Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, Programul de măsuri pentru elaborarea Strategiei naţionale pentru reducerea efectelor secetei pe termen scurt şi mediu. Printre obiectivele programului se află: protecţia şi conservarea resurselor de apă existente şi realizarea de noi acumulări de apă; protecţia şi conservarea resurselor de sol; protecţia şi conservarea ecosistemelor; dezvoltarea durabilă a agriculturii şi silviculturii; reconstrucţia zonelor deteriorate de secetă şi participarea publicului la implementarea acestor măsuri. Comitetul naţional care se va ocupa de elaborarea strategiei şi de implementarea planului este format din reprezentanţi ai ministerelor Agriculturii, Mediului, Dezvoltării, Transporturilor, Economiei, Internelor şi Sănătăţii.
De asemenea, în elaborarea strategiei vor fi implicate autorităţile publice locale, unităţi de învăţământ superior, institute de cercetare şi organizaţii neguvernamentale. Termenul în care acest comitet trebuie să elaboreze strategia naţională pentru combaterea secetei este de 90 de zile.
Comitetul naţional va elabora studii şi evaluări preliminare necesare definirii strategiei, cum ar fi harta clară a zonelor care nu se pretează la irigaţii, o hartă a măsurilor de intervenţie urgentă pentru diminuarea efectelor secetei şi un studiu privind ciclicitatea secetei.
De asemenea, comitetul trebuie să prezinte rapoarte periodice către Guvern privind evoluţia elaborării strategiei