GUVERNUL A DECIS: Pensiile se vor majora din noiembrie

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 28 august 2008

Guvernul a aprobat, ieri, majorarea punctului de pensie în avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008, potrivit declaraţiilor primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu.

O altă decizie în şedinţa de ieri a Guvernului a fost proiectul de ordonanţă potrivit căruia persoanele încadrate în grupele I şi II de muncă vor beneficia de un număr suplimentar de puncte la calcularea pensiilor, începând cu luna octombrie.

Luna trecută, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a anunţat că surplusul de 500 de milioane de lei la bugetul de asigurări sociale de stat (anunţat de Mariana Câmpeanu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale - CNPAS) poate fi utilizat în devansarea cu două luni a majorării punctului de pensie.

Astfel, ieri, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, Guvernul a hotărât punctul de pensie la 697,5 de lei.

Începând de la 1 ianuarie, se aşteaptă ca Guvernul să decidă majorarea punctului de pensie care să aibă o valoare cuprinsă între 729 şi 742 de lei.

Analiştii nu erau foarte optimişti, însă, în ceea ce priveşte menţinerea excedentului de un miliard de lei estimat de CNPAS, explicând că până la sfârşitul anului acesta s-ar putea transforma chiar în deficit odată cu transferul către Pilonul II de pensii.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, susţine că contribuţiile către Pilonul II de pensii au fost deja luate în calcul la fundamentarea veniturilor bugetare.

"Sistemul de pensii se află într-un uşor surplus care se datorează atât măsurilor de lărgire a bazei de impozitare, cât şi dinamicii numărului salariaţilor şi ritmului rapid de creştere a salariilor" ne-a declarat domnia sa.

Ministrul susţine că trebuie găsit un echilibru între nevoia de asigurare a unui nivel de protecţie socială adecvată a pensionarilor şi asigurarea sustenabilităţii sistemului de pensii pe termen lung ţinând cont de tendinţele demografice adverse anticipate.

Potrivit unui recent raport Eurostat, populaţia ţării noastre s-ar putea diminua cu 21% la 16,92 milioane de locuitori până în 2060, înregistrând una dintre cele mai accentuate scăderi din Uniunea Europeană.

Analiştii sunt, în cea mai mare parte, pesimişti în ceea ce priveşte menţinerea deficitului bugetar sub 2,3% din PIB la sfârşitul anului, din cauza cheltuielilor bugetare foarte mari şi a veniturilor supraestimate. O altă critică este adusă caracterului prociclic al politicii fiscale, adică se cheltuie foarte mulţi bani în condiţiile unei expansiuni economice. Analiştii se tem că odată cu încetinirea creşterii economice care se preconizează ca va avea loc în următorii ani, deficitul bugetar se va lărgi foarte mult. La jumătatea anului, execuţia bugetară indica un deficit de 1,18% din PIB, comparativ cu 0,19% în aceeaşi perioadă a anului 2007. Excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat la jumătatea acestui an a fost de 481,4 milioane de lei, în timp ce la mijlocul lui 2007 acesta era de 758,4 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb