Grupul parlamentar al PC din Senat, în pericol de desfiinţare

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2014

 Dan Voiculescu este pe cale să-şi piardă grupul PC din Senat.

Dan Voiculescu este pe cale să-şi piardă grupul PC din Senat.

Opoziţia contestă integritatea Grupului PC din Camera Senatului

Dumitru Oprea, PDL: "Am constatat că grupul PC din Senat nu mai corespunde prevederilor regulamentare"

Grupul Parlamentar al Partidului Conservator (PC) din Senatul României riscă să fie dizolvat, întrucât parlamentari ai opoziţiei au contestat legitimitatea acestuia, ţinând cont de faptul că grupul nu mai corespunde prevederilor regulamentului. Dumitru Oprea, liderul grupului parlamentar PDL din Senat, ne-a declarat: "Am constatat că grupul parlamentar al Partidului Conservator din Senatul României nu mai întruneşte prevederile regulamentare, întrucât nu şi-a păstrat cel puţin şapte membri aleşi pe listele partidului. I-am transmis această problemă domnului Tăriceanu. Domnia sa a primit binecuvântarea unui grup parlamentar care nu există". În acest moment, conform informaţiilor publicate de Senat, grupul parlamentar al PC este format din şapte senatori, însă doar şase dintre aceştia fiind aleşi pe listele PC, domnul Cristian-Dănuţ Mihai figurând ca independent. Domnia sa a fost ales pe listele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), dar, în urmă cu un an de zile, pe 25 martie 2013, a anunţat în plenul Senatului că se alătură PC. Reprezentanţii grupului parlamentar PC nu au răspuns solicitărilor noastre telefonice până la încheierea ediţiei ziarului.

Senatorul Dumitru Oprea ne-a mai spus: "Grija unui grup parlamentar este de a se menţine. Se poate extinde cât vrea, până la 10, 20 sau 30 de parlamentari, dar condiţia primordială este de a nu-şi pierde cei şapte senatori aleşi pe listele sale. Aceasta este prima regulă, care, de asemenea, a fost declarată ca fiind constituţională chiar de Curtea Constituţională (CC)". Totodată, domnia sa a ţinut să precizeze că nu are nicio problemă cu senatorii PC: "Nu am absolut nicio problemă cu domniile lor, mulţi mi-au fost colegi timp de mai mulţi ani", ne-a declarat liderul grupului PDL din Senat, domnia sa încheind: "PC caută să se apere cu decizii ale Curţii, dar domniile lor uită să citească în subsolul regulamentului şi să vadă că prevederile respective sunt declarate constituţionale chiar de CC".

De cealaltă parte, liderul grupului Partidului Naţional Liberal (PNL) din Senat, Puiu Haşotti, s-a detaşat de această problemă şi a refuzat să comenteze foarte mult pe marginea subiectului. Domnia sa ne-a spus: "Nu comentez ce se scrie prin presă. Regulamentul este ambiguu. Dacă există sau nu un grup al PC legitim în Senat, trebuie să decidă comisia juridică".

Dumitru Oprea: "Sesizarea situaţiei de la grupul PC a venit chiar de la un membru PP-DD"

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Dumitru Oprea, ne-a afirmat că situaţia PC este una foarte asemănătoare cu cea a grupului PP-DD: "Dacă se poate încălca această prevedere cu un singur parlamentar, atunci se poate şi cu trei, patru sau cinci. Este o situaţie asemănătoare cu cea a PP-DD-ului, numai că lor li s-a luat până şi «căsuţa» în care stăteau. Sesizarea situaţiei din PC a fost făcută chiar de cineva de la PP-DD, care nu ştia unde să se ducă. Oamenii de acolo se întreabă ai cui sunt, chiar îmi este milă de ei. PP-DD ar avea o şansă să rezolve această problemă, dar pentru acest lucru ar trebui să fie din nou şapte senatori aleşi pe listele partidului. Condiţia este ca cei şapte să fi fost membri PP-DD în Senat de la începutul noului mandat. Senatorii din PP-DD unii s-au declarat independenţi, alţii nu. Este o ciudăţenie", a conchis domnia sa.

În momentul de faţă, potrivit datelor furnizate de Senatul României, dintre cei opt senatori care nu aparţin niciunui grup parlamentar, cinci sunt independenţi. Restul de trei senatori au fost aleşi pe listele PP-DD: Corneliu Popescu, Ioan Iovescu şi Teiu Păunescu.

Ce prevede Regulamentul Senatului

Grupurile parlamentare constituie organisme interne ale camerelor, urmare a organizării deputaţilor şi senatorilor care, având aceeaşi concepţie politică sau orientări înrudite, se reunesc voluntar pentru eficienţa acţiunii politice. Potrivit art. 64 alin 3 din Constituţie, deputaţii şi senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare potrivit regulamentului fiecărei camere . Ele se formează după întrunirea în prima şedinţă a deputaţilor şi senatorilor.

Conform Regulamentului Senatului României, la secţiunea 2, a Grupurilor Parlamentare, articolul 16 specifică:

Alin. (1) După validarea mandatului şi depunerea jurământului, senatorii se constituie în grupuri parlamentare care sunt structuri interne ale Senatului. Un senator poate face parte dintr-un singur grup parlamentar.

Alin. (2) Un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori, care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale.

Alin. (3) Senatorii membri ai unui partid politic sau ai unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu pot constitui decât un singur grup parlamentar.

Alin. (4) Senatorii care au fost aleşi pe listele unei alianţe electorale sau ale unei alianţe politice pot constitui fie grupuri parlamentare ale partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale componente, fie un singur grup parlamentar al alianţei. Partidele sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot constitui şi grupuri comune.

Alin. (5) Senatorii aparţinând partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot constitui grupul parlamentar mixt.

De asemenea, articolul 19 al aceluiaşi Regulement precizează:

Alin. (1) Orice modificare intervenită în conducerea sau componenţa unui grup parlamentar se aduce la cunoştinţă, în scris, preşedintelui Senatului, sub semnătura liderului de grup.

Alin. (2) Preşedintele de şedinţă informează senatorii, în prima şedinţă publică, asupra modificărilor intervenite în componenţa sau conducerea grupurilor parlamentare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt 7 cu Felix dar el e sub acoperire si nu se poate vedea !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb