Actualizare - Ţuţuianu, despre OUG pentru legile Justiţiei: "Nu cred că e în regulă"
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat, astăzi, că Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei "nu este în regulă" şi trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile se discută despre aceste legi. Ţuţuianu a spus că nu a văzut textul ordonanţei şi nu ştie dacă "sunt lucruri bune sau rele".
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost întrebat, luni, ce părere are despre Ordonanţa de Urgenţă care modifică legile Justiţiei şi a spus că nu este "în regulă".
"Nu cred că e în regulă ordonanţa, dar asta este altceva. Nu am văzut-o. Când o să văd ordonanţa o să fac comentarii cât mai avizate. Altfel, ar însemna să discut pe ce am văzut la televizor", a spus Ţuţuianu.
(V.D.)
------
Actualizare - Pensionarea magistraţilor la 20 de ani de carieră se amână
Posibilitatea ca magistraţii să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019, potrivit ordonanţei de urgenţă care aduce modificări legilor justiţiei, a anunţat astăzi ministrul Tudorel Toader în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.
"Comisia de la Veneţia spune că ar fi o problemă dacă s-ar pensiona judecătorii, procurorii în activitate efectivă. Înţeleg că ar fi aproape 2.100 de magistraţi care ar dobândi vocaţie la pensionare la 20 de ani", a precizat Toader după şedinţa de guvern.
El a explicat că propunerea ca magistraţii să se poată pensiona după 20 de ani de activitate a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, soluţia aceasta fiind validată de Curtea Constituţională.
"Pentru a ţine echilibrul între dorinţa unora dintre magistraţi, poate, de a se pensiona de îndată la 20 de ani în profesie efectivă de magistrat, de a respecta decizia Curţii Constituţionale (...), de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia (...), s-a propus şi s-a adoptat soluţia amânării până la finele lui 2019, timp în care se va vedea cum se aşază sistemul, se va vedea câţi vor să se pensioneze, câţi se pensionează, câţi intră în sistem prin INM, câţi intră în sistem prin concursul acela la 5 ani vechime în specialitate în profesii juridice şi la finele lui 2019 se va decide", a punctat ministrul Justiţiei.
(F.B.)
-------
Actualizare - Toader despre procurorii detaşaţi în Ministerul Public: "Se va face o radiografie a sistemului"
Situaţia procurorilor detaşaţi în Ministerul Public va fi analizată în urma unei "radiografii" a sistemului, a anunţat, astăzi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
"În sistemul Ministerului Public sunt procurori delegaţi, detaşaţi. Eu astăzi când vă vorbesc nu pot să vă spun exact numărul lor. Într-un termen relativ scurt voi fi în măsură să vi-l comunic. Mulţi sunt delegaţi, detaşaţi. Problema este dacă delegările, detaşările respectă cerinţele legale. Şi atunci se va face o radiografie a sistemului şi se va vedea care procurori îndeplinesc cerinţele legale şi care nu le îndeplinesc", a afirmat el.
(V.D.)
--------
Actualizare - Toader: Apelurile se vor judeca în complet format din trei judecători
Apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători din 2020, potrivit modificărilor aduse legilor justiţiei prin ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Executiv şi prezentată de ministrul Tudorel Toader.
"Se prevede că pe viitor apelurile se vor judeca în complet format din trei judecători. Consiliul Superior al Magistraturii s-a adresat în scris Ministerului Justiţiei cerând să amânăm intrarea în vigoare a acestei dispoziţii pentru că n-au cum să constituie complete din trei în condiţiile în care deja au deficit de judecători", a explicat el.
Toader a detaliat motivele amânării intrării în vigoare a acestei modificări.
"Să ne imaginăm că dacă, pe de o parte, mulţi s-ar pensiona, pe de altă parte, dacă mâine îi obligăm la apel în complet din trei, chiar ar avea un deficit major de personal şi atunci am dat curs solicitării CSM, amânând aplicarea acestei dispoziţii, în sensul că apelul din trei (...) judecători se va judeca începând cu 1 ianuarie 2020.
(V.D.)
--------
Actualizare - Augustin Lazăr: "Din păcate, proiectele de acte normative făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs"
Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat astăzi că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluţionare şi a făcut referire la dosarele "foarte bine cunoscute" de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea, "colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate". "Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare", a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august.
Întrebat dacă se referă la dosarul violenţelor din 10 august, Lazăr a spus: "La toate dosarele care sunt pe rol".
Guvernul a adoptat astăzi OUG privind legile Justiţiei, prevederile acesteia urmând a intra în vigoare marţi.
-------
Actualizare - Toader: "Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru a solicita şi a lua aprobare"
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni, la finalul şedinţei de Guvern, că nu a fost la Comisia de la Veneţia "pentru a solicita şi a lua aprobare".
Declaraţia a fost făcută de Toader după ce Cabinetul Dăncilă a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.
Toader a explicat că ordonanţa aprobată de Guvern a fost făcută pentru corelarea celor trei legi ale Justiţiei cu solicitările Comisiei de la Veneţia şi cu solicitările scrise ale Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, Tudorel Toader a declarat că toate modificările la legile justiţiei se refera la Consiliul Superior al Magistraturii.
(V.D.)
-------
Actualizare - Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, a declarat ministrul Tudorel Toader la Palatul Victoria.
"Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia lege a justiţiei, care urmează să intre în vigoare mâine (marţi - n.r.). Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanţă de urgenţă", a afirmat Tudorel Toader.
(V.D.)
-------
Premierul a anunţat astăzi că OUG privind legile justiţiei va fi discutată de Executiv, pentru o armonizare a prevederilor legilor.
"Cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, modificările au fost validate de CCR, asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor. Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, iar abuzurile nu sunt şi nu vor fi tolerate", a declarat premierul, potrivit News.ro.
Executivul a făcut publică azi dimineaţă ordinea de zi a şedinţei, pe care nu se regăsea OUG.
Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.
Şi liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae s-a declarat foarte nemulţumit de proiectul de OUG, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este "ceva foarte bizar" şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.
Ministrul Justiţiei s-a aflat duminică seară la sediul PSD pentru discuţii cu liderii coaliţiei de guvernământ pe tema textului ordonanţei.
Pe ordinea de zi iniţială a şedinţei de astăzi se află un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018 şi mai multe proiecte de hotărâre.
1. # REFLEX ANCESTRAL
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2018, 22:55)
Dacă poate : trage JUSTIŢIA la ,, OALA " lui ...