Banca Naţională a României (BNR) va avea grijă ca ratele dobânzilor aferente dobânzilor să nu scadă sub zero, a dat, ieri, asigurări Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Domnia sa a menţionat că, la noi, nu există premise ca aceste dobânzi să devină negative, intrucât inflaţia negativă este doar "temporară şi tranzitorie": "Vom lucra cu toate mecanismele necesare ca lucrul acesta să nu se petreacă".
Un alt element indicat de guvernator care nu ar permite coborârea dobânzilor în zona negativă este nivelul ridicat al lichidităţii din piaţa bancară.
Un instrument de politică eficientă este chiar limita de 0,25% la care băncile cu exces de lichiditate pot face plasamente la BNR, la dobânzi pozitive, potrivit lui Mugur Isărescu.
În ultima vreme, dobânzile aferente dobânzilor au scăzut aproape de zero.
Analiştii financiari subliniază că deponenţii trebuie să se obişnuiască cu acest nivel scăzut al dobânzilor, în condiţiile în care, în alte ţări, deja aceste praguri au ajuns sub zero.
Oamenii au rămas miraţi de dobânzile scăzute la depozite pentru că nu au fost obişnuiţi cu acest nivel, adaugă economiştii, care avertizează că depozitele nu mai reprezintă surse de investiţii în vederea obţinerii unui profit, ci o modalitate de păstrare a economiilor pentru cei care nu au un apetit ridicat la risc, necesar investiţiilor făcute, de pildă, în piaţa de capital sau în sectorul imobiliar.