Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziţionarea a 32 de aeronave F-16 din Norvegia

N.R.
Politică / 16 iunie 2022

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziţionarea a 32 de aeronave F-16 din Norvegia

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege pentru achiziţionarea a 32 de aeronave F-16 din Norvegia, transmite Agerpres.

Conform proiectului pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzute în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", Guvernul României va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) precizează într-un comunicat că avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, mai arată MApN.

De asemenea, MApN afirmă că această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanţă pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaţionale.

Achiziţia de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include şi instruirea unui număr minim de specialişti din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviaţie din Forţele Aeriene necesar pentru încadrarea funcţiilor-cheie din structurile de planificare şi execuţie a mentenanţei şi de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene şi Statului Major al Forţelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16.

"Această soluţie asigură, într-un interval de timp scurt, crearea la nivelul escadrilelor a capabilităţii minime de operare, mentenanţă, planificare şi conducere strict necesare pentru exploatarea în condiţii de siguranţă a avioanelor F-16 care vor fi achiziţionate", arată sursa citată.

Fondurile estimate pentru achiziţie sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA. MApN menţionează că, în contextul complexităţii programului, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie şi începerea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului Norvegiei şi Guvernului Statelor Unite ale Americii.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configuraţie M5.2R, care vor fi modernizate la configuraţia M6.X, achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 şi MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

MApN arată că scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă - Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluţia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spaţiului aerian al României cu avioane F-16 şi executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate faţă de NATO.

Parlamentul României a aprobat iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, în şedinţa comună a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. daca si papa a spus-o , pentru asta este razboiul , sa cumpere fraierii armament .

    Intotdeauna in Lume se vor gasi prosti si/sau slugoi care vor cumpara rebuturile pe care altii le-ar fi dat la casat! Ce bine ne-ar fi, daca si noi i-am putea trimite la casat pe toti slugoii si nulitatile din fruntea tarii!

    Luam avioane pe care alte tari le dau la casat... Suntem fraierii Europei....

    Casarea lor cât mai costa?

    Să curgă tabla ruginită de pe ele!

    O să le modernizăm cu partenerul strategic iar peste 2 ani, partenerul ne va oferi noile upgrade-uri: direct la casat. 

    Ce o fi mancat cel de la 1-5? Vad ca are o reactie adversa concretizata in postari multe!

    Probabil e aceleasi care ne spuneam cebune sunt tancurile rusesti, alea de prin 62.... 

    1. ...

    si le punem la arat ...

    Sau la Ara fa t...? Cum o fi corect? 

    Ce ar face americanii daca rusii ar pune baze si scuturi in Mexic. Cand au pus in CUBA rachete cu raza medie de actiune au luat foc. Acum americanii le fac acelasi lucru rusilor dar mai agresiv prin NATO. Acum tot blocul se vaita la comanda NATO (SUA), asa cum de altfel acelasi bloc se vaita la comanda rusilor (URSS). Uite cum platim noi cei saraciti de prietenii nostri din UE si SUA fier vechi la pret de nou. Industria noastra nu a fost buna SUA si UE au transformat-o intr-un morman de fier vechi, apoi luat pe gratis cu resurse cu tot. Acum fiarele lor vechi sunt bune si ne costa miliarde. Uite cum platim razboiul din Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb