Guvernul agreează ideea constituirii unui fond de investiţii în energie

A. T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 mai 2013

Guvernul agreează ideea constituirii unui fond de investiţii în energie

Guvernul agreează ideea constituirii unui fond de investiţii în energie şi sunt şanse mari ca proiectul de Lege să primească aviz pozitiv de la Executiv, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Iniţiativa legislativă a constituirii acestui fond aparţine deputaţilor Dumitru Chiriţă, Marin Gheorghe şi Florin Tătaru, toţi trei - membri ai Comisiei de Industrii şi Servicii şi s-a izbit, la început, de rezis­tenţa autorităţilor care nu doreau să se lipsească de o sursă de finanţare de la buget (banii din pachetele de acţiuni puse în vânzare la companiile energetice, banii din dividende).

Se pare că la Guvern încă se mai analizează componenţa acestui fond, existând observaţia că el ar trebui alimentat doar cu acţiunile companiilor energetice, nu cu toate deţinerile Ministerului Economiei din societăţile pe care le administrează. Astfel, dacă trece de Guvern, fondul are şansa să primescă deţinerile minoritare şi majoritare a statului din sectorul energetic, mai afirmă sursele noastre.

Proiectul de act normativ privind înfiinţarea "Fondului Român de Inves­tiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice" a fost depus recent la Senat şi a primit, pe 16 aprilie, avizul Consiliului Legis­lativ al Biroului Permanent al Senatului.

Mulţi specialişti din piaţa de energie, dar şi companiile din domeniu, privesc cu ochi buni acest proiect de Lege, pentru că reprezintă, în opinia lor, cea mai bună cale de finanţare a marilor noastre proiecte energetice (este transparentă şi ieftină).

În prezent, statul încasează dividendele, iar banii merg în consum. Companiilor energetice le rămân, astfel, foarte puţini bani din surse proprii pentru finanţarea investiţiilor.

Aşa au ajuns companiile să împrumute masiv bani de la bănci, la dobânzi deloc avantajoase pentru derularea investiţiilor.

O evaluare recentă arată că, în următorii ani, sectorul nostru energetic are nevoie de investiţii de circa 10 miliarde de euro (construcţii de linii noi de transport, unităţi noi de producţie, retehnologizarea celor existente). Fondul de investiţii poate susţine şi proiectele ambiţioase din zona gazelor (explorări şi exploatări noi, noi conducte de transport) atât prin acordarea unei finanţări mult mai avantajoase, cât şi prin participarea în parteneriate cu investitori privaţi sau/şi prin atragerea unor fonduri suplimentare de pe terţe pieţe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. care ii ia fata chiar si lui Antonescu, este este dl. Constantin Nita. Omul intelege atat de putin din ce avem nevoie si este atat de pornit sa se suie pe aceeasi treapta cu greii PSD carora le turna sprit in pahare pana ieri, incat ne va face praf cu tot cu tara, iar el isi va lua un mare la multi ani, dar nu de C-tin si Elena. Deputatii astia care chipurile s-au gandit ca Nita e marele guru al energiei, in realitate vor si ei niste biete contracte cu statul, iar proiectul de lege (copy-paste dupa legea Fondului Proprietatea, dar cu niste ineptii suplimentare pentru sufletul lui Nita) va sta in Parlament mult dupa remanierea lui Nita. Si sa speram ca si a lui Vosganian - dar asta n-o sa observe ca e remaniat, prin strainatate nu ajung vestile astea. Sau poate o sa afle de la sponsori cand o sa isi plateasca singur prima nota de plata ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb