Guvernul a propus o serie de măsuri de simplificare a birocraţiei prin introducerea Declaraţiei unice

D.I.
Politică / 15 martie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi economice sau alte categorii de venituri vor depune la ANAF o singură declaraţie - Declaraţia Unică - care cuprinde toate informaţiile necesare privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate şi asigură simplificarea modului de stabilire şi declarare a obligaţiilor de plată, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), remis Redacţiei.

Conform documentului, noul mecanism introdus permite, de asemenea, şi simplificarea modului de efectuare a plăţii impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale. Reglementarea face parte dintr-o ordonanţă de urgenţă adoptată astăzi de Guvern prin care se urmăreşte simplificarea şi reducerea birocraţiei în relaţia contribuabililor cu fiscul, obiectiv asumat prin Programul de Guvernare.

Reprezentanţii MFP afrimă că prin introducerea Declaraţiei Unice se elimină şapte declaraţii fiscale (D200, D 201, D 220, D221, D600, D604, D605). Se trece practic, de la un sistem în care informaţiile erau furnizate de contribuabili în declaraţii diferite, în scopul stabilirii impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, la un sistem de declarare în care toate obligaţiile declarative ale contribuabililor sunt îndeplinite prin depunerea Declaraţiei unice. Aceasta va conţine informaţii atât despre venitul realizat în anul precedent, cât şi despre venitul estimat pentru anul curent şi va putea fi rectificată oricând până la termenul de plată.

Termenul unic de plată va fi 15 martie anul următor pentru anul precedent (o singură scadenţă, în loc de cinci) cu posibilitatea de a face plăţi oricând în cursul anului până la termenul scadent, de 15 martie, inclusiv. În 2018, Declaraţia Unică se depune până pe 15 iulie.

Prin ordonanţa de urgenţă se trece de la impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii stabilite de către organul fiscal, la un sistem de autoimpunere în care impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii pentru anul curent se stabilesc prin Declaraţia unică de către contribuabil.

Referitor la contribuţiile sociale, obligaţiile de plată curente se determină prin estimarea venitului ce urmează a se realiza în anul curent din activităţi independente şi drepturi de proprietate intelectuală, în cazul contribuţiilor pentru pensii, iar în cazul contribuţiilor pentru sănătate, se estimează, pentru anul în curs veniturile realizate din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse.

- Contribuţia pentru pensii reprezintă 25% dintr-un venit ales de contribuabil cel puţin egal cu 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe ţară).

- Contribuţia pentru sănătate reprezintă 10% din 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe ţară).

Contribuabilul care plăteşte venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocieri cu persoane juridice, arendă şi asocieri cu persoane juridice va stabili, declara şi plăti impozitul pe venit, CAS şi CASS prin reţinere la sursă la momentul plăţii venitului. Reţinerea la sursă nu se aplică dacă venitul estimat pentru fiecare sursă de venit este mai mic decât 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe ţară).

Totodată, reţinerea la sursă a impozitului pe venit cu impunere finală se menţine şi pentru veniturile obţinute din dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, premii şi jocuri de noroc şi alte surse.

Sfera veniturilor din activităţi independente a fost revizuită în sensul excluderii veniturilor din proprietate intelectuală şi tratării acestora, în mod distinct, ca şi o categorie de venituri de sine stătătoare pentru care se aplică în continuare metoda reţinerii la sursă.

Prin introducerea acestor modificări se simplifică modul de stabilire a impozitului pe venit şi se elimină emiterea de către A.N.A.F. a deciziilor de impunere pentru plăţile anticipate.

De asemenea, actul normativ introduce, pentru 2018, posibilitatea reducerii obligaţiilor fiscale anuale - impozit pe venit, CAS, CASS - prin acordarea unor bonificaţii, astfel:

- 5% dacă Declaraţia Unică se depune până la 15 iulie 2018 prin mijloace electronice, iar obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 15 martie 2019;

- 5% dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 15 decembrie 2018.

Bonificaţiile diminuează obligaţia fiscală anuală estimată, plătită.

Dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile menţionate, bonificaţia acordată va fi de 10%.

Contribuabilii care obţin venituri din salarii sau asimilate acestora pot opta pentru calcularea, reţinerea şi plata, lunară, de către angajator/plătitor a cotei de 2% din valoarea impozitului datorat, pentru susţinerea entităţilor nonprofit, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private conform legii.

Opţiunea se exprimă în scris şi rămâne valabilă pentru o perioadă de cel mult 2 ani fiscali consecutiv.

Scopul acestei măsuri este să dea posibilitatea organizaţiilor neguvernamentale să beneficieze în cursul anului de sumele distribuite de contribuabili în vederea desfăşurării activităţilor proprii. Vechea reglementare permitea distribuirea doar în anul următor celui de realizare a veniturilor. Totodată, măsura vine în întâmpinarea contribuabililor care optează să distribuie aceste sume, prin simplificarea procedurii de distribuire a cotei de 2%.

Potrivit sursei citate, persoanele fizice pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate dacă estimează că în anul curent realizează venituri nete anuale cumulate, sub plafonul de 22.800 lei (12 salarii de bază minime brute pe ţară) şi/ sau dacă nu realizează venituri.

În comunicat se mai precizează că autorităţile centrale şi locale vor acorda asistenţă de specialitate în vederea completării şi depunerii Declaraţiei unice. Dacă într-o localitate nu există o unitate teritorială a ANAF, primăria va avea obligaţia de a asigura asistenţă necesară contribuabililor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb