Alocarea din bugetul Fondului de intervenţie a sumei de 273,9 milioane lei pentru bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale din 29 de judeţe s-a aprobat printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de guvern de astăzi, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.
Fondurile sunt necesare pentru refacerea infrastructurii afectată de calamităţile naturale produse de inundaţii din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.
Cantităţile foarte mari de precipitaţii căzute pe raza acestor judeţe au generat inundaţii şi alunecări de teren ce au afectat infrastructura hidrotehnică, terasamentele şi malurile de apărare, structura drumurilor judeţene, drumurilor comunale, podurilor, podeţelor şi digurilor. Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de către autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din judeţele afectate.
Suma alocată pentru cele 29 de judeţe va fi destinată pentru refacerea de drumuri judeţene, comunale sau săteşti, refacerea de străzi, poduri şi podeţe, acest lucru contribuind la desfăşurarea transportului rutier în condiţii de siguranţă.
De asemenea, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a aprobat alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumei de 22,7 milioane lei pentru realizarea unor obiective de investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ.
11 milioane lei sunt destinaţi construirii unui corp nou de clădire - Pavilion Central, pentru Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap din Roman. În luna noiembrie a acestui an, clădirea veche a fost deteriorată, fiindu-i afectată rezistenţa mecanică şi stabilitatea. Astfel, 50 de persoane au fost evacuate şi realocate în alte centre de specialitate pentru persoane cu handicap din judeţul Neamţ.
11,7 milioane lei vor fi folosiţi pentru construirea unei noi clădiri în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni. Anul acesta în luna noiembrie, o comisie de experţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Socială Neamţ, a constatat că pavilionul central, construit în anul 1905, prezintă o mare stare de degradare fiind afectată de îmbătrânire şi putrezire întreaga construcţie. Astfel, 31 de beneficiari neuropshici au fost mutaţi în alte corpuri de clădire existente la nivelul centrului, ceea ce a condus la o supraaglomerare a spaţiilor, conform sursei citate.