Guvernul a aprobat miercuri cea de-a treia rectificare bugetară din acest an, deficitul bugetar fiind menţinut la 2,3 % din PIB, au declarat miercuri pentru NewsIn reprezentanţi ai Executivului.
Potrivit acestor surse, cheltuielile bugetare se majorează cu 7 miliarde lei, iar veniturile cu peste 6 miliarde lei.
Guvernul va aloca cea mai mare parte a cheltuielilor pentru plăţi pentru magistraţi, reprezentând sporuri salariale restante câştigate în instanţe, pe care estimează că le va acoperi în cea mai mare parte din creşterea economică peste estimări, potrivit proiectului de rectificare bugetară, prezentat de ministrul Finanţelor în urmă cu o săptămână.
Varujan Vosganian prezentase în şedinţa de săptămâna trecută a Executivului o notă privind cea de-a treia rectificare bugetară din acest an, care urma să fie abrogată în şedinţa de Guvern de miercuri.
"În urma analizei Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), în prezent se estimează că produsul intern brut va fi de 495 de miliarde de lei. În baza acestui nou PIB, care este cu peste 50 de miliarde de lei mai mare decât cel estimat iniţial de noi, ne-am încumetat să majorăm veniturile cu 3,8 miliarde lei la rectificarea din iulie şi cu aproape 6 miliarde lei acum. O majorare de 10 miliarde lei la o creştere a PIB de 50 de miliarde lei nu cred că este excesivă", a spus Vosganian.
Între timp, ministrul a spus, miercuri dimineaţă, că noua estimare de PIB pentru acest an este de 505 miliarde lei.
Potrivit proiectului, cea mai mare sumă - de un miliard de lei - va fi alocată pentru plata sporurilor salariale restante câştigate de magistraţi în instanţe şi pentru primele de vacanţă suspendate în perioada 2001-2006.
Sumele se acordă procurorilor, judecătorilor, angajaţilor Curţii de Conturi, ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Vosganian a precizat că, pentru a acoperi aceste cheltuieli, contribuabilii români trebuie să plătească 2,5 miliarde de lei în perioada 2009-2010.
Pentru plăţile directe din agricultură vor fi alocate 600 milioane lei, iar alte 150 milioane lei vor fi alocate pentru plata consultaţiilor acordate de medicii veterinari.
Ministerul Transporturilor va primi 450 de milioane de lei pentru infrastructură, din care 300 de milioane sunt fonduri alocate suplimentar, iar 150 de milioane de lei - fonduri din redistribuire.
Potrivit ministrului, prioritare sunt proiectele precum autostrada Bucureşti-Braşov şi şoseaua de centură a Capitalei. Alte 370 milioane lei vor fi alocate pentru drumurile judeţene.
Ministerul Internelor va primi 200 de milioane de lei pentru subvenţionarea energiei termice, Ministerul Lucrărilor Publice - 150 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor în urma inundaţiilor, iar Ministerul Mediului va primi, în acelaşi scop, 30 de milioane de lei.
Ministerului Afacerilor Externe îi revin 70 de milioane de lei plata salariilor diplomaţilor şi alte 15 milioane pentru deschiderea de noi consulate în zonele unde sunt comunităţi importante de români.
Suma de 200 de milioane de lei va fi alocată pentru despăgubirea foştilor proprietari, ale căror case nu pot fi restituite în natură şi pentru plata despăgubirilor acordate refugiaţilor din Cadrilater, Basarabia şi nordul Bucovinei.
"Sumele acestea - este vorba de circa 6 miliarde lei - vor fi acoperite în cea mai mare parte din venituri suplimentare care sunt rezultat al creşterii economice", a precizat Vosganian.
Potrivit lui Vosganian, 18% din cheltuielile bugetare sunt alocate investiţiilor, precizând că valoarea este de cinci ori mai mare decât cea alocată în 2004. Ministrul a precizat că PIB-ul estimat este în prezent de 495 miliarde de lei, faţă de 475 de miliarde (estimare în luna iulie) şi cele 440 de miliarde estimate în toamna lui 2007 pentru anul 2008.
La ultima rectificare de buget, din luna iulie, Guvernul majorase deficitul nominal programat, mărind mai mult cheltuielile decât estimările de venituri, însă ponderea deficitului în produsul intern brut s-a menţinut la 2,3%, deoarece Comisia Naţională de Prognoză majorase între timp estimarea pentru PIB-ul din acest an, de la 440 miliarde lei la 475 miliarde lei.
Cheltuielile bugetului au fost majorate cu 4,4 miliarde lei (1,2 miliarde euro), iar veniturile cu 3,8 miliarde lei.
Prima rectificare bugetară din acest an a fost făcută în luna martie, când Guvernul a redus ţinta de deficit bugetar de la 2,7% la 2,3% din PIB, prin reducerea cheltuielilor cu 1,1 miliarde euro.