GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU: "Creditele în lei se vor scumpi marginal"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2018

"Creditele în lei se vor scumpi marginal"

BNR a majorat din nou dobânda cheie, la 2,25%, conform aşteptărilor analiştilor

Teodorovici, referitor la creşterea dobânzii de referinţă: "Dacă sunt situaţii de remediat, noi, MFP, asigurăm partea financiară pentru ca lucrurile să fie aşa cum am promis"

Creditele în lei se vor scumpi marginal, după ce indicele ROBOR va creşte din nou, urmând traiectoria ratei dobânzii de politică monetară, susţine Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Afirmaţia şefului Băncii Centrale vine în contextul în care, ieri, Consiliul de Administraţie al BNR a majorat din nou dobânda cheie, de la 2% la 2,25%.

Mişcarea Băncii Naţionale nu îi surprinde pe analişti, care au avertizat în mai multe ocazii că BNR va creşte rata dobânzii de politică monetară, chiar de mai multe ori în acest an, aceasta urmând să ajungă până la 3%.

Creditul acordat sectorului privat şi-a continuat creşterea robustă, în decembrie 2017, într-un ritm anual de 5,6%, în condiţiile în care componenta în lei a crescut în termeni anuali cu 15,8%. Ponderea acesteia în total credit s-a majorat la 62,8%, de la un minim de 34,6% în mai 2012.

Mugur Isărescu a menţionat, citat de Agerpres: "Cred că ROBOR la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma, într-o anumită perioadă de timp, majorarea de astăzi (n.r. ieri) şi, în consecinţă, creditele în lei se vor scumpi, să spunem marginal. De ce spun marginal? Pentru că majorările nu sunt de amploare (...), mişcarea sau majorarea este marginală. Mai trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am luat-o astăzi (n.r. ieri) practic urmăreşte să juguleze, ca să folosesc un cuvânt cam tare, dar cam acesta este scopul nostru".

Conform Guvernatorului BNR, inflaţia este determinată în mare măsură de unele preţuri administrate şi de preţul ţiţeiului, iar majorarea dobânzii urmăreşte ca această creştere a preţurilor să nu se transmită în anticipaţiile publicului, populaţie şi firme, pentru că, într-o asemenea eventualitate, dobânzile la credite ar creşte mult mai mult: "Chiar dacă pare paradoxal, noi urmărim în esenţă să temperăm inflaţia şi, odată cu ea, să temperăm şi majorările de dobânzi".

BNR a crescut, ieri, şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit, la 1,25% pe an de la 1%, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare, la 3,25% de la 3%, păstrând nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Referitor la creşterea dobânzii de referinţă de către BNR, ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici a spus, ieri, citat de News.ro, că orice creştere din această zonă este de luat în seamă, iar dacă sunt probleme care trebuie remediate, MFP va asigura partea financiară "pentru ca lucrurile să fie aşa cum a promis": "Orice înseamnă creştere pe acestă zonă e într-adevăr de luat în seamă. O îngrijorare mai mare sau mai mică în funcţie de impactul pe care poate să îl aibă: fie o creştere a inflaţiei, fie a ROBOR şi nu numai. Dar hai să vedem datele oficiale şi apoi discutăm. În cazul în care sunt astfel de situaţii de remediat, noi, Ministerul de Finanţe, asigurăm partea financiară pentru ca lucrurile să fie aşa cum am promis".

În opinia fostului bancher Lucian Isar, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu "creşte dobânzile la lei în plină criză globală", situaţia fiind similară cu cea din 2008. Afirmaţia sa vine în contextul căderii burselor externe din zilele trecute.

Creşterea dobânzilor este o tendinţă, apreciază Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, adăugând: "Încă mai apar perioade de surplus sau deficit de lichiditate fără să avem o situaţie foarte clară că este pe termen lung sau scurt. Evoluţia lichidităţii din piaţă depinde foarte mult de operaţiunile Ministerului de Finanţe. În mod normal, noi credem că dobânzile îşi vor continua trendul ascendent şi că BNR va mai creşte dobânda de politică monetară".

Cu toate acestea, pentru moment analiştii estimează doar creşterea dobânzilor la credite, nu şi majorarea celor aferente depozitelor.

Dobânzile la depozite încep să fie real negative, având în vedere că aşteptările de inflaţie pentru vara care urmează sunt de 4-5%, iar nivelul dobânzilor nu depăşeşte 1%, este de părere economistul Dragoş Cabat. Domnia sa consideră că, dacă băncile au şi comisioane de administrare sau alte tipuri de comisioane, care, de obicei, sunt mai mari decât dobânda în sine, "atunci clientul nu mai ia nimic în plus la banii pe care îi păstrează în depozitul bancar, ci dimpotrivă, încasează o sumă mai mică". În mod normal, atât timp cât inflaţia creşte, ar trebui ca şi dobânzile să fie de 2-3%, ne-a precizat Dragoş Cabat.

