Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că anul 2025 oferă un "spaţiu mic" pentru reducerea taxelor plătite de salariaţi, dar a subliniat că reducerea impozitării muncii nu este abandonată şi trebuie realizată treptat, transmite news.ro.
"Cred că ar fi fost posibil acest lucru dacă nu ar fi venit pe partea cealaltă o presiune în ceea ce priveşte cheltuielile de 2024. Taxarea muncii, cu siguranţă, trebuie redusă în timp. Este o prevedere şi o asumare a guvernului prin programul de guvernare. Anul 2025 ne lasă o marjă, un spaţiu destul de mic în ceea ce priveşte reducerile de impozite şi impozitarea muncii, dar nu este o temă abandonată şi trebuie susţinută în continuare", a transmis Tanczos Barna astăzi, într-o intervenţie la Antena 3.
Ministrul Finanţelor a discutat şi despre eliminarea facilităţilor fiscale prin Ordonanţa-trenuleţ, care afecta anumite categorii de salariaţi, facilităţi ce au fost valabile până la sfârşitul anului trecut.
"România s-a prezentat în faţa Comisiei Europene cu un plan fiscal de şapte ani. În acest plan fiscal s-a angajat vechiul guvern să elimine facilităţile care existau în momentul respectiv. Da, eliminarea a fost o decizie grea, dar sunt convins că aceste domenii vor reuşi să absoarbă aceste deficienţe dacă, în paralel, primesc un sprijin de la statul român sub diverse forme. De exemplu, Investalim-ul vine exact în susţinerea, în sprijinul acestui sector agroalimentar." Barna a subliniat că România trebuie să fie fermă în controlul cantităţilor de bunuri agroalimentare care intră în ţară, pentru a preveni concurenţa neloială faţă de companiile româneşti. El a adăugat că măsurile de eliminare a unor facilităţi trebuie să fie echilibrate cu măsuri de susţinere a sectorului respectiv.
Totodată, Ministrul Finanţelor a afirmat că există condiţii economice favorabile pentru construirea bugetului pe baza actualei cote a TVA. El a subliniat că niciun membru al Guvernului sau din coaliţia aflată la putere nu doreşte o majorare a TVA sau a impozitului pe venit.
"Ce vă pot spune eu astăzi, primele zile ale lunii ianuarie, că prognoza de creştere economică de 2,5%, aderarea la Schengen, care este o oportunitate în plus pentru România, inflaţia prognozată de 5%, încasările realizate de ANAF şi plusul pe care poate să aducă digitalizarea şi implementarea unor măsuri de reducere a evaziunii fiscale, vor asigura suficiente măsuri pentru a construi bugetul pe actualele procente de TVA"; a spus Barna la Antena 3.
Barna, a exclus posibilitatea unei creşteri a TVA sau a impozitului pe venit în acest an, subliniind că nici Guvernul, nici coaliţia nu doresc o asemenea măsură. El a exprimat încrederea că bugetul poate fi echilibrat fără a recurge la majorarea TVA-ului. De asemenea, oficialul a menţionat că ANAF a generat venituri suplimentare faţă de 2023.
"Inclusiv pe partea de venituri, cred că avem câteva semnale pozitive de la ANAF. ANAF a adus venituri suplimentare faţă de 2023, cam la toate capitolele de impozite colectate. Este un prim semnal pozitiv că odată cu digitalizarea şi introducerea e-factura şi e-transport, lucrurile se pot duce într-o direcţie bună. Cu siguranţă poate să devină şi mai eficientă această instituţie în lupta împotriva evaziunii fiscale şi împotriva criminalităţii economice. Sunt multe probleme în România, dar încă o dată avem un prim semnal pozitiv", a adăugat ministrul Finanţelor Publice.