Guvernele au dreptul să restricţioneze protestele şi demonstraţiile pe motive de sănătate publică, în mod rezonabil, a concluzionat comitetul pentru drepturile omului de la Organizaţia Naţiunilor Unite, în condiţiile în care protestele care au loc în acest moment pe glob riscă să devină focare de infecţie, conform Digi24.
Comitetul şi-a formulat propria interpretare legală în condiţiile în care există un vid în ce priveşte normele internaţionale. Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile, semnată de 173 de ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii şi China, a permis în totdeauna ca restricţii să fie puse asupra protestelor paşnice pe motive de sănătate publică, iar acest nou document confirmă acest fapt.
"Pentru protejarea sănătăţii publice, restricţii ar putea fi impuse în mod excepţional, spre exemplu, acolo unde există o epidemie de boală infecţioasă iar astfel de adunări sunt periculoase", se arată în raport.
Autorul său, Christof Heyns, spune că aceste restricţii nu ar trebui folosite discreţionar, ci doar acolo unde situaţia epidemică face necesară folosirea lor. "Această motivaţie, de limitare a răspândirii bolilor, nu ar trebui folosită şi abuzată ca pretext pentru a reduce la tăcere protestele şi opoziţia", a adăugat el.
Heyns mai spune că această interpretare legală are ca intenţie "să stabilească regulile jocului nu doar pentru protestatari dar şi pentru forţele de ordine". În termeni mai generali, un sumar al documentului arată că "statele nu sunt îndreptăţite şi au o datorie să nu interzică, blocheze sau perturbe adunări publice fără o justificare convinătoare".
Asupra problemei legate de purtarea măştii în Hong Kong, protestatarii fiind acuzaţi că folosesc măştile pentru a îşi ascunde feţele şi a comite ilegalităţi, motivând apoi situaţia epidemică, Heyns a spus că protestatarii au dreptul să poarte masca, fără repercursiuni sau interpretări.