Avem în continuare în piaţa monetară un exces de lichiditate, vizibil şi în dobânzi, a adăugat Ionuţ Dumitru, care ne-a explicat: "Indicele ROBOR pe scadenţe mai mici de trei luni este sub dobânda de politică monetară - ROBOR la o săptămână se află la 1,29%, iar la o lună la 1,54% - ceea ce înseamnă că avem un surplus de bani în piaţa monetară. Acest lucru în mod clar ţine dobânzile la depozite destul de jos, băncile neavând o motivaţie foarte mare să plătească mai mult pentru a atrage depozite. Atâta vreme cât aceas­tă lichiditate din piaţa monetară bălteşte şi avem dobânzi scăzute, nu ştiu dacă putem discuta de o creştere a dobânzilor la depozite".

Analiştii preconizează, pentru acest an, o continuare a creşterii ROBOR, în funcţie de care sunt stabilite dobânzile la creditele în lei.

Isărescu: "Incertitudinile şi riscurile provin în principal din conduita politicii fiscale şi de venituri"

Traiectoria inflaţiei a fost revizuită ascendent comparativ cu raportul anterior, a precizat Mugur Isărescu, apreciind că incertitudinile şi riscurile provin în principal din conduita politicii fiscale şi de venituri, dar şi din condiţiile de pe piaţa muncii.

Conform şefului BNR, rata anuală a inflaţiei a urcat, în decembrie, la 3,32%, de la 3,23% în noiembrie, plasându-se în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, dar pes­te nivelul prognozat.

Rata medie anuală a inflaţiei a cres­cut la 1,3%, în ultima lună a anului trecut, de la 1% în luna precedentă, conform sursei citate.

Noul scenariu al prognozei BNR asupra inflaţiei evidenţiază perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei în lunile următoare, succedată de o temperare a acesteia în ultima parte a anului 2018, a anunţat Isărescu, potrivit Hotnews.

Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin în principal din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, din condiţiile de pe piaţa muncii şi din evoluţia preţurilor administrate.

Pe plan extern, relevante sunt incertitudinile şi riscurile legate de volatilitatea pieţelor financiare internaţionale, evoluţiile preţurilor petrolului şi ale produselor agroalimentare, precum şi ritmul expansiunii economice a zonei euro şi pe plan global, inclusiv în condiţiile normalizării politicilor monetare ale băncilor centrale majore.

Isărescu: "Avem un singur curs, el trebuie să mulţumească pe toată lumea"

Referitor la afirmaţiile din piaţă potrivit cărora BNR ţine cursul leului la un anumit nivel, Mugur Isărescu a menţionat: "Nu putem reveni la un curs planificat. Şi mai fac o precizare. Banca Naţională nu poate face orice cu cursul. Zilnic au loc, dacă le punem şi pe cele mici, zeci de mii de tranzacţii valutare. Cum am putea noi să ne ducem peste vânzători şi cumpărători şi să impunem un curs artificial de vânzare/cumpărare? Asemenea acuzaţii vin pe un fond de înţelegere limitată a modului de funcţionare a pieţei valutare".

Guvernatorul BNR a adăugat: "Unii spun că ar fi bine să fie 4,40 (n.r. cursul leu/euro). Nu? Şi alţii 5,40. Măi nene, păi de la 5,40 la 4,40 e un leu. (...) Nu se poate. Avem un singur curs, el trebuie să mulţumească pe toată lumea. Nu mai putem reveni la cursuri multiple cum erau în perioada planificată. Fiecare exportator avea un curs. Nu merge. Cursul are alte funcţii, la fel ca dobânda. Acum fiecare ar vrea să facă ordine în ograda lui cu cursul. Un curs care îi convine lui. Fiecare trebuie să ia faptul că acesta este un curs de piaţă şi să caute, uitându-se la nivelul cursului, dacă este exportator serios, să-şi facă ordine în ograda lui".

Viorel Cataramă, preşedinte director general al Elvila, a declarat, recent, la evenimentul dedicat listării companiei pe piaţa AeRO, că ar trebui să avem un curs de schimb de peste 5 lei/euro, dar că acesta este menţinut de Banca Naţională la un nivel care nu reprezintă realitatea din România.

Cataramă a precizat, atunci: "Aş vrea să fiţi conştienţi de faptul că în România se întâmplă un lucru groaznic şi anume creşterea salariilor din pix, fapt care a generat creşterea preţului tuturor producătorilor, fie că sunt în industrie, fie că sunt în agricultură, iar producătorii români nu mai pot să îşi vândă produsele sau şi le vând din ce în ce mai greu, fie în străinătate, fie în România. De ce? Pentru că avem o gaşcă, pe care eu aş numi-o criminală, de comunişti, în Banca Naţională, care urmează ordinele socialiştilor grupaţi în PSD - ALDE şi ţin cursul de schimb la un nivel care nu reprezintă realitatea în România. Astfel încât, astăzi, Banca Naţională, prin politica pe care o face şi din cauza acestei grupări la vârf, de comunişti, că nu pot să îi numesc altfel, împreună cu guvernul socialist, încurajează importurile şi fac dependentă România de importuri şi de împrumuturi. Omoară producţia, omoară exporturile şi omoară sectorul privat".

Guvernatorul BNR: "La noi, apetitul faţă de criptomonede este încă mic"

La noi, apetitul faţă de criptomonede este încă mic, a precizat Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări pe marginea comunicatului dat, zilele trecute, de Banca Centrală, pe tema Bitcoin. Domnia sa a precizat, conform Agerpres: "Constatăm, să nu spun o prăbuşire, dar o revenire pe pământ a valorii Bitcoin şi am considerat că este bine să mai atenţionăm o dată publicul. Vedeţi că în comunicat este o frază, nu ştiu dacă aţi sesizat-o - că la noi apetitul faţă de aceste criptomonede este încă mic".

Acesta a menţionat că nu este primul comunicat al Băncii Naţionale a Ro­mâniei pe tema criptomonedelor: "Acum nici să repetăm în fiecare lună «nu cumpăraţi Bitcoin». Suntem într-o ţară liberă. Fiecare om are libertatea deciziei. Dar când vedem că lucrurile se accentuează, când vedem că s-ar putea întâmpla ceva considerăm că e bine să dăm un comunicat".

BNR a precizat, marţi, într-un comunicat, că instituţia clasifică monedele virtuale precum Bitcoin drept active speculative, extrem de volatile şi ris­cante, menţionând că descurajează orice fel de implicare în legătură cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede.

"Pe fondul lipsei reglementărilor şi al lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi al diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor", precizează comunicatul.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Vin ceva vremuri de cacat si isarescu nu ne spune tot?

    Cu ceva t in urma a spus ca vom avea o mai mare fluctuatie PE CURS si stabilitate pe dobanzi, acuma s-a sucit...si-a dat seama ca situatia e mai grava...si ne spune ca ...dobanzile vor creste si ca robor trebe sa ajunga dob de referinta si sa se tina de ea (in sus, tot in sus!!!)

    Viata . 

    1. Privind echidistant,dinamica,'fierbere a' aceasta de pe tot globul ne forteaza pe noi toti sa actionam f. repede ,sa ne schimbam optiunile rapid adaptandu-le la realitatea zilei.Guvernatorul unei banci nationale,cu atat mai mult.El raspunde direct de domeniul sau si nu 's-a sucit' .Parerea mea si a multora!

      Cineva raspunde (adica are responsabilitate) la BNR !?!

      Cineva spunea ca daca dupa ce a vorbit se intelege clar ceva nu s-a exprimat bine :)

    Isăresc părea îngrijorat in conferința de presa! Cred ca inflația o sa sara de 5 in prima parte a anului ceea de îngreunează situația BNR ,care trebuie sa fie mai agresive cu creșterile de dobânda pentru a contracara ieșirile de capital .vestea buna banca Transilvania intra in top 500 bănci la nivel mondial, lucru excepțional, și continua extinderea nationala și zonală.

    1. Tlv face o figura frumoasa, fiind susținută din spate de BNR neoficial, ceea ce este bine ca nu mai suntem dependenți de capitalul străin.in cazul in care criza datoriilor o sa reinceapa( nu e o problema de dacă ci de când) BNR prin Tlv poate sa țină lucrurile sub control.miscare. Inteligenta a celor de la Tlv! Bravo!

      Creste la bursa si e bine. Dar :

      - 8.6% detine EBRD 

      -5.89% NN Group N.V 

      -4.98% IFC USA 

      Deci aprox 20% e capital strain.

      In concluzie suntem dependenti de capitalul strain. 

      Candva spune...LUATI CREDITE CA SUNT IEFTINE......Si acum spune ca...SE SCUMPESC CREDITELE....

      In contextul local si global de azi NU e deloc usor sa fi guvernator al bnr, sa fi in consens cu mediul politic si fiscal ,cu mediul de afaceri,sa le tii in mana pe toate,etc. !!! Felicitari pt. Banca Transilvania,pentru politica sa,pentru strategii nostrii 'vazuti sau nevazuti,stiuti sau nestuti' .

      Pai nu erau ieftine ? :) Acum au crescut si dobanzile si cursul si preturile :)

    Mugur, Mugurel de soc 

    Mult zice cu foc.... 

    .... Creditele în lei se vor scumpi marginal...!? am putea intelege ca s-ar putea ieftini central?. 

    Sper ca ati inteles ca Mugurel de soc, se refera la un incipient soc financiar.

    1. Cresterea de dobanda e mica .Alta e problema ca preturile s-au inflamat mai ales pe unele imobiliare deci dobanda creste prea putin si prea tarziu .Sa vezi nebunie PC pe cloace cf 2 si 3 :)

      Daca mai adaugam si faptul ca pensia lui Cristi este mica si nu-i ajunge......... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb