Guvernul american se aşteaptă ca hackeri din Rusia sau din altă parte să încerce să submineze alegerile prezidenţiale din această săptămână şi face eforturi fără precedent pentru a contracara atacurile informatice, au declarat oficiali americani pentru NBC News, citaţi de News.ro.
Eforturile de contracarare sunt coordonate de Casa Albă şi de Departamentul pentru Securitate Internă, dar include şi CIA, Agenţia de Securitate Naţională (NSA) şi alte elemente ale Departamentului Apărării, au spus sursele citate sub acoperirea anonimatului.
Rusia a fost avertizată că orice efort de a manipula procesul de vot sau de numărare a voturilor poate duce la deteriorarea gravă a relaţiilor, au spus oficiali din serviciile de informaţii.
"Ruşii sunt în modul ofensiv, iar (Statele Unite - n.r.) lucrează la strategii pentru a răspunde acestui fapt, la cel mai înalt nivel", a declarat fostul ambasador american în Rusia Michael McFaul.
Autorităţile sunt în alertă în legătură cu orice tentativă de a provoca haos în ziua alegerilor şi sunt pregătite pentru orice scenariu, inclusiv un atac informatic care să ducă la o întrerupere a alimentării cu energie electrică sau a internetului.
Însă cel mai probabil scenariu, potrivit mai multor oficiali, este un efort la nivel mai mic al hackerilor din Rusia sau din alte zone de a propaga dezinformări prin manipularea Twitter, Facebook şi altor platforme de socializare.
De exemplu, oficialii se tem că, în ultimul moment, vor fi publicate documente false care să implice unul dintre candidaţi într-un scandal de proporţii, fără ca presa să aibă timp să verifice informaţiile. Până acum, scurgerile de documente atribuite ruşilor îl favorizau pe Trump.
Ruşii vor să "semene cât mai mult confuzie posibil şi să ne submineze procesul la fel ca în alte părţi", a declarat un înalt oficial din administraţia Obama. "Deci trebuie să ne asigurăm că avem la dispoziţia noastră toate instrumentele şi că suntem pregătiţi să răspundem la orice fac ei", a adăugat el.
"Trebuie să fim pregătiţi pe toate fronturile", a afirmat oficialul, precizând că detaliile sunt secrete.
Comunitatea americană de informaţii şi Departamentul pentru Securitate Internă estimează că ar fi foarte dificil pentru hackeri, chiar cu sprijinul unui stat, să influenţeze numărătoarea voturilor sau rezultatele alegerilor printr-un atac informatic, a explicat un alt oficial din administraţie.
"Această estimare se bazează pe natura descentralizată a sistemului nostru electoral şi pe numărul de măsuri de protecţie implementate de autorităţile electorale statele şi locale (...). Statele se asigură că maşinile de vot nu sunt conectate la internet şi sunt numeroase verificări, precum şi o supraveghere extinsă, la niveluri multiple, incluse în procesul nostru electoral", a spus sursa citată de NBC News.