GUVERNATORUL MUGUR ISĂRESCU NUANŢEAZĂ: "Trebuie să ne gândim bine dacă menţinem ţinta de aderare la euro, în 2019"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 aprilie 2015

"Trebuie să ne gândim bine dacă menţinem ţinta de aderare la euro, în 2019"

Există riscul unor derapaje extrem de costisitoare, potrivit oficialului BNR

"Dacă nu vom avea o foaie de parcurs, termenul de aderare este lipsit de credibilitate"

Termenul stabilit de ţara noastră pentru aderarea la zona euro, 1 ianuarie 2019, nu mai este doar ambiţios, el devine "foarte ambiţios" şi "trebuie să ne gândim bine dacă menţinem această ţintă şi ce avem de făcut", atrage atenţia guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Conform spuselor domniei sale, deşi România îndeplineşte toate criteriile de la Maastricht privind aderarea, există riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.

Prezent, ieri, la conferinţa cu tema "Calea României către zona euro", oficialul BNR a declarat: "Discuţia trebuie să intre pe un câmp extrem de serios. Suntem deja în aprilie 2015 şi încă nu avem o foaie de parcurs. Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau a oricărei alte date ar fi lipsită de credibilitate şi ne va crea mai multe probleme. Ne vom încâlci în tot felul de explicaţii, iar aici credibilitatea este esenţială".

Mugur Isărescu spune că acest obiectiv trebuie să aibă o susţinere explicită şi trebuie "oficializat" printr-un act, fie că este vorba de o declaraţie în Parlament, o lege sau un pact politic.

"Noi am stabilit o ţintă şi, de la un punct încolo, fără să exagerez, zilele intră în sac. Adică timpul devine scurt pentru a ne atinge ţinta", a precizat Mugur Isărescu, subliniind că, în prezent, cel mai mare pericol pe care îl vede în acest proces este încetăţenirea ideii că adoptarea monedei unice este doar o simplă schimbare de bancnotă, care ţine de Banca Naţională. "Această idee este mai mult decât falsă, adoptarea euro este o schimbare de modus operandi", a precizat guvernatorul BNR, menţionând că, în opinia sa, o dată ţintă de aderare poate reprezenta şi o ancoră pentru politici macroeconomice consistente, coerente şi corecte.

"Am ajuns la concluzia că România deraiază destul de repede în ceea ce priveşte politicile macroeconomice. Un derapaj macroeconomic, cred că ne-am convins, este extrem de costisitor în timp, în bani, în efort, iar costurile sociale sunt imense. În 25 de ani, niciodată nu am văzut situaţia macroeconomică de acum, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, să nu găsim un bun prilej să ne abatem de la acest traseu şi să intrăm iarăşi în derapaj".

Mugur Isărescu a atras atenţia că, deşi România îndeplineşte criteriile nominale pentru adoptarea euro, iar convergenţa reală a avansat, disparităţile regionale s-au adâncit în timp. "Ne-am apropiat de UE, dar ne-au crescut disparităţile regionale. Ne-am apropiat cu Bucureştiul şi alte câteva oraşe, dar ne-am îndepărtat cu celelalte regiuni", a subliniat domnia sa.

Mugur Isărescu a mai declarat că o uniune monetară nu este un loc potrivit pentru ţările cu probleme de competitivitate sau pentru pieţele cu probleme de rigiditate. În plus, spune domnia sa, sunt extrem de necesare reformele structurale, care pot spori flexibilitatea economiei.

"Avem două programe de reforme structurale - cu FMI şi cu Comisia Europeană - şi amândouă sunt întârziate", a menţionat guvernatorul BNR, aducând în atenţie şi aspectul deficitului bugetar. Oficialul BNR a menţionat că autorităţile încearcă să îi convingă pe creditori că avem nevoie de un deficit mai mare, însă o abordare corectă ar consta în prioritizarea investiţiilor, un mai bun control al cheltuielilor şi planificări multianuale.

Ponta va discuta cu guvernatorul BNR

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că va avea o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referitoare la declaraţia acestuia în care arată că termenul de 2019 pentru adoptarea euro trebuie bine analizat, iar în discuţie se va stabili "ce este realist şi ce nu".

"Dacă Guvernatorul spune «Nu»... Oricum nu putem intra în euro decât cu un efort comun al Guvernului, Parlamentului, Bancii Naţionale. (...) Eu am discutat cu guvernatorul acum o săptămână sau două, dar cu siguranţă trebuie să ne vedem încă o dată şi să stabilim ce e realist şi ce nu", a spus Ponta, conform Mediafax.

Totodată, şeful Executivului a afirmat că România îndeplineşte criteriile nominale de aderare la zona euro, dar pentru a fi cu adevărat pregătită pentru aderare trebuie să aibă îndeplinite şi criteriile reale, cum este, de exemplu, o economie competitivă.

"Şi mai trebuie un al treilea lucru, pe care nu-l spunem niciodată, pentru că nu e politicos să-l spunem: mai trebuie să fie de acord şi toate ţările din zona euro care, în aceste zile, sunt preocupate mai puţin de România, Polonia, cine urmează să intre în euro, cred că sunt mai preocupate de cine s-ar putea să iasă din zona euro", a explicat premierul.

Premierul a mai spus că solicitarea ca România să adere la zona euro nu va fi făcută în absenţa unei stategii a BNR.

Lazea: "Poziţia de excelenţă în care am ajuns se poate pierde uşor"

România a ajuns într-o poziţie de excelenţă din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, dar această excelenţă se poate pierde rapid întrucât există presiuni, dorinţe, interese ca să nu se menţină acele chingi care astăzi fac România să fie cea mai bună din cele 28 de ţări din Uniunea Europeană, susţine economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

"Suntem capabili să menţinem această excelenţă? Este România obişnuită cu poziţii de excelenţă pe care să le menţină «a la long»? Pentru că avem o poziţie de excelenţă! Şi nu vă spun câte cerinţe sunt din partea mediului de afaceri să relaxăm această excelenţă. (...) Nu prin relaxări monetare şi fiscale se atinge creşterea. Dacă ar fi atât de simplu, toată lumea ar avea creştere «a la long». (...) Pe cât de greu se câştigă echilibrele macroeconomice, pe atât de repede se pot pierde. Îţi trebuie 4 - 5 ani să ajungi să le ai, şi nu îţi trebuie mai mult de 4 - 5 luni ca să le pierzi", a declarat, potrivit Agerpres, Valentin Lazea, în cadrul conferinţei "Calea României către zona euro".

Tolosa, FMI: Întreprinderile de stat produc pierderi care trebuie acoperite de plătitorii de taxe

Sectorul întreprinderilor de stat produce pierderi semnificative care trebuie să fie acoperite de plătitorii de taxe şi reprezintă o piedică pentru economie, a declarat Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, în cadrul conferinţei "Calea României către Zona Euro".

"Întreprinderile de stat reprezintă o piedică pentru economie. Acest sector nu creşte, nu investeşte, produce pierderi semnificative care trebuie să fie acoperite de plătitorii de taxe. Pentru că România să crească, să conveargă într-un mod sustenabil cu Europa, companiile de stat trebuie să fie mai dinamice, mai eficiente, să investească mai mult", a spus Tolosa, conform Agerpres.

Domnia sa a precizat că doar 10% din economia României trăieşte prin exportul în Europa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Propun ca Isarescu sa renunte la functia sa si sa devina consultant al guvernelor urmatoare in cadrul carora sa intocmeasca si sa urmareasca foaia de parcurs pentru aderarea la zona euro(ca de mama Omida suntem satui)

    Asa cum domnul Comandant in 9 decembrie 2011 primea replica pe 12.12.2011 , dvs ati raspuns pe 20.04.2015 aceluiasi domn la declaratia din 17.04.2015. Credeti ca de merita da fiti purtatorul opiniei domnului Treichl mai Ales ca in raportul anual 2009 perioada ianuarie iunir in privinta obiectivelor strategice are anumite inadvertente... Cat sunt romanii de brute totusi exista o limita de cate ori puteti da incurcati foliile Powerpoint. Cu uimire, un alt imbecil pe nume Virgil Bestea:-)

    Iata ca si domnul Xarescu mai gandeste/ si inca in perspectiva! 

    ..... Pe cât de greu se câştigă echilibrele macroeconomice, pe atât de repede se pot pierde. Îţi trebuie 4 - 5 ani să ajungi să le ai, şi nu îţi trebuie mai mult de 4 - 5 luni ca să le pierzi", a declarat, potrivit Agerpres, Valentin Lazea, în cadrul conferinţei "Calea României către zona euro".  

    Cine a realizat echilibrele macro? ce ne pastea daca nu-i aveam pe Basescu si Boc la pupitru in momentele de cumpana? 

    Eu dau ghipsul; cine ridica statuia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb