Grupul Renew Europe solicită CE să elaboreze un plan strategic pentru consolidarea parteneriatului transatlantic

J.P.
Internaţional / 24 martie 2021

Grupul Renew Europe solicită CE să elaboreze un plan strategic pentru consolidarea parteneriatului transatlantic

Grupul Renew Europe din Parlamentul European a redactat un document de poziţie privind relaţiile UE-SUA, susţinând că aceasta a fost afectată de tensiuni, "diplomaţia imprevizibilă" şi politicile fostului preşedinte, Donald Trump, "au contribuit la accentuarea divergenţelor" şi solicită Comisiei Europene să elaboreze un plan strategic pentru consolidarea parteneriatului transatlantic, relatează G4media.

"Deşi cooperarea dintre UE şi SUA a avansat în numeroase domenii în ultimii ani, divergenţele în ceea ce priveşte o serie de dosare (tarifele, impozitarea digitală, Acordul de la Paris, acordul nuclear cu Iranul, utilizarea sancţiunilor extrateritoriale, procesul de pace din Orientul Mijlociu, cheltuielile pentru apărare, retragerea din UNESCO şi OMS, stoparea integrală a finanţării UNRWA, sprijinirea unui Brexit dur) s-au accentuat semnificativ. Pe perioada administraţiei Trump, Statele Unite au devenit un aliat mai puţin previzibil, retrăgându-se uneori din cooperarea multilaterală şi axându-se tot mai mult pe relaţia cu China şi cu ţările din Asia-Pacific", se afirmă în documentul de poziţie al grupului Renew Europen din Parlamentul European.

În opinia Renew, în ciuda divergenţelor, Statele Unite "sunt un partener şi un aliat firesc şi de durată" al Europei, iar legătura transatlantică rămâne "fundamentală pentru securitatea tuturor".

"Ar trebui promovată cooperarea în ceea ce priveşte teme precum China, Rusia, tehnologia, inclusiv tehnologia 5G, controlul armelor, comerţul, dezarmarea nucleară, impozitarea, inclusiv în ceea ce priveşte domeniul digital, schimbările climatice, securitatea energetică, lupta împotriva dezinformării, multilateralismul şi combaterea terorismului", se mai precizează în document.

Grupul Renew Europe consideră că acum, cu o nouă administraţie la Washington, este timpul pentru demararea unui parteneriat transatlantic "reînnoit şi mai puternic", întrucât multe dintre politicile administraţiei Biden sunt susceptibile de a se alinia la poziţiile europene.

"Europa trebuie să devină un actor global mai proactiv, autonom şi mai eficient, capabil să îşi asume responsabilităţi în vecinătatea sa, acţionând pentru a susţine multilateralismul, drepturile omului şi valorile fundamentale ori de câte ori acestea sunt expuse riscului", a declarat europarlamentarul Hilde Vautmans, coordonatorul grupului Renew Europe din cadrul Comisiei pentru afaceri externe.

Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă, vicepreşedintele delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite , consideră că alegerea lui Joe Biden oferă "o fereastră de oportunitate"

"Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să lucreze împreună în jurul unei agende pozitive reînnoite. Pe măsură ce lumea se luptă să iasă din recesiune, nu trebuie să existe o recesiune de valori, deoarece valorile noastre comune sunt ceea ce face ca parteneriatul nostru să fie unul mai puternic şi mai prosper", a declarat Ştefănuţă.

Demersul grupului Renew Europe vine în contextul în care secretarul de stat american, Antony Blinken, se află la Bruxelles, unde a participat marţi la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, pe agenda vizitei având programate discuţii cu oficialităţi ale Uniunii Europene

Blinken se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

"Întâlnirile de la Bruxelles reafirmă angajamentul Statelor Unite faţă de aliaţii şi partenerii noştri europeni cu privire la agenda noastră comună", a menţionat Departamentul de Stat într-o declaraţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb