GUVERNUL APROBĂ REVENDICĂRILE SINDICATELOR: Tăriceanu acceptă creşterea salariului minim la 540 de lei

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2008

Tăriceanu acceptă creşterea salariului minim la 540 de lei

Premierul Tăriceanu le-a propus, ieri, sindicaliştilor ca salariul minim pe economie să crească de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, urmând ca, în anii următori, salariul minim să crească cu aproximativ 100 de lei anual.

Premierul le-a spus reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor, prezenţi la discuţii, că Executivul vrea două luni "de calmare" a presiunilor inflaţioniste, în urma creşterii preţului gazelor.

Tăriceanu le-a propus celor prezenţi un acord tripartit - Guvern, sindicate, patronate - care să reglementeze problema salariului minim pe termen mediu şi lung, până în anul 2014, în scopul eliminării discrepanţelor dintre salariul minim şi cel mediu. "Vrem să ne apropiem de acest raport de 0,5 între salariul minim şi cel mediu", a declarat Tăriceanu.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în cadrul aceleiaşi întrevederi, că salariul minim ar trebui să ajungă la nivelul de 1325 de lei în 2014, conform Comisiei Naţionale de Prognoză.

Tăriceanu a precizat că a înaintat această propunere în urma discuţiilor de săptămâ­na trecută cu sindicatele şi în urma unei analize a ministerelor Finanţelor, Muncii şi a Băncii Naţionale, efectuată în ultimele zile.

Promisiunea majorării salariilor într-o nouă etapă în 2009 este însă incertă în condiţiile în care în toamnă vor avea loc alegeri ce vor duce la formarea unui nou guvern.

Oferta premierului reprezintă însă o oarecare concesie având în vedere că iniţial Tăriceanu a refuzat categoric să dea curs revendicărilor sindicale.

Săptămâna trecută, Guvernul şi sindicaliştii au avut o primă rundă de negocieri pe tema creşterii salariului minim pe economie, la finalul întrevederii Tăriceanu afirmând că va chema la dis­cuţii reprezentanţii BNR, care vor explica sindicaliştilor impactul pe care îl are o astfel de măsură asupra inflaţiei.

Premierul argumenta că, în anii trecuţi, economia româ­nească a fost afectată de inflaţie din cauza creşterilor salariale necontrolate, ceea ce a influenţat puterea de cumpărare.

Şeful Executivului a spus că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariului minim pe economie este "legitimă", având în vedere că promovează "în mod normal" interesele angajaţilor, dar că aceştia pierd din vedere prevederile acordului încheiat cu Guvernul în decembrie 2007.

Potrivit acordului, Executivul s-a angajat să crească salariul minim pe economie de la 500 la 540 de lei, la 1 iulie 2008, dar numai în situaţia menţinerii echilibrelor macroeconomice: creşterea PIB-ului, creşterea productivităţii şi inflaţia. Premierul a amintit că ultima condiţie, referitoare la inflaţie, nu este îndeplinită.

La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara că sindicatele au prezentat o simulare, din care reiese că o creştere a salariului minim nu ar avea un impact inflaţionist "deosebit". Hossu a precizat că vineri sindicatele vor picheta din nou sediul Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb