GUVERNUL A DEMISIONAT Iohannis l-a numit premier interimar pe ministrul Sorin Cîmpeanu

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2015

Iohannis l-a numit premier interimar pe ministrul Sorin Cîmpeanu

Au început consultările de la Cotroceni, între şeful statului şi partidele parlamentare

-----------

Actualizare Cinci ONG-uri îi cer lui Iohannis premier credibil, întărirea DNA şi revocarea Avocatului Poporului

Cinci organizaţii neguvernamentale i-au transmis preşedintelui o scrisoare prin care cer desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului şi dizolvarea comisiilor SRI şi SIE.

Organizaţiile semnatare- ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro Infrastructură-propun stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanţilor societăţii civile la consultările convocate pentru vineri sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

Potrivit scrisorii deschise adresate preşedintelui Klaus Iohannis, cele cinci organizaţii cer desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de protestatari. "Demisia lui Victor Ponta şi a lui Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce aţi promis celor care v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie", se mai arată în scrisoare.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, pentru a înlătura pericolul de "oligopol" al partidelor mari şi anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014, se mai numără printre revenidcările ONG-urilor.

O altă propunere vizează înlocuirea actualului Avocat al Poporului, Victor Cirobea, cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public.

Cele cinci organizaţii mai cer aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie şi întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile vor dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI şi SIE din Parlament şi desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase şi să ofere explicaţii publice pentru activităţile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient.

Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia), iar şefii numiţi prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi Bucureşti, CN Hunedoara şi altele să fie demişi, se mai arată în apel.

(A.C.)

------------------

Actualizare 19:42 Kelemen Hunor: "UDMR susţine ideea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi că formaţiunea sa a propus la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis crearea unui guvern tehnocrat care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen, transmit surse din presă.

"Noi propunem declanşarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluţie constituţională şi legală pentru a declanşa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocraţi, condus de un om care are libertatea de a-şi alege miniştrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduşi de un om tehnocrat şi cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare şi pregătirea alegerilor de anul viitor", a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că UDMR consideră că ar trebui organizate alegerile parlamentare concomitent cu alegerile locale.

"Nu este uşor, pentru că în acest moment cadrul legislativ nu permite alegeri anticipate sau alegeri înainte de termen înainte de 24 iulie, când intră în vigoare legea alegerilor parlamentare. Această lege nu permite o perioadă mai scurtă pentru pregătirea alegerilor şi este motivul pentru care noi spunem că se poate modifica legea alegerilor parlamentare în sensul de a introduce o prevedere că în 40, 60 de zile - trebuie stabilit acest lucru - pot fi organizate alegerile", a mai declarat preşedintele UDMR.

(S.A.)

-------------

Actualizare 19:31 Gorghiu: "Nu am făcut nicio propunere de premier, dorim alegeri parlamentare anticipate"

Liberalii nu au făcut nicio propunere de prim-ministru, în această seară, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, copreşedintele Alina Gorghiu reafirmând că PNL susţine organizarea de alegeri parlamentare anticipate, conform unor surse din presă.

La finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, copreşedintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câştigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu.

"N-am făcut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am arătat preşedintelui care sunt temeiurile pe care ne bazăm atunci când solicităm anticipate. (...) Suntem într-un moment foarte dificil pentru societatea românească, pentru clasa politică, şi cred că înţelegând ceea ce se întâmplă nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului şi organizare a alegerilor anticipate. N-am avansat niciun fel de calendar, mă bucur că am văzut că delegaţia PSD a avut o poziţie echilibrată, nuanţată, care nu excludea alegerile anticipate. Cu toţii credem că este acel moment în societatea românească în care nu mai este cazul de scandal, de crize politice la vârf, este momentul în care ar trebui să găsim o soluţie de consens. (...) Altfel, nemulţumirea va persista", a declarat Alina Gorghiu.

"Este unul din acele momente în care chiar am gândit această soluţie pentru a reuşi să ieşim onorabil dintr-o criză politică ce a dat o serie de mesaje, iar alegerile anticipate şi dizolvarea Parlamentului înseamnă că pricepem acest semnal de schimbare. Nu vom ezita să participăm la o consultare largă, dacă preşedintele o cere, într-un moment atât de important pentru societatea românească", a mai spus Gorghiu.

Copreşedintele Vasile Blaga a adăugat că şeful statului a spus că înţelege poziţia PNL. "A spus că înţelege poziţia PNL, că este una consecventă cu cea din ianuarie şi discutăm de lucrul acesta încă din campania electorală", a afirmat Blaga.

Întrebat dacă liberalii vor susţine un guvern de tehnocraţi, în cazul în care nu se va accepta varianta alegerilor anticipate, Blaga a răspuns: "Dacă vom discuta după viitoarea întâlnire. (...) Nu am discutat acest lucru cu domnul preşedinte".

La rândul său, Alina Gorghiu a punctat că nu sunt excluse niciun fel de discuţii. "Nu deţinem adevărul absolut. (...) E prematur să discutăm orice altfel de scenariu", a adăugat aceasta.

(S.A.)

-------------

Actualizare 19:24 Iohannis invită ONG-urile să indice persoanele cu grad ridicat de reprezentativitate

Preşedintele Klaus Iohannis invită coaliţiile de ONG "cu largă recunoaştere publică" să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de mâine, iar pe manifestanţi "să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile", arată un comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.

Sursa arată că "un număr important de organizaţii non-guvernamentale şi-au luat ca misiune reforma instituţiilor publice, transparentizarea şi democratizarea proceselor politice şi au contribuit semnificativ la politici publice mai bune şi în serviciul cetăţeanului" şi că, "pe de altă parte, zeci de mii de cetăţeni au decis să iasă în stradă pentru a manifesta paşnic şi pentru a-şi exprima nemulţumirile".

Reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale precizează că preşedintele Iohannis "invită coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior".

"De asemenea, Preşedintele României invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile. Propunerile se pot transmite la adresa de email consultari@presidency.ro până joi, 5 noiembrie a.c., ora 24.00, cu specificarea datelor de contact", mai arată comunicatul.

Consultările se vor desfăşura "într-un cadru de dialog funcţional, care presupune, inevitabil, un număr limitat de reprezentanţi", menţionează sursa citată.

"Societatea civilă va rămâne şi pe viitor un partener de dialog al Administraţiei Prezidenţiale şi astfel de consultări vor avea loc cu regularitate", se mai arată în comunicat.

(A.C.)

---------------

Actualizare 18:15 Iohannis a primit delegaţia PNL: "Este o etapă dificilă, o tragedie a declanşat schimbări politice"

Preşedintele Iohannis a primit astăzi la Palatul Cotroceni delegaţia PNL în cadrul consultărilor pentru formarea unui nou Guvern, afirmând că România trece printr-o etapă dificilă, cu schimbări politice declanşate de o "tragedie", transmit surse din presă.

"Este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie, care a declanşat aceste schimbări politice şi sper să găsim soluţiile cele mai potrivite. Pentru asta v-am invitat la o primă rundă de consultări şi abia aştept să aud propunerile dumneavoastră", le-a spus preşedintele membrilor delegaţiei PNL.

Delegaţia este formată din copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus.

(S.A.)

------------

Actualizare 18:08 PNL: "Demisia tuturor parlamentarilor - una dintre căile constituţionale pentru a se ajunge la anticipate"

PNL consideră că alegerile anticipate sunt necesare şi realizabile pe mai multe căi constituţionale, una dintre acestea fiind demisia tuturor membrilor Parlamentului, transmite un comunicat al partidului remis redacţiei.

"Chiar dacă nu există prevederi constituţionale explicite în acest sens, este evident faptul că un Parlament cu zero membri nu mai are mandat pentru a-şi continua activitatea. În ceea ce priveşte organizarea alegerilor parlamentare, singura lege aflată în vigoare este cea adoptată de Parlament în luna iulie a acestui an. Această lege, care reglementează un sistem de alegeri pe liste, nu se referă la organizarea de alegeri parţiale", precizează sursa citată.

"Atragem atenţia asupra faptului că principiile constituţionale nu permit un vid legislativ în materia legilor electorale, astfel încât teza privind imposibilitatea aplicării noilor norme privind alegerile parlamentare este complet eronată. De altfel, decizia Curţii Constituţionale nr. 51/ 2012 se referă la organizarea de alegeri la termen şi impune restricţii privind modificarea legilor electorale în funcţie de acest reper. Situaţia anticipatelor este un caz special care nu a fost niciodată în analiza Curţii Constituţionale, însă exercitarea voinţei poporului în privinţa alegerilor anticipate nu poate fi îngrădită de momentul prealabil adoptării unei astfel de legi", precizează liberalii.

PNL face apel la forţele politice parlamentare să dea dovadă de voinţă politică în sensul organizării de alegeri anticipate şi nu pentru menţinerea cu orice preţ a lipsei de legitimitate actuale.

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:30 Hans Klemm: "Îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic"

Ambasadorul SUA în România Hans Klemm a declarat astzi că îi încurajează pe toţi românii "să rămână implicaţi în procesul civic", precizând, totodată, că aşteaptă "cu nerăbdare" să colaboreze cu preşedintele, prim-ministrul interimar şi cu guvernul în "domeniile prioritare comune", potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Ultimele zile au fost atât dinamice, cât şi foarte emoţionante. Transmitem din nou condoleanţe pentru decesele tragice din data de 30 octombrie şi din zilele care au urmat. Aplaudăm exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic", a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii Hans Klemm.

De asemenea, Klemm a precizat că aşteaptă "cu nerăbdare" să colaboreze cu preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu şi cu Guvernul interimar "în domeniile prioritare comune".

"Statele Unite ale Americii şi România sunt aliaţi care au un parteneriat strategic puternic şi plin de energie. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu preşedintele Iohannis, prim-ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, şi cu guvernul interimar în domeniile prioritare comune. În definitiv, relaţia SUA-România este puternică datorită valorilor noastre democratice comune, angajamentului nostru faţă de securitatea colectivă a cetăţenilor noştri şi dorinţa noastră de a asigura prosperitatea comună a ambelor noastre ţări", a arătat Klemm.

(A.L.)

------------

Actualizare 16:14 Isărescu: "Numirea noului Guvern accentuează incertitudinile, mai ales că bugetul pe 2016 este neconfigurat"

Procesul de numire a unui nou Guvern accentuează incertitudinile legate de mixul de politici macroeconomice, mai ales că bugetul pe 2016 este încă neconfigurat, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de presă de prezentare a deciziilor Consiliului de Administraţie, potrivit unor surse din presă.

Conform sursei citate, banca centrală şi-a creat câmp de acţiune şi acea poziţionare pentru a face faţă unor situaţii dificile.

"În prezent, situaţia macroeconomică pe care noi o monitorizăm şi de care răspundem este stabilă, în general poziţia economică a ţării este bună şi inclusiv prin deciziile de astăzi, reafirmăm prudenţa pe care am manifestat-o în trecut, ne-am creat câmp de acţiune şi acea poziţionare pentru a face faţă unor situaţii dificile", a explicat Isărescu.

Cu privire la posibilitatea ca viitorul premier să provină de la Banca Naţională, Isărescu a spus: "Avem rezerve de cadre aici".

(A.L.)

-----------

Actualizare 16:07 Dragnea: "Nu trebuie să plecăm de la nominalizarea unui premier care să bată la uşa partidelor"

Liviu Dragnea a declarat astăzi, la finalul consultărilor, că i-a propus preşedintelui ca după această primă rundă de discuţii să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane care să bată la uşa partidelor pentru sprijin, conform unor surse din presă.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat că i-a propus preşedintelui ca după prima rundă de consultări să aibă loc o nouă discuţie cu toţi liderii partidelor parlamentare pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic.

"Vreau să plecăm de la altceva, nu de la a nominaliza o persoană care să bată la uşa fiecărui partid şi să stăm cu toţii cu emoţii" , a spus Dragnea.

Liderul PSD nu a exclus varianta unui guvern de uniune naţională sau a unui guvern de tehnocraţi.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:58 Băsescu: "Trebuia să ştim deja numele premierului desemnat"

Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului Victor Ponta, iar în dimineaţa acestei zile trebuia anunţat numele premierului desemnat, susţine fostul preşedinte Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook.

"Pas cu pas, dar repede! (...) Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului, iar în dimineaţa zilei de astăzi, 5.11.2015, trebuia să ştim numele premierului desemnat. Pentru ce încă o seară cu zeci de mii de oameni pe străzi în căutarea certitudinii? Oamenii aceştia vor de la preşedintele lor o soluţie bună şi asumată de cel care constituţional are decizia în mână. Cui foloseşte prelungirea incertitudinii asupra numelui viitorului premier? Dacă nu s-au putut face consultările cu partidele în timpul nopţii trecute, ele trebuie încheiate azi şi nu mâine, iar numele premierului desemnat anunţat în această seară. Altfel se riscă evoluţii greu de controlat. Este vital ca România să aibă imediat guvern în deplină capacitate de exerciţiu şi nu prelungită viaţa unui guvern interimar. De acord că lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar uneori paşii trebuie făcuţi foarte repede", a subliniat fostul şef de stat.

"Pentru astfel de întâlniri îţi poţi găsi timp cu alte ocazii, pentru că aşa nu vom şti dacă noul premier este soluţia dată de preşedinte, de partide, de stradă sau de societatea civilă. La formarea Guvernului trebuie rigoare nemţească şi aplicat corect art.103 alin.1 din Constituţia României", a susţinut Traian Băsescu.

În opinia sa, societatea este extrem de tensionată din multiple cauze: a fost plasată "violent în super producţia corupţiei generalizate"; clasa politică este generalizat stigmatizată; salariile au fost mărite doar pentru demnitari şi anumite categorii de bugetari; poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa din cauza "grandomaniei unui înalt demnitar"; drama de la clubul Colectiv a fost "cauzată în mod egal de patroni şi de indolenţa instituţiilor statului".

Potrivit lui Băsescu, un "vecin mare şi agresiv" la Răsărit "îşi freacă mâinile la perspectiva destabilizării ţării", după ce a reuşit acest lucru cu Ucraina şi R.Moldova.

"În aceste condiţii, prelungirea crizei politice generate de întârzierea desemnării unui nou premier este extrem de riscantă şi pentru securitatea naţională şi pentru evoluţiile economice ale ţării", a concluzionat fostul preşedinte.

(S.A.)

--------------

Actualizare 15:24 Iohannis, la consultările cu PSD: "E mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, în debutul consultărilor de la Cotroceni cu delegaţia PSD, că trebuie găsite cele mai bune soluţii, pentru că ''este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern'', informează surse din presă.

"Doresc să cunosc opiniile, soluţiile şi conceptele cu care vin partidele în această încercare de a găsi o soluţie bună pentru un nou Guvern. După părerea mea, este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. Eu cred că vorbim de o schimbare de paradigmă în politica românească şi cred că este bine să găsim cele mai bune soluţii", a afirmat şeful statului.

Din delegaţia social-democraţilor fac parte preşedintele PSD Liviu Dragnea, preşedintele executiv Valeriu Zgonea, parlamentarii Ecaterina Andronescu, Georgian Pop şi Gabriela Firea. Iohannis este însoţit de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru şi Laurenţiu Ştefan.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:09 Iohannis a discutat cu Sorin Cîmpeanu despre priorităţile guvernului interimar

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul interimar Sorin Mihai Cîmpeanu, cu care a discutat despre bugetul pe anul următor şi situaţia persoanelor rănite în incendiul de la Colectiv, conform unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

"Discuţiile s-au axat pe priorităţile din perioada imediat următoare şi anume bugetul de stat pe anul 2016 şi asigurarea a tot ceea ce este necesar spitalelor pentru a acorda cele mai bune îngrijiri persoanelor rănite în tragedia petrecută în urmă cu o săptămână. Trebuie sprijinite eforturile profesionale şi umane ale medicilor, care sunt alături de răniţi, contribuind cu medicamente, materiale şi sprijin pentru toţi pacienţii, precum şi cu acoperirea costurilor consultaţiilor şi a expertizei medicale", precizează sursa citată.

De asemenea, cei doi oficiali au stabilit continuarea "acelor proiecte aflate în derulare care sunt esenţiale pentru dezvoltarea României".

(S.A.)

-------------

Actualizare 13:55 Cîmpeanu: "Am cerut sprijinul partidelor pentru a-mi duce misiunea la bun sfârşit"

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, le-a solicitat liderilor politici sprijinul partidelor pentru ca să îşi ducă "la bun sfârşit misiunea" pe care a primit-o şi pe care o consideră dificilă, acesta anunţând, de asemenea, că Executivul va lucra "tehnic" la Legea bugetului.

"Am discutat cu liderii partidelor politice şi îmi doresc sprijinul partidelor politice parlamentare pentru a putea duce la bun sfârşit această misiune pe care o consider dificilă, asigurându-i în acelaşi timp de disponibilitatea de dialog. România este şi trebuie să rămână un factor de stabilitate şi în acest sens, mesajul către mediul economic este acela al concentrării eforturilor pentru asigurarea unui echilibru cât mai pronunţat în aşa fel încât să nu generăm pierderi de încredere", a declarat Câmpeanu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Premierul interimar şi-a exprimat "speranţa şi convingerea" că se va găsi o soluţie de stabilitate cât mai curând.

Sorin Cîmpeanu a explicat că Executivul interimar are responsabilitatea gestionării problemelor curente, dar nu va putea emite ordonanţe de urgenţă şi proiecte de lege. "Asta nu înseamnă că nu vom acorda toată atenţia întocmirii proiectului Legii bugetului - întocmirii, din punct de vedere tehnic -, lege de care depinde atât modul mde derulare a investiţiilor, cât şi plata salariilor, a pensiilor şi nu numai", a mai afirmat Câmpeanu.

Totodată, premierul interimar a anunţat că i-a convocat pe toţi membrii Cabinetului la o şedinţă informală, care va avea loc astăzi la sediul Guvernului, începând cu ora 16:00. "Astăzi voi convoca o şedinţă informală cu toţi membrii Guvernului, urmând ca de săptămâna viitoare să intrăm într-un ritm normal cu şedinţe de Guvern planificate miercurea de ora 12:00", a precizat Sorin Cîmpeanu.

(S.A.)

------------

Actualizare 13:30 Numirea lui Cîmpeanu ca premier interimar a fost publicată în Monitorul Oficial

Decretul privind numirea lui Sorin Cîmpeanu ca premier interimar a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a propus pentru această funcţie.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:15 Daniel Constantin: "Sorin Cîmpeanu, o propunere excelentă ca premier interimar"

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a scris, pe pagina personală de Facebook, că premierul interimar desemnat, Sorin Cîmpeanu, este o propunere excelentă, adăugând că ministrul Educaţiei este o personalitate de o calitate morală şi profesională incontestabilă.

"Sorin Cîmpeanu este o propunere excelentă, o personalitate de o calitate morală şi profesională incontestabilă. Noi, cei din ALDE, suntem de părere că profesorul Sorin Cîmpeanu poate face faţă cu brio acestei perioade de interimat al Guvernului", a scris Daniel Constantin pe reţeaua de socializare.

"Acestea sunt două condiţii obligatorii pentru asigurarea stabilităţii economice şi sociale din România. Considerăm că situaţia în care ne aflăm în acest moment impune multă înţelepciune şi nu trebuie să punem în pericol întregul parcurs al României din ultimii ani, parcurs care, ştim cu toţii, a reprezentat o perioadă de creştere economică. Identificarea unei soluţii politice pentru un guvern stabil reprezintă o urgenţă pe care ALDE o înţelege şi se angajează în acest proces", completează Constantin în postarea sa.

(A.L.)

-------------

Actualizare 11:41 Alina Gorghiu: "organizarea alegerilor anticipate este singura variantă cinstită"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat miercuri că liberalii se pronunţă pentru alegeri anticipate, în condiţiile în care "e nevoie de un nou start în politica românească".

Alina Gorghiu este de părere că "organizarea alegerilor anticipate este singura variantă cinstită", în actualul context politic.

Copreşedintele PNL a declarat: "Cred că această cramponare de putere poate fi reevaluată. Din punctul nostru de vedere, cea mai cinstită soluţie în acest moment este organizarea alegerilor anticipate. Vom merge la consultări la Cotroceni cu propunerea de organizare a alegerilor anticipate".

Potrivit acesteia, alegerile anticipate reprezintă "cel mai rezonabil lucru, care vine în aşteptarea societăţii civile".

În acest sens, liberalii propun un acord politic între partidele parlamentare: "Dacă există bunavoinţă şi puţin respect faţă de cetăţean, printr-un acord politic putem să rezolvam această criză".

Intrebată de jurnalişti dacă parlamentarii PNL îşi vor da demisia din parlament în cazul în care propunerea de alegeri anticipate e respinsă, Alina Gorghiu a răspuns că discuţia este prematură, dar "demisia unui număr de parlamentari nu înseamnă alegeri anticipate".

"Alegerile anticipate înseamnă un nou Parlament, care are legitimitatea votului popular", a mai spus aceasta.

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga a declarat: "Decizia lui Ponta e târzie, e nevoie de acest acord politic pentru ca alegerile să aibă loc într-un timp cât mai scurt cu putinţă. Toţi colegii sunt de acord şi credem că sunt de acord şi toţi cetăţenii. Ei să îşi aleagă cine vor dori să îi conducă. Vă înţelegem interesul, sunt convins că preşedintele va uza de cadrul constituţional şi va chema partidele la discuţie. Nu ne-am retras propunerile. Noi am înţeles ce îşi doresc românii, sunt nemulţumiţi de cine îi reprezintă astăzi. Noi mergem la Cotroceni cu varianta de alegeri anticipate".

În cadrul conferinţei de presă, co-preşedintele PNL Vasile Blaga a mai spus că cei din UNPR nu vor fi primiţi în PNL.

--------

Actualizare 11.35

Preşedintele Klaus Iohannis îl numeşte premier interimar pe fostul ministru al Educaţiei Sorin Câmpeanu.

Iohannis a transmis un mesaj pentru toţi cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: "V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre. La consultări (n.r. pentru desemnarea premierului) voi invita, în premieră, societatea civilă. Doresc să le cunosc părerile şi opţiunile".

---------

Actualizare 10:11

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine joi, la ora 11,30, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit unor surse oficiale, şeful statului va anunţa numele premierului interimar în această conferinţă de presă.

---------

Actualizare 9:54 Iohannis cheamă joi partidele la consultări, pentru numirea unui nou premier

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru joi şi vineri partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, şeful statului a trimis o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cursul zilei de joi sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii Partidului Social Democrat de la ora 15,00, ai Partidului Naţional Liberal de la ora 17,00, cei ai Uniunii Democrate Maghiare din România de la ora 18,00 şi cei ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale de la ora 19,00.

Vineri, de la ora 11,30, sunt invitate la consultări Uniunea Naţională pentru Progresul României, iar de la ora 12,30 Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Premierul Victor Ponta şi-a depus miercuri mandatul de la conducerea Guvernului.

Constituţia României prevede, la articolul 103, alineatul (1), că pentru învestitura unui guvern "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament''.

(I.D.)

-------

Ministrul demis al Apărării Mircea Duşa a fost propus de către Victor Ponta pentru ocuparea funcţiei de premier interimar.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit aseară demisia lui Ponta, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, citaţi de Agerpres.

Ponta declarase anterior că odată cu demisia sa îi va trimite preşedintelui şi propunerea pentru interimatul de la şefia Guvernului. El a spus că este important ca Executivul să funcţioneze în zilele următoare, pentru că sunt multe lucruri care nu pot să aştepte după toate procedurile politice şi parlamentare.

Ponta a adăugat că marţi seara a vorbit cu oamenii care l-au susţinut: "Aseară nu (am vorbit cu Iohannis, n.r.). Am vorbit cu domnul Oprea, am vorbit cu domnul Dragnea, am vorbit cu domnul Daniel Constantin - normal, oamenii care m-au susţinut şi le-am spus că asta cred că este decizia corectă, pentru că într-o stare de tulburare, de incertitudine, de frământări riscăm să stricăm tot ce am făcut bun până acum şi chiar e păcat".

Mircea Duşa a declarat că aşteaptă să vadă dacă preşedintele va fi de acord cu nominalizarea sa, adăugând că "un premier interimar gestionează doar problemele curente ale Guvernului", până la desemnarea unui nou Cabinet.

Liberalii vor merge astăzi la consultări la Cotroceni, mandatul PNL fiind cel de a susţine declanşarea alegerilor anticipate, potrivit unor surse.

Un guvern de tehnocraţi este varianta pe care se va merge după demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier, spun surse politice.

La momentul alegerii lui Klaus Iohannis ca preşedinte, propunerea liberalilor pentru funcţia de prim-ministru era Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL. Alături de acesta, propunerea care pare să fie preferată de liberali este Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, în perioada 2010-2014.

Alte nume vehiculate pentru înlocuirea lui Ponta sunt: sociologul Vasile Dâncu, preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma Călin Georgescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Magnificul Iohannis - legenda vie in mintea lui - va tine cont de solicitarile poporului.

    Oribil! 

    Cu tineretul in strada, cu 30 de morti in urma cu citeva zile, Iohannis "va tine cont"! 

    Multumim boierule, pupa-ti-as papucii!

    1. Make, nu-i pupa papucii Magnificului Ioha ca se-nvata asa ... adica se-nvata cu binele :))) Deja are devieri ...

      Make e un sarpe boa, cind pupa papucii cuiva, il inghite cu totul!

      Citeam undeva ca ar avea falci de Robokap, insa nu-mi amintesc ce spunea de cognitiv? O fi avut ceva in acest sens?

      Ar fi vrut el altceva ... ba chiar s-a lansat în campanie electorală aseară, aruncând morții în cârca lui Ponta.... dar cred că a dat înapoi când strada a vuit că toți sunt aceeași mizerie și nu vrem PSD, nu vrem PNL.

      Aseară îl înjuram ca un taximetrist ... acum tac pentru că a dat înapoi și pare să fie mai bine ca ieri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb