Guvernul a amânat aplicarea unor prevederi ale Codului de procedură civilă cu un an

Ioana Dogaru
Politică / 23 decembrie 2015

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să amâne cu un an aplicarea unor prevederi din Codul de Procedură Civilă, pentru a preveni disfuncţionalităţi în actul de justiţie, având în vedere că din cele 726 de camere de consiliu prevăzute de lege au fost amenajate doar 148, informează un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit documentului, intrarea în vigoare a unor dispoziţii din noul Cod de procedură civilă, care a fost amânată iniţial până la 1 ianuarie 2016 prin Legea nr.2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, va fi amânată din nou, cu un an.

Ordonanţa de urgenţă prin care au fost prorogate, până la 1 ianuarie 2017, termenele prevăzute la art.XII alin.(1), art.XIII teza I, art.XVIII alin. (1) şi art. XIX alin.(1) din Legea nr.2/2013, privesc prevederile ce reglementează cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului în camera de consiliu; dispoziţiile privind pregătirea dosarului de apel/recurs de către instanţa a cărei hotărâre se atacă; prevederile referitoare la pragul valoric (500.000 lei) care delimitează hotărârile (ne)susceptibile de recurs şi dispoziţiile privind compunerea completului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) competent să soluţioneze sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (complet alcătuit din preşedintele secţiei corespunzătoare a ÎCCJ sau un judecător desemnat de acesta şi 12 judecători din cadrul secţiei respective).

Tot prin OUG adoptată miercuri s-a extins aplicarea unor măsuri legislative instituite, temporar, de Legea nr. 2/2013.

Astfel, în procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2016 şi până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv: cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului se vor desfăşura în şedinţă publică, dacă legea nu prevede altfel; pregătirea dosarului de apel sau, după caz, de recurs se va realiza de către instanţa care soluţionează calea de atac respectivă; nu vor fi supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv şi sesizările în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se vor judeca de un complet format din preşedintele secţiei corespunzătoare a ÎCCJ sau un judecător desemnat de acesta şi 8 judecători din cadrul secţiei respective, potrivit sursei citate.

Prorogarea a fost determinată, în principal, de faptul că, în urma evaluării necesarului de spaţii cu destinaţia de cameră de consiliu, la nivelul secţiilor civile, din necesarul total de 726 de camere de consiliu, până în prezent au fost amenajate doar 148 de astfel de spaţii, se mai arată în comunicatul de presă.

Guvernul precizează că, în bugetul de stat pe anul 2016, au fost prevăzute fonduri în sumă de 4.000.000 lei pentru amenajarea camerelor de consiliu la instanţe.

Prorogarea iniţială a fost însoţită de adoptarea unui plan de măsuri administrative (investiţii în infrastructură, achiziţii publice, resurse umane, bugetare, IT), aprobat de către Guvern prin memorandum, la sfârşitul anului 2012, precizează comunicatul de presă.

Planul cuprindea o etapizare pe 3 ani a realizării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a celor patru noi coduri fundamentale pentru sistemul judiciar, se mai arată în documentul Guvernului.

Implementarea planului nu a fost finalizată până la acest moment, astfel încât, pentru asigurarea unei aplicări în condiţii optime a normelor noului Cod de procedură civilă, prelungirea termenului pentru realizarea măsurilor administrative propuse este esenţială şi inevitabilă, precizează sursa citată.

În intervalul de timp pentru care s-a instituit noua prorogare se va proceda la organizarea şi monitorizarea fermă şi atentă a măsurilor administrative menţionate, precum şi, dacă este cazul, la luarea altor măsuri necesare aplicării în condiţii optime a noii reglementări procesual civile, printr-un demers concertat şi unitar şi în urma unei consultări publice consistente, mai informează Executivul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb