GUVERN: OUG privind parteneriatul puiblic - privat, adoptat

M.D.
Politică / 10 mai 2018

OUG privind parteneriatul puiblic - privat, adoptat

Guvernul a adoptat, în şedinţa de, astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează încheierea şi derularea parteneriatului public-privat, care are ca obiect realizarea sau reabilitarea şi extinderea unor bunuri aparţinând patrimoniului de stat, informează News.ro.

Potrivit actului normativ, contractele de parteneriat public-privat vor fi încheiate pe cel puţin cinci ani, pentru ca partenerul privat să îşi poată recupera investiţia şi realiza un profit rezonabil.

Printre elemente principale ale parteneriatului public-privat se află şi realizarea unui profit rezonabil, finanţarea proiectului, în principal din fonduri private şi, după caz, prin punerea în comun a fondurilor private cu fonduri publice sau distribuirea riscurilor între partenerul public şi partenerul privat, în funcţie de capacitatea fiecărei părţi contractante de a evalua, gestiona şi controla un anumit risc, transmite Guvernul.

Finanţarea investiţiilor se va asigura integral, de către partenerul privat sau de ambele părţi, iar cota de contribuţie a partenerului public la finanţarea investiţiilor, reprezentată de resurse financiare de altă natură decât fonduri externe nerambursabilă şi contribuţia naţională aferentă unor astfel de fonduri nu poate depăşi 25 la sută din valoarea totală a investiţiei.

Prin contractul încheiat cu partenerul privat, mai arată actul normativ, statul poate transmite sau constitui, în favoarea societăţii de proiect, dreptul de a coelcta şi utiliza pentru derularea proiectului tarife de la utilizatorii bunului sau bunurilor sau serviciului public ce formează obiectul contractului.

Pentru realizarea proiectului stabilit în contract, statul va realiza un studiu de fundamentare, care va fi aprobat de către Guvern sau autorităţile deliberative, contractul va fi atribuit, apoi aprobat în urma finalizării negocierilor şi iniţializat de către părţi de Guvern şi semnat.

"Investitorul privat desemnat câştigător al procedurii de atribuire care încheie un contract de parteneriat public-privat dobândeşte calitatea de partener privat. Partenerul public are obligaţia de a transmite Institutului Naţional de Statistică, în termen de 30 zile de la semnare, o copie conformă cu originalul a contractului de parteneriat public-privat", mai arată actul normativ.

Guvernul poate decide prin hotărâre ca anumite proiecte pe care le consideră strategice să fie pregătite şi atribuite în numele partenerilor publici care urmează să le implementeze de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, şi tot statului îi aparţine şi iniţiativa realizării unui proiect în regim de parteneriat public-privat.

Durata contractului de parteneriat se stabileşte astfel încât să se evite restricţionarea artificială a concurenţei, să se asigure profitul, să se asigure un nivel rezonabil şi suportabil al preţurilor pentru serviciile ce formează obiectul proiectului şi ce urmează să fie plătite de către beneficiarii serviciilor.

"Partenerul public are dreptul să monitorizeze şi să controleze, pe toată perioada derulării contractului de parteneriat public-privat, modul în care partenerul privat şi/sau societatea de proiect îşi execută obligaţiile născute din contractul de parteneriat public-privat şi/sau din prevederile legale aplicabile", mai spune Executivul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb