţialul electric. Reprezentanţii EFT sînt interesaţi de capacitatea ţării noas-tre de a produce energia hidroelectrică. "Evaluăm deja puncte de investiţie în acest sector", a spus domnul Nye.

Directorul general EFT a mai declarat: "Atît economia, cît şi industria românească s-au comportat extrem de bine în ultimii ani şi ne aşteptăm să crească în continuare. Sînt bucuros că intrăm pe piaţa internă a acestei ţări, ceea ce corespunde planului nostru de dezvoltare strategică".

Reprezentanţii grupului sînt de părere că la noi creşterea economiei va determina o cerere tot mai mare pentru energie. Dar ţara noastră are potenţial să rămînă un exportator net dacă se vor face investiţii în producţie.

Creşterea preţului mondial la petrol şi gaze naturale, cît şi cererea tot mai mare de energie electrică a determinat o creştere accelerată a preţului în această industrie. În Europa, tendinţa de creştere a preţurilor s-a observat cu precădere în ultimii doi ani. În aceste condiţii liberalizarea pieţelor energetice şi intrarea a cît mai multor competitori este binevenită. De obicei, aceşti factori au efectul scăderii preţului.

Compania "Energy Financing Team" a fost înfiinţată în Marea Britanie în 2000. Societatea a vizat de la început piaţa energiei din Europa de Sud-Est, un segment aflat în curs de dezvoltare. Compania desfăşoară activităţi în 17 ţări. Cifra de afaceri a grupului, în 2004, a depăşit 255 milioane de dolari.

Principalul obiect de activitate îl reprezintă comercializarea energiei electrice. Practic, compania cumpără în avans energie de la producătorii care au surplus şi o revinde către clienţii cu deficit. Adiţional, Grupul a investit 50 de milioane de euro în infrastructură generatoare de electricitate. Aceste investiţii s-au făcut în Bosnia şi includ o mină de cărbune unde EFT va putea exploata timp de 30 de ani şi un canal de colectare a apelor de inundaţii care sînt ulterior folosite pentru producerea de curent electric.

La nivelul Europei de Sud-Est volumul tranzacţiilor transfrontaliere se ridică la circa 20 terawatt oră, din care EFT realizează 15 TWh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb