GUVERNUL ARE PE MASĂ TOATE DATELE: Liberalizarea completă a pieţei gazelor, de la 1 iulie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 mai 2014

Liberalizarea completă a pieţei gazelor, de la 1 iulie

Guvernul are pe masă propunerea ANRE (reglementatorul pieţei de energie) ca piaţa gazelor să fie liberalizată complet de la 1 iulie pentru agenţii economici, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Sursele noastre afirmă: "ANRE a finalizat analiza care indică faptul că nu mai are sens respectarea paşilor de creştere a preţului gazelor din calendar pentru zona consumatorlor industriali. Cotaţiile internaţionale pentru Europa au scăzut mult în ultima perioadă faţă de estimările din 2012, anul în care a fost aprobat calendarul liberalizării. Acum tariful gazelor interne a ajuns la un nivel foarte apropiat de media europeană. În analiză este stipulat ca stoparea liberalizării să se facă odată cu obligativitatea ca producătorii de gaze să tranzacţioneze transparent un sfert din cantitatea disponibilă pentru piaţa liberă".

Dacă Executivul va aproba stoparea liberalizării, preţul gazelor la care va fi "îngheţată operaţiunea" este de 89 de lei/MWh (circa 280 de dolari/1000 mc).

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat, recent: "Pe piaţa europeană, cotaţiile au scăzut în ultimul an şi acum avem un preţ în hub-urile europene de 360-370 de dolari pe mia de metri cubi. La 1 iulie, calendarul prevede ca preţul producţiei noastre interne să ajungă la 345 de dolari pe mia de metri cubi pentru consumatorii industriali care încă mai beneficiază de preţ reglementat. Dacă am respecta calendarul, atunci gazul intern ar ajunge mai scump decât cotaţiile europene. Aşa că agenţii economici din piaţa reglementată vor intra în piaţa liberă de la 1 iulie".

Domnia sa a precizat, la vremea respectivă, că acest calendar al liberalizării pieţei gazelor a fost aprobat şi fondat în baza unui studiu mai vechi, care acum este depăşit şi care previziona că cererea de gaze va creşte şi că ţara noastră ar avea nevoie să majoreze importurile la 35% din consum, dar şi că media europeană a preţului gazelor la care ar trebui să ne aliniem ar fi de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi.

Potrivit ANRE, 75% din actualul consum de gaze este reprezentat de industrie, 16% - de micii agenţi economici şi restul - de populaţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa inteleg ca restul de 3/4 va fi tranzactionat pe piata netransparenta? nu? stai sa vezi peste vreo cativa ani cum o sa canceleze a lu' borza contracte cu baietii destepti la romgaz...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb