Guvernul alocă subvenţii pentru deşeuri de 470 lei/tonă pentru Romplumb Baia Mare

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 13 aprilie 2007

Guvernul alocă subvenţii pentru deşeuri de 470 lei/tonă pentru Romplumb Baia Mare

Guvernul a aprobat o subvenţie unitară de 470 lei/tona de deşeuri şi subproduse plumboase reciclate, pentru acţiunile de ecologizare realizate de SC Romplumb SA Baia Mare. Cheltuielile de ecologizare pentru anul 2007 se suportă din bugetul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu această destinaţie.

Subvenţia prevăzută de actul normativ va fi analizată mai întâi din punctul de vedere al aplicării principiului "Investitorului privat prudent". Conform acestui principiu, AVAS acţionează precum un investitor privat şi sprijină societatea doar în vederea maximizării valorii de vânzare sau a profitului estimat a se obţine într-un interval rezonabil de timp. Dacă testul se verifică, atunci AVAS va plăti subvenţia.

Dacă testul nu se verifică, AVAS este obligată să întoc­mească notificarea şi să o transmită la Comisia Europeană prin procedura stabilită de OUG nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat. În situaţia în care va aproba ajutorul de stat, suma va fi disponibilizată societăţii conform procedurii de avizare şi aprobare stabilită de legislaţia în vigoare, în limita sumei disponibile prin buget.

În cazul în care ajutorul de stat nu este autorizat în întregime de către Comisia Europea­nă, se va acorda ajutorul de stat de minimis, în sumă de 200.000 de euro, conform prevederilor Regulamentului CE nr. 1998 al Comisiei Europene, din decembrie 2006, privind aplicarea dispoziţiilor art. 87 şi 88 din Tratatul de instituire a Comisiei Europene privind ajutoarele de minimis.

Suportarea din bugetul AVAS a cheltuielilor suplimentare generate prin procesul de reciclare a deşeurilor şi subproduselor rezultate din obţinerea plumbului decuprat, este prevăzută în OUG nr. 173/1999, aprobată prin Legea nr. 99/2001.

Potrivit OUG nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, operaţiunile de reciclare a deşeurilor de zgură şi subproduselor proprii se înscriu în obligativitatea agenţilor economici de a elimina prin depozitare finală în depozite conforme şi valorificarea acestora prin reciclare.

Banii vor fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate prin procesul de reciclare a deşeurilor şi subproduselor rezultate din obţinerea plumbului decuprat de către SC Romplumb SA Baia Mare.

Suma prevăzută în Legea bugetului de stat pe anul 2007 pentru subvenţiile aferente acţiunilor de ecologizare este de 16 milioane lei. Cheltuielile de ecologizare pentru anul 2007 se suportă din bugetul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Prin acţiunile de ecologizare se elimină poluarea aerului, apei şi solului, evitându-se accidentele ecologice care s-ar genera în lipsa reciclării deşeurilor.

SC Romplumb SA Baia Mare este unicul producător din ţară pentru plumbul decuprat. În plan european, conform consumului european de plumb de circa două milioane tone pe an, în anul 2006, SC Romplumb SA a comercializat aproximativ 5.051 tone.

Conform prevederilor legale, alocaţia unitară anuală se calculează ca diferenţă între cheltuielile aferente operaţiunilor de manipulare, filtrare, transport şi depozitare a acestora şi veniturile aferente subproduselor obţinute, raportată la cantitatea de subproduse reciclate.

Romplumb Baia Mare este listată pe piaţa Rasdaq sub simbolul ROMR din 22 septembrie 1997. În prezent acţiunile ROMR sunt suspendate de la tranzacţionare, ultimul transfer având loc pe 5 octombrie 2001. La acea dată au fost tranzacţionate 173.697 de acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,015 şi 0,100 lei/titlu. Societatea are un capital social de 6.889.015 lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